Thursday, 18 Apr 2024
Directeur van het Bureau van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China Wang Yi (L) spreekt terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea Park Jin toekijkt tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) Plus Drie in Jakarta, op 13 juli 2023. (Mast Irham/AFP via Getty Images)

China zegt dat Israël ‘verder is gegaan dan zelfverdediging’ in reactie op Hamas-aanval

China drong er bij de Israëlische regering op aan om te stoppen met haar vergeldingsreactie op een brute terroristische aanval van Hamas

Het Chinese regime drong er bij de Israëlische regering op aan om haar militaire acties in Gaza te stoppen, en zei dat Israël “verder is gegaan dan zelfverdediging” als reactie op de verrassingsaanval van de terreurgroep Hamas vorige week.

China’s minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi bracht de boodschap over tijdens een telefoongesprek op zaterdag met zijn Saoedi-Arabische tegenhanger Faisal bin Farhan Al Saud.

“De acties van Israël zijn verder gegaan dan zelfverdediging,” beweerde de heer Wang, waarbij hij er bij de Israëlische regering op aandrong om te stoppen met wat hij noemde “collectieve bestraffing van burgers in Gaza,” volgens de lezing van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gesprek kwam nadat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken scherpe kritiek had geuit op het gebrek aan veroordeling door Peking van de ongekende aanval van Hamas op het zuiden van Israël een week geleden, waarbij meer dan 1.000 burgers werden gedood en tot 150 anderen als gijzelaars werden gevangen genomen.

“Er was geen duidelijke en ondubbelzinnige veroordeling van het verschrikkelijke bloedbad gepleegd door de terroristische organisatie Hamas tegen onschuldige burgers en de ontvoering van tientallen van hen naar Gaza,” zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verslag van een telefoongesprek tussen de Israëlische ambassadeur Rafi Harpaz en de speciale gezant van China voor het Midden-Oosten, Zhai Jun.

De heer Harpaz heeft “Israëls diepe teleurstelling” geuit aan de heer Zhai, aldus het ministerie.

Het Chinese regime heeft de Palestijnse terreurgroep niet veroordeeld. In de nasleep van de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, riep het communistische regime als eerste reactie “relevante partijen” op om “kalm te blijven” en “terughoudendheid te betrachten”. Zonder Hamas bij naam te noemen, zei de verklaring dat Peking “diep bezorgd” was over de escalatie van de spanningen en het geweld en riep op tot een tweestatenoplossing, wat kritiek opriep van Amerikaanse en Israëlische functionarissen die zeiden dat het ontbrak aan sympathie voor de Israëlische slachtoffers.

“Wanneer mensen worden vermoord, afgeslacht in de straten, is dit niet het moment om op te roepen tot een tweestatenoplossing,” zei Yuval Waks, een hoge ambtenaar op de Israëlische ambassade in Peking, tijdens een briefing op 8 oktober.

Onder druk gaf het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe verklaring uit, waarin stond dat het regime dergelijke acties tegen burgers veroordeelde. In de bijgewerkte verklaring wordt Hamas echter nog steeds niet bij naam genoemd.

“China is een vriend van zowel Israël als Palestina,” vertelde Mao Ning, een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, aan verslaggevers tijdens een reguliere briefing op 9 oktober.

Hoewel China zichzelf als neutraal wilde afschilderen, zeggen waarnemers van buitenaf dat het communistische regime de kant van Palestina heeft gekozen.

“We moeten kijken naar China’s relatie met Iran omdat Iran vaak een proxy is geweest voor Peking. En Hamas is natuurlijk een proxy van Iran. Dus eigenlijk hebben we hier te maken met China dat deze brute aanvallen en deze invasie van Israël voedt,” zei Gordon Chang, auteur van “The Coming Collapse of China” en “China Is Going to War.”

“Ik ben er zeker van dat Chinese wapens op het slagveld zullen verschijnen. En natuurlijk is het Chinees geld dat dit mogelijk heeft gemaakt,” zei hij.

Rookwolken tijdens Israëlische luchtaanvallen in Gaza Stad terwijl de gevechten tussen Israël en Hamas voor de zesde achtereenvolgende dag doorgaan, op 12 oktober 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)

Los daarvan sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zaterdag ook met de heer Wang.

De heer Blinken “herhaalde de steun van de VS voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen en riep op tot een onmiddellijke stopzetting van de aanvallen van Hamas en de vrijlating van alle gijzelaars,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Dhr. Blinken “besprak het belang van het handhaven van de stabiliteit in de regio en het ontmoedigen van andere partijen om zich in het conflict te mengen,” aldus de verklaring.

Wang van zijn kant herhaalde het standpunt van het regime dat het “zich verzet tegen alle acties die burgers schaden en praktijken veroordeelt die in strijd zijn met het internationaal recht.”

De topdiplomaat van de Chinese Communistische Partij zei dat de Verenigde Staten “een constructieve en verantwoordelijke rol moeten spelen” om het conflict “zo snel mogelijk weer op de rails te zetten voor een politieke regeling”, aldus de verklaring van Peking.

Hun gesprek ging ook over de banden tussen de VS en China, zei het ministerie, die volgens Wang tekenen van stabilisatie vertonen.

Als onderdeel van de inspanningen om de communicatielijnen te heropenen, hoopt president Joe Biden de Chinese heer Xi te ontmoeten aan de vooravond van de Asia-Pacific Economic Cooperation top volgende maand in San Francisco. Maar een dergelijke ontmoeting is nog niet bevestigd door Peking.

Xi zal volgende week om de tafel gaan zitten met de Russische president Vladimir Poetin. Moskou heeft bevestigd dat de heer Poetin Peking van 17 tot 18 oktober zal bezoeken.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 oktober 2023): Says Israel Has ‘Gone Beyond Self-Defense’ in Response to Hamas Attack

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.