Sunday, 19 May 2024
Een nabestaande draagt de gecremeerde resten van een geliefde terwijl hij en anderen traditionele witte begrafeniskleding dragen, tijdens een begrafenis in Shanghai. (Kevin Frayer/Getty Images)

China’s begrafenisondernemers overweldigd temidden van COVID overlijdensgolf

Nooit eerder voelde de winter zo verstikkend aan voor Zou, die in zijn vriendenkring ongeveer 20 doden heeft geteld tijdens de enorme COVID-19 golf die China in zijn greep houdt.

In elke straat in zijn woonplaats in de historische stad Yueyang in de bergachtige provincie Hunan in het zuiden van China, waar ongeveer 20.000 mensen wonen, zijn herdenkingstenten te zien van gezinnen die familieleden hebben verloren.

Het zijn er zoveel dat “het beangstigend is”, vertelde Zou, die alleen zijn achternaam gaf uit angst voor represailles, aan The Epoch Times.

Hij zei dat de lucht donkerder lijkt dan normaal, zonder veel zonlicht, waardoor het gevoel van angst in het kleine stadje nog groter wordt nu de uitbraak een enorme schaduw werpt. Alleen al in de afgelopen drie tot vier dagen had hij weet van 100 à 200 mensen die aan de ziekte zijn overleden, zei hij op 23 januari.

In Shaoyang, een stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners op ongeveer vier uur rijden naar het zuiden, zei een inwoner die om veiligheidsredenen zijn naam niet wilde noemen, dat waarschijnlijk duizenden ouderen tijdens de uitbraak zijn gestorven. Op een gegeven moment waren vier families in eenzelfde steeg in rouw, vertelde hij The Epoch Times op 18 januari, en hij omschreef het als “onvoorstelbaar”.

De toenemende vrees heeft een domper gezet op de feestvreugde tijdens de festiviteiten rond het Chinese nieuwjaar, normaal gesproken het grootste feest van het jaar, dat dit weekend begon.

Een videoclip die twee dagen voor het Chinese Nieuwjaar circuleert op sociale media, opgenomen vanuit een auto die door een woonwijk rijdt, toont een verlaten straat met een onophoudelijke reeks kransen en blauw-witte papieren lantaarns die de overledenen markeren.

“Je kijkt wat er met je buren gebeurt en maakt je zorgen over je eigen gezinnen,” vertelde een vrouw met de naam Bao uit de stad Shijiazhuang in de provincie Hebei aan The Epoch Times. Net als andere geïnterviewden weigerde Bao haar voornaam te noemen om represailles van de regering te voorkomen. Het nieuwe jaar ging voor haar voorbij zonder de gebruikelijke bezoeken aan haar uitgebreide familie, zei ze.

Terwijl het virus door het land raast, blijft het Chinese communistische regime de ware omvang van de uitbraak verbergen. Wijdverspreide berichten over sterfgevallen, overweldigde ziekenhuizen en crematoria en een tekort aan begrafenisbenodigdheden wijzen echter op een aanzienlijk dodental.

Patiënten worden verzorgd door familieleden en medisch personeel op bedden in het atrium van een druk ziekenhuis in Shanghai op 13 januari 2023. (door Kevin Frayer/Getty Images

De stijging van het aantal doden heeft ertoe geleid dat crematoria in het hele land hun capaciteit drastisch hebben uitgebreid.

Uit een onderzoek van de Epoch Times in 10 provincies en grote steden blijkt dat meer dan 30 uitvaartcentra alleen al in de afgelopen drie weken offertes hebben gepubliceerd voor crematieovens, asurnen, transportwagens en koelkasten.

“Wegens de sterke toename van het aantal zaken moeten we dringend twee as-sorteermachines en nabewerkingsapparatuur kopen”, aldus een bericht van 19 januari van Huzhou Funeral House in de provincie Zhejiang, ten zuiden van Shanghai.

In een nu geschrapte aanbesteding van 6 januari van het stadsbestuur van Shantou in de zuidelijke provincie Guangdong vroeg een begrafenisonderneming om een “noodaankoop” van twee verbrandingsinstallaties die binnen tien dagen klaar moesten zijn voor gebruik. Rond die tijd vertelde een groot crematorium in Shanghai aan The Epoch Times dat het dagelijks 400 tot 500 lichamen verbrandde – vier tot vijf keer meer dan voorheen.

voorraden uitgeput

Terwijl rouwborden langs de Chinese straten opgesteld staan en lijkwagens voor opstoppingen zorgen bij de crematoria, is de prijs van begrafenisartikelen gestegen door de explosief stijgende vraag.

Verschillende leveranciers van asurnen en doodskisten bevestigden dat zij geen of zeer weinig voorraad meer hadden toen zij in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar door The Epoch Times werden gecontacteerd. Alle geïnterviewden gaven alleen hun achternaam of weigerden te worden geïdentificeerd uit angst voor represailles.

Patiënten en zorgverleners zijn te zien in de gesloten ingang van een spoedafdeling van een ziekenhuis in Shanghai op 14 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Een fabrikant van asurnen in Henan, de op twee na dichtstbevolkte provincie van het land, had geen voorraad meer en de herbevoorrading zou ongeveer een maand kunnen duren, zei een verkoopvertegenwoordiger met de naam Sun. Sun merkte op dat dit ongekend was in de bijna twintig jaar dat zij in de sector werkt.

“Qiu, een vertegenwoordiger van een andere urnenmaker in de naburige provincie Shandong, zei tegen The Epoch Times dat COVID-19 de oorzaak was van de “storm” van binnenkomende bestellingen.

Een doodskistenmaker in Jingdezhen, een stad die bekend staat om keramische kunst, zei dat hij nog maar twee artikelen op voorraad heeft voor de productlijnen die nog niet zijn uitverkocht en dat hij zijn klanten heeft geadviseerd te kopen wat er beschikbaar is zonder te kiezen.

“Eerlijk gezegd zijn er dit jaar te veel mensen gestorven en de vraag is te groot; we kunnen het gewoon niet bijhouden,” zei hij tegen The Epoch Times.

De verslagen van de lokale bevolking in het hele land waren al even grimmig.

Een vrouw uit Suzhou, een stad nabij Shanghai, verloor eerder deze maand op dezelfde dag drie oudere familieleden, waaronder haar moeder. De plaatselijke begrafenisonderneming had een limiet van 400 plaatsen per 24 uur ingesteld. Op 5 januari probeerden zij en enkele anderen uit haar familie een plaatsje te bemachtigen toen de beschikbare plaatsen om middernacht opengingen; in een halve minuut tijd kregen ze een nummer toegewezen op ongeveer de 160e plaats. De kosten voor de begrafenis van haar moeder bedroegen meer dan 10.000 yuan (ongeveer 1.474 dollar), het dubbele van het normale bedrag voor een dergelijke dienst.

Door het extreme tekort aan begrafenisbenodigdheden waren er geen kartonnen of houten kisten beschikbaar voor het stoffelijk overschot van haar moeder. Alles wat overbleef was een papieren zak en lijkwade, vertelde de vrouw, die het pseudoniem Liang Yan gebruikte, aan The Epoch Times.

Familieleden van een overledene die is gecremeerd wonen een begrafenis bij in het Sipsongpanna Zhou Funeral House in Jinghong city in Xishuangbanna Dai Autonomous Prefecture, provincie Yunnan, China, op 10 januari 2023. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Ontgoocheling

Terwijl de enorme Chinese bevolking worstelt met een explosieve uitbraak van COVID-19, proberen de autoriteiten in Peking een andere realiteit voor te stellen.

Op dezelfde dag dat een vooraanstaande Chinese staatsuniversiteit een rapport uitbracht waarin melding werd gemaakt van 900 miljoen besmettingen tijdens de jongste COVID-19 golf, organiseerden ambtenaren van het Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding in Peking een conferentie ter ere van drie jaar anti-uitbraakwerk, waarbij ze tientallen prijzen uitreikten en waarbij het partijhoofd van het centrum, Huang Chun, verklaarde dat het agentschap “zijn missie heeft waargemaakt”.

Jiang Yunzhong, een marxistische geleerde en partijfunctionaris aan de elite-universiteit Tsinghua in Peking, sloot zich aan bij de triomfantelijke toon en zei dat het aantal doden door de COVID-19 in China “nog steeds binnen een aanvaardbare marge valt”.

“Zelfs als er een paar miljoen sterven, so what?” schreef hij op 14 januari op Chinese sociale media. “China had 10 miljoen doden in 2021; zelfs als er 5 miljoen meer doden zijn, is dat slechts een toename van 50 procent – een verschil tussen twee doden versus drie doden. ”

Rouwenden wachten om een herdenkingshal in Longhua Funeral Home in Shanghai binnen te gaan op 28 dec. 2022. (Allen Wan/Bloomberg)

Tot nu toe heeft het regime ongeveer 72.000 doden erkend, een aantal dat veel twijfel oproept bij deskundigen en inwoners.

“Het is een tragedie in de menselijke geschiedenis,” zei Zou. “Ze zien dit als een leuke grap en willen zelfs opscheppen over hun prestaties en er een voorbeeld voor de wereld van maken. Het kan ze helemaal niets schelen wat de gewone mensen denken.”

De onrealistische viruscijfers zijn wat de oudere generatie, die is opgegroeid onder de hersenspoeling van het regime en normaal gesproken geen enkele discussie met kritiek op de Chinese Communistische Partij zou tolereren, op andere gedachten heeft gebracht, aldus Zou, die dit beschreef als een teken van “het afbrokkelen van de rode genen”.

“Ik merkte dat ze echt boos waren,” zei hij. “Als ze spraken, vroegen ze: ‘Waarom rapporteren ze de gegevens op deze manier?’ Ze konden het niet begrijpen.

“Vroeger keurden ze alles wat [de autoriteiten] zeiden goed, maar nu hebben ze het vertrouwen in de partij volledig verloren.”

Chang Chun, Yi Ru en Frank Fang hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 januari 2023): China’s Funeral Parlors, Suppliers Crushed by Demand Amid COVID Death Surge

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.