Thursday, 18 Apr 2024
Afgestudeerden en jongeren zoeken een baan op een banenbeurs in Yibin, provincie Sichuan, China, op 14 juni 2023. (CNS/AFP/Getty Images)

China stopt publicatie van gegevens over jeugdwerkloosheid te midden van stijgende werkloosheid

Het Chinese Bureau voor de Statistiek zei op 15 augustus dat het zou stoppen met het vrijgeven van gegevens over jeugdwerkloosheid, omdat het de methoden voor het verzamelen van gegevens zou moeten “optimaliseren” in het licht van de stijgende werkloosheid onder jongeren in het land.

Woordvoerder Fu Linghui van het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) zei dat het aantal universiteitsstudenten is toegenomen en dat er behoefte is aan “verder onderzoek” naar de definitie van de leeftijdsgroep die momenteel is vastgesteld op 16 tot 24 jaar.

“De belangrijkste verantwoordelijkheid van de huidige studenten is studeren. De samenleving heeft verschillende meningen over de vraag of studenten die op zoek zijn naar een baan voordat ze afstuderen, moeten worden opgenomen in enquêtes en statistieken over de beroepsbevolking,” vertelde hij aan verslaggevers.

Dhr. Fu zei dat de opschorting nodig was omdat de economie en de maatschappij zich voortdurend ontwikkelen en veranderen; daarom moet statistisch werk voortdurend worden verbeterd.

“Op dit moment heeft de meerderheid van de afgestudeerde universiteitsstudenten hun werkbestemming al bepaald en hun werkgelegenheidssituatie is over het algemeen stabiel,” merkte hij op.

De NBS meldde vorige maand dat de jeugdwerkloosheid in juni is gestegen tot een recordhoogte van 21,3 procent.

Dit betekende een opeenvolgende stijging over zes maanden, waarbij de voorgaande percentages van januari tot mei respectievelijk 17,3 procent, 18,1 procent, 19,7 procent, 20,4 procent en 20,8 procent bedroegen.

Mensen wonen een banenbeurs bij in Huaian, in het oosten van de Chinese provincie Jiangsu, op 26 mei 2023. (STR/AFP via Getty Images)

Volgens het rapport van het China Macroeconomic Forum (CMF) kan de aanhoudende jeugdwerkloosheidscrisis de komende 10 jaar aanhouden en “op korte termijn verergeren”. Jeugdwerkloosheid in China is niet langer slechts een cyclisch probleem, maar “een systemisch en trendmatig probleem”, aldus het rapport.

Het werkloosheidscijfer in China voor mensen tussen 16 en 24 jaar zou het hele jaar door hoog blijven, gemiddeld rond de 20,3%.

Aangezien het aantal afgestudeerden dit jaar meer dan 11 miljoen bedroeg, zegt het rapport dat het probleem van de jeugdwerkloosheid in het derde kwartaal van dit jaar ernstiger zal zijn.

“Als [het werkloosheidsprobleem] verkeerd wordt aangepakt, zal het andere sociale situaties buiten de economische sfeer uitlokken en zelfs brandstof worden voor politieke kwesties,” waarschuwde het academische staatsplatform.

Volgens het CMF-rapport is een afname in de groei van hightechindustrieën mogelijk een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de stijging van de werkloosheid onder jongeren, zoals de afgelopen vijf maanden is gebleken.

Zwakke economische data

De opschorting van de gegevens over de jeugdwerkloosheid werd aangekondigd nadat de vrijgave van de gegevens over de fabrieks- en detailhandelsverkopen een zeldzame reactie op sociale media veroorzaakte vanwege de groeiende frustratie over de werkgelegenheidsvooruitzichten in het land.

De detailhandelsomzet steeg in juli met 2,5 procent, na een stijging van 3,1 procent in de voorgaande maand. De industriële productie groeide met 3,7 procent ten opzichte van vorig jaar, een vertraging ten opzichte van het tempo van 4,4 procent in juni.

De NBS verklaarde dat de nationale economie vorige maand weliswaar tekenen van herstel vertoonde, maar dat de internationale politieke en economische situatie “ingewikkeld en gecompliceerd” blijft. “De binnenlandse vraag blijft onvoldoende en de basis voor economisch herstel moet verder worden geconsolideerd”, aldus de NBS.

“We moeten de rol van het macrobeleid bij het reguleren van de economie versterken en krachtige inspanningen leveren om de binnenlandse vraag te vergroten, het vertrouwen te versterken en risico’s te voorkomen”, aldus het rapport.

Anne Zhang, Lynn Xu en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (15 augustus 2023): China Halts Publication of Youth Jobless Data Amid Soaring Unemployment Rate

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.