Saturday, 25 May 2024
De Britse premier Rishi Sunak spreekt tijdens een persconferentie na de G-7 top in Hiroshima, Japan, op 21 mei 2023. (Issei Kato - Pool/Getty Images)

China vormt ‘grootste uitdaging’ voor mondiale veiligheid en welvaart

Het Chinese regime vormt “de grootste uitdaging” voor de veiligheid en de welvaart in de wereld, aldus de Britse premier Rishi Sunak.

Op de laatste dag van de top van de Groep van Zeven (G7) in Japan zei Sunak: “China vormt de grootste uitdaging van onze tijd voor de veiligheid en de welvaart in de wereld. China wordt thuis steeds meer autoritair en in het buitenland steeds assertiever.

De minister-president zei dat de mogendheden van de G7 heel helder zijn over het risico dat China vormt.

Hij zei: “We zullen samenwerken als de G7 en andere landen ervoor zorgen dat we onszelf kunnen vrijwaren van risico’s en de kwetsbaarheid van toeleveringsketens die we hebben gezien van China, de nodige stappen ondernemen om ons te beschermen tegen vijandige investeringen, en dit doen op een manier waarmee we elkaar niet schaden.”

“Er is volledige vastberadenheid en eenheid binnen de G7, waarbij allereerst gewoon de systemische uitdaging wordt erkend die China vormt voor de wereldorde,” zei Sunak, eraan toevoegend: “Het is het enige land dat zowel de middelen als de intentie heeft om de wereldorde te hervormen.”

Hij zei dat de leiders van de G7 gesprekken hebben gevoerd over “het voorkomen dat belangrijke technologie die relevant is voor onze veiligheid naar China weglekt”.

“Dit gaat allemaal over risico’s wegnemen, niet over ontkoppelen,” zei hij. “Met de G7 nemen we stappen om te voorkomen dat China economische dwang gebruikt om zich te mengen in de soevereine aangelegenheden van anderen.”

‘Risico’s wegnemen’

De opmerkingen van de Britse premier volgden op besprekingen tijdens de G7-top in Hiroshima, die niet alleen gericht waren op het steunen van het verzet van Oekraïne tegen de Russische invasie, maar ook op het aangaan van de uitdagingen die het regime van de Chinese Communistische Partij (CCP) stelt.

In een gezamenlijke verklaring van zaterdag zeiden de G7-leiders: “Onze beleidsaanpak is niet bedoeld om China te schaden en evenmin om de economische vooruitgang en ontwikkeling van China te dwarsbomen. Wij ontkoppelen niet en keren ons niet naar binnen.”

Maar zij zeiden dat “risicovermindering en diversificatie” nodig zijn om de economische veerkracht te garanderen, en voegden eraan toe dat de G7-landen “overdreven afhankelijkheden” in hun kritieke toeleveringsketens zullen verminderen.

Zij zeiden ook dat de G7-mogendheden “kwaadaardige praktijken, zoals onrechtmatige technologieoverdracht of openbaarmaking van gegevens, zullen aanpakken” en “bepaalde geavanceerde technologieën” zullen beschermen die kunnen worden gebruikt om de nationale veiligheid te bedreigen.

De verklaring bevestigde opnieuw de noodzaak van vrede in de Straat van Taiwan en drong er bij China op aan druk uit te oefenen op Rusland om een einde te maken aan de agressie in Oekraïne.

‘Tijdperkbepalende uitdaging’

De regering van Sunak bestempelde China als een ‘tijdperkbepalende uitdaging’ in de Britse update van het buitenlands beleid, zonder het een ‘bedreiging’ te noemen zoals Sunak vorig jaar deed tijdens zijn kandidatuur voor het leiderschap.

Hij en minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly hebben de retoriek van een koude oorlog met China verworpen, met als argument dat het land een belangrijke rol speelt in mondiale aangelegenheden.

Vorige week bleek dat Sunak ook is teruggekomen op zijn campagnebelofte om alle Confuciusinstituten in het VK te verbieden.

Een woordvoerder van Downing Street zei op 16 mei dat de regering “bezorgdheid over de overzeese inmenging” in het hoger onderwijs erkent en actie onderneemt om alle overheidsfinanciering van Confuciusinstituten in het Verenigd Koninkrijk stop te zetten.

Maar hij zei dat de regering momenteel oordeelt dat “het onevenredig zou zijn om ze te verbieden”.

Sunaks voorganger Liz Truss, die op reis was naar Taiwan, zei op 17 mei dat de instituten “onmiddellijk moeten worden gesloten.”

Truss zei dat het niet aan het Westen is om te kiezen of het in een koude oorlog wil zitten of niet, omdat Peking “hun keuze al heeft gemaakt.”

De voormalige premier waarschuwde de Britse regering voor toekomstige integratie met de Chinese economie en riep op tot een “economische NAVO” naar het model van het Coördinatiecomité voor Multilaterale Exportcontroles, een informele organisatie van het Westblok die tijdens de Koude Oorlog embargo’s tegen het Sovjetblok coördineerde.

Lily Zhou, PA Media en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 mei 2023): China Poses ‘Biggest Challenge’ to Global Security and Prosperity, UK Prime Minister Warns

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.