Thursday, 20 Jun 2024
Kinderen en hun ouders wachten bij een polikliniek in een kinderziekenhuis in Peking op 23 november 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

China zoekt meer klinieken om de toename van ademhalingsziekten bij kinderen op te vangen

China's hoogste gezondheidsorgaan heeft ziekenhuizen in het hele land aangespoord om de openingstijden te verlengen en meer klinieken op te zetten in verband met de recente toename van infecties.

China’s hoogste gezondheidsorgaan drong er bij ziekenhuizen in het hele land op aan om de openingstijden te verlengen en meer klinieken op te zetten, omdat de recente toename van aandoeningen aan de luchtwegen tot wereldwijde bezorgdheid leidde.

De boodschap van de Nationale Gezondheidscommissie (NHC) tijdens een nieuwsconferentie op 26 november kwam naar aanleiding van berichten in de binnenlandse media dat er lange rijen zijn ontstaan bij kinderziekenhuizen, waarbij sommige ouders meldden dat ze tot acht uur moesten wachten om hun kinderen bij een dokter te krijgen.

Gezondheidsfunctionarissen erkenden op 26 november dat ziekenhuizen overvol zijn en om de bezorgdheid van het publiek weg te nemen, drongen ze er bij lokale klinieken op aan om hun capaciteit te vergroten om het groeiende aantal patiënten op te vangen.

“Er moeten inspanningen worden geleverd om het aantal relevante klinieken en behandelingsgebieden uit te breiden, de diensturen op gepaste wijze te verlengen en de garanties van medicijnvoorraden te versterken,” vertelde NHC-woordvoerder Mi Feng aan verslaggevers op 26 november.

“Het is noodzakelijk om goed werk te verrichten in epidemiepreventie en -beheersing op belangrijke drukke plaatsen zoals scholen, kinderopvanginstellingen en verpleeghuizen, en om de stroom van mensen en bezoek te verminderen.”

Het ministerie van Volksgezondheid herhaalde het eerdere antwoord aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en schreef de recente piek in gevallen van acute luchtweginfecties toe aan een combinatie van ziekteverwekkers, waarvan griep de belangrijkste is.

Wang Huaqing, de hoofdexpert van het immunisatieprogramma van het Chinese Center for Disease Control and Prevention, noemde andere ziekteverwekkers achter de stijging van het aantal gevallen in de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar, waaronder het rhinovirus, een typische oorzaak van verkoudheid, en mycoplasma pneumoniae, een bacteriële infectie die meestal jongere kinderen treft.

Ondertussen wordt het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt, volgens Mr. Wang ontdekt bij patiënten ouder dan 60 jaar.

Gezondheidssysteem onder druk

Gezondheidsfunctionarissen gaven geen gegevens tijdens de nieuwsconferentie op 26 november. Gevallen bij kinderen komen vooral voor in noordelijke gebieden zoals Peking en de provincie Liaoning, waar ziekenhuizen het publiek waarschuwen voor lange wachttijden.

De toename van infecties zet het gezondheidssysteem van het land onder druk. In Tianjin behandelt het medisch personeel van de polikliniek en de spoedeisende hulp van het Tianjin Children’s Hospital naar verluidt dagelijks 10.000 tot 12.000 bezoeken. Tegelijkertijd heeft het Hongqiao-ziekenhuis een aantal gepensioneerde kinderartsen opgeroepen om weer aan het werk te gaan om het hoofd te bieden aan de toename van het aantal gevallen, volgens een bericht van 18 november van Enorth, een lokaal mediakanaal dat wordt gesteund door de gemeentelijke overheid.

De bewering van het regime dat mycoplasma pneumoniae de oorzaak is van de recente piek is al op scepsis gestuit, omdat inwoners zeggen dat ze negatief zijn getest op mycoplasma.

“Ik vermoed dat dit geen mycoplasma longontsteking is, want ik heb allerlei medicijnen geprobeerd die gebruikt worden om mycoplasma longontsteking te behandelen, maar geen enkele werkt,” vertelde een kinderarts in Peking die zelf besmet was en wilde worden aangeduid als Wang Hua, eerder deze maand aan The Epoch Times.

Sommigen vermoeden dat het land worstelt met de opleving van COVID-19 infecties, omdat de geïnfecteerden vergelijkbare symptomen vertoonden, zoals hoest, vermoeidheid en “witte longen.” Ze suggereerden dat de Chinese Communistische Partij (CCP) haar ambtenaren en media heeft gestuurd om de uitbraak toe te schrijven aan andere ziekteverwekkers, zoals mycoplasma longontsteking, in plaats van het coronavirus, omdat de leider van de partij de overwinning heeft uitgeroepen in de strijd tegen de pandemie.

CCP verdoezelt gegevens

De kern van de bezorgdheid is of er nieuwe ziekteverwekkers zijn opgedoken bij de recente ziektegevallen. Op 22 november vroeg de WHO Peking om gedetailleerde informatie, omdat de media en ProMed, een bewakingssysteem voor de volksgezondheid van de International Society for Infectious Diseases, melding maakten van clusters van ongediagnosticeerde longontstekingen bij kinderen in China.

“Een belangrijk doel was om vast te stellen of er ‘clusters van ongediagnosticeerde longontstekingen’ waren in Peking en Liaoning, zoals vermeld in mediaberichten,” zei de WHO in de verklaring.

Op 23 november zei de WHO de gevraagde klinische informatie, laboratoriumresultaten en andere gegevens te hebben ontvangen. Het gezondheidsorgaan van de Verenigde Naties zei dat de gegevens die door de Chinese gezondheidsautoriteiten waren gedeeld, suggereerden dat de piek in aandoeningen van de luchtwegen verband hield met het feit dat het regime zich terugtrok uit het bijna drie jaar durende zero-COVID beleid.

“De Chinese autoriteiten hebben geadviseerd dat er geen ongebruikelijke of nieuwe ziekteverwekkers of ongebruikelijke klinische presentaties zijn ontdekt,” aldus de verklaring van 23 november.

Het Chinese communistische regime heeft het zwaar te verduren gehad van wereldwijde onderzoeken bij het melden van uitbraken sinds 2003, toen gezondheidsdeskundigen Peking ervan beschuldigden dat het de severe acute respiratory syndrome (SARS) epidemie in de doofpot had gestopt. Deze epidemie werd veroorzaakt door een tot dan toe onbekend virus dat uit de zuidelijke provincie Guangdong zou zijn gekomen voordat het zich verspreidde naar grote Chinese steden en bijna 30 landen.

Sinds er eind 2019 weer een virulente ademhalingsziekte opdook in het centrum van Wuhan, hebben gezondheidsdeskundigen en ambtenaren wereldwijd herhaaldelijk vraagtekens gezet bij de nauwkeurigheid van de gegevens van het land.

Eerder dit jaar, toen een massale golf van COVID-19 ziekenhuizen en begrafenisondernemingen overspoelde na de plotselinge opheffing van pandemische beperkingen, deed de WHO opnieuw een oproep tot transparantie en verklaarde dat de officiële cijfers van China de werkelijke omvang van de uitbraak te laag weergeven.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 november 2023): China Seeks More Clinics to Cope With Surge of Respiratory Illnesses in Children

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.