Sunday, 19 May 2024
Twee matrozen van de marine hijsen de nationale vlag van Taiwan tijdens een officiële ceremonie op een scheepswerf in Su'ao, een township in de oostelijke Taiwanese provincie Yilan, op 15 dec. 2020. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

China stuurt bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen naar Taiwanese luchtverdedigingszone

TAIPEI, Taiwan — China stuurde op 5 september 19 militaire vliegtuigen naar de luchtverdedigingsidentificatiezone (ADIZ) van Taiwan, waarmee het haar agressieve houding tegenover het zelfbesturende eiland verderzette. Daarop liet Taiwan in alle haast straaljagers opstijgen.

Het incident heeft tot bezorgdheid geleid bij huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen.

Bij de inval waren volgens het Taiwanese ministerie van Landsverdediging 10 J-16 gevechtsvliegtuigen, vier SU-30 gevechtsvliegtuigen, vier H-6 bommenwerpers en een Y-8 anti-onderzeeboot vliegtuigen betrokken. In reactie hierop heeft Taiwan zijn eigen militaire vliegtuigen laten opstijgen om de Chinese vliegtuigen te monitoren, en raketsystemen geactiveerd om de Chinese jets te volgen.

Het was de derde dag op rij dat de Chinese Communistische Partij (CCP) besloot haar vliegtuigen in de ADIZ van Taiwan te laten vliegen. China stuurde vier militaire vliegtuigen op elk van de twee dagen voorafgaand aan 5 september. De vorige grootschalige inval vond plaats op 15 juni, toen Peking 28 militaire vliegtuigen naar de ADIZ van het eiland vloog.

Een ADIZ is een openbaar verklaard gebied grenzend aan het nationale luchtruim van een staat, waarin naderende buitenlandse vliegtuigen klaar moeten staan om hun identificatiegegevens en locatie door te geven. Het gebied geeft een staat de tijd om de aard van de binnenkomende vliegtuigen te beoordelen en zo nodig defensieve maatregelen te nemen.

Het Chinese regime heeft het afgelopen jaar soortgelijke invallen ondernomen in een poging om de democratische regering in Taiwan te intimideren en het Taiwanese publiek te dwingen de heerschappij van de CCP te aanvaarden.

Pekings oorlogszuchtige houding tegenover Taiwan bleek duidelijk uit een artikel van China’s oorlogszuchtige staatsmedia Global Times. In het artikel wordt gesteld dat de meest recente invasie van vliegtuigen, die een “routineoefening” wordt genoemd, aantoont dat het Chinese leger een “overweldigend voordeel” heeft op de strijdkrachten van Taiwan.

Het artikel beweerde dat een dergelijke “machtskloof” tussen de twee partijen de Chinese communisten in Peking in staat zou stellen om “de territoriale integriteit te beschermen, zelfs als buitenlandse strijdkrachten ingrijpen”.

Peking wil zijn heerschappij opleggen aan Taiwan — hetzij door oorlog, hetzij door andere middelen die de democratie op het eiland te ondermijnen — omdat het regime het eiland beschouwt als een deel van zijn grondgebied. Taiwan, een de facto onafhankelijk land, heeft diplomatieke betrekkingen met 15 landen en onderhoudt informele banden met andere landen, waaronder Japan en de Verenigde Staten.

“De Verenigde Staten moeten altijd achter Taiwan en voor vrijheid staan,” schreef de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op zijn Twitter in reactie op de laatste inval.

Senator Bill Hagerty (R-Tenn.) trok ook op Twitter en zei dat de Amerikaanse Senaat “druk moet uitoefenen op de Biden Administratie om een sterkere houding aan te nemen en buitenlandse agressie te voorkomen.”

“Communistisch China en andere tegenstanders zullen de vastberadenheid van de VS en onze bondgenoten blijven peilen na Biden’s debacle in Afghanistan,” voegde hij eraan toe.

In maart vertelde Hagerty aan NTD, de zusterorganisatie van The Epoch Times, dat de Verenigde Staten onder de regering-Biden niet kunnen “terugkrabbelen” ten opzichte van China. Hij voegde eraan toe dat “China al vele jaren agressief en roofzuchtig is vanuit militair, diplomatiek en economisch standpunt”.

Het regime in Peking heeft de chaotische terugtrekking van de VS uit Afghanistan aangegrepen om zijn anti-VS propaganda te voeden, met de bedoeling het Amerikaanse leiderschap in de wereld te ondermijnen. De spreekbuis van de staat, Global Times, heeft een aantal artikelen gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de Verenigde Staten Taiwan “in de steek zullen laten”, net zoals ze dat met Afghanistan hebben gedaan.

De persvoorlichter van het Witte Huis, Jen Psaki, bevestigde tijdens een briefing op 17 augustus opnieuw dat de VS zich inzetten voor Taiwan.

“… zoals is uiteengezet in de Taiwan Relations Agreement … staan [wij] achter partners over de hele wereld die het slachtoffer zijn van dit soort propaganda,” zei ze.

Hoewel Washington in 1979 de diplomatieke banden met Taipei verbrak ten gunste van Peking, onderhoudt het nog steeds een sterke relatie met het eiland op basis van de Taiwan Relations Act (TRA). Deze wet machtigt de Verenigde Staten om het eiland militaire uitrusting voor zelfverdediging te leveren.

Tsai Shih-ying, een parlementslid van de regerende Democratische Progressieve Partij van Taiwan, verklaarde op 6 september tegenover de plaatselijke media dat de jongste inval aantoont hoe belangrijk het is het militaire budget van het eiland te verhogen om de zelfverdediging te versterken.

Kelly Craft, die tijdens de Trump-regering diende als Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, bekritiseerde onlangs de CCP voor het “uitbuiten van de dood van Amerikaanse militairen en vrouwen en Afghaanse burgers om twijfel te zaaien” over de Amerikaanse inzet voor Taiwan.

“Schande over hen. Schaam u dat u het leven van dappere mannen en vrouwen als propaganda gebruikt. Ik ben hier om u te verzekeren dat zij [CCP] ongelijk hebben. Ik ben hier om u te verzekeren van mijn geloof in de vastberaden inzet van de VS voor de verdediging van Taiwan,” zei Craft.

Ze maakte de opmerkingen tijdens het jaarlijkse Ketagalan Forum: Asia Pacific Security Dialogue op 31 augustus. Het evenement, dat dit jaar virtueel werd gehouden, werd mede georganiseerd door Taiwanese denktanks en het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Als Taiwan verloren is, verliezen wij ook.”

Op 16 augustus zei president Joe Biden dat een Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan de Verenigde Staten in staat zou stellen zich te concentreren op dringender zaken, waaronder het aanpakken van communistisch China.

“Onze echte strategische concurrenten – China en Rusland – zouden niets liever willen dan dat de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd miljarden dollars, middelen en aandacht zouden blijven steken in het stabiliseren van Afghanistan,” zei Biden.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (06 september 2021): China Sends Bombers, Fighter Jets Into Taiwan’s Air Defense Zone

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.