Thursday, 20 Jun 2024
Een wooncomplex gebouwd door de noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Country Garden in Nanjing in de Chinese oostelijke provincie Jiangsu, op 31 augustus 2023. (AFP via Getty Images)

China’s Country Garden haalt deadline voor betaling van $60 miljoen niet en geeft toe dat wanbetaling waarschijnlijk is

De Chinese vastgoedontwikkelaar loopt het risico in gebreke te blijven nu het bedrijf waarschuwt dat het moeite heeft om aan al zijn offshore betalingsverplichtingen te voldoen.

De door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Country Garden Holdings zei dinsdag dat het er niet in was geslaagd om binnen de deadline een hoofdsombetaling van 470 miljoen HK$ (60 miljoen $) te doen.

Het bedrijf ging niet in op details van de betaling, maar gaf toe dat een toekomstige wanbetaling waarschijnlijk is omdat het mogelijk “niet in staat is om aan al zijn offshore betalingsverplichtingen te voldoen wanneer deze verschuldigd zijn of binnen de relevante aflossingsvrije periodes, met inbegrip van maar niet beperkt tot die onder de U.S. dollar notes”.

“Dergelijke niet-betaling kan ertoe leiden dat relevante schuldeisers van de Groep versnelde betaling eisen van de relevante schulden die aan hen verschuldigd zijn of dwangmaatregelen nemen”, aldus het bedrijf in een filing bij de Hong Kong Stock Exchange (pdf).

Country Garden moest maandag $ 66,8 miljoen aan coupons betalen op 2024 en 2026 dollar obligaties, hoewel de betalingen een uitstelperiode van 30 dagen hebben.

In zijn verklaring zei de Chinese vastgoedgigant dat er “grote onzekerheid” bestaat over het kunnen verkopen van zijn eigendommen en verwacht dat zijn liquiditeitspositie krap zal blijven, door het ontbreken van een “materiële, sectorbrede verbetering in de verkoop van eigendommen”.

Country Garden zei dat het verschillende opties had onderzocht om cash te genereren, maar dat de “heersende marktomstandigheden” het moeilijk hebben gemaakt voor het bedrijf om voldoende cash te verkrijgen om aan de dreigende schulddeadlines te voldoen.

Video: China’s Evergrande vraagt faillissement aan bij de rechtbank in NY

Video: Aandelen Evergrande kelderen 80 procent op beurs van Hongkong

“Sinds 2020 is er een voortdurende netto kasuitstroom in de financieringsactiviteiten van de Groep,” verklaarde het bedrijf.

“Momenteel worden de verkoop en financiering van de Groep nog steeds geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, en de beschikbare middelen zijn blijven dalen,” voegde het bedrijf eraan toe, met de Chinese economie die verontrustende tekenen van diepe structurele problemen vertoont.

Uit de niet-gecontroleerde operationele cijfers van het bedrijf bleek dat de omzet van Country Garden van januari tot september was gekrompen tot 154,98 miljard RMB (21,3 miljard dollar), een daling van respectievelijk 43,9 procent en 65,4 procent ten opzichte van dezelfde periodes in 2022 en 2021.

Country Garden heeft “vereiste toestemming” ontvangen van relevante obligatiehouders voor de verlenging van de looptijd van negen series onshore bedrijfsobligaties met een totale uitstaande hoofdsom van ongeveer RMB 14,7 miljard ($ 2 miljard), aldus het bedrijf in de verklaring.

Country Garden heeft voor $10,96 miljard aan offshore obligaties en voor 42,4 miljard yuan ($5,81 miljard) aan leningen die niet in yuan zijn genoteerd. Als het bedrijf in gebreke blijft, moeten deze schulden worden geherstructureerd en staan het bedrijf en zijn bezittingen open voor liquidatie door schuldeisers.

Het bedrijf zei dat het adviseurs had ingehuurd van China International Capital Corporation Hong Kong Securities Limited, Houlihan Lokey en advocatenkantoor Sidley Austin om haar kapitaalstructuur en liquiditeitspositie te evalueren.

“Het bedrijf en zijn adviseurs zullen zorgen voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van alle schuldeisers en actief communiceren met schuldeisers om mogelijke opties te onderzoeken wanneer dit gepast is”, aldus het bedrijf.

Het bedrijfslogo van de Chinese ontwikkelaar Country Garden in het Shanghai Country Garden Center in Shanghai op 9 aug. 2023. (Aly Song/Reuters)

Country Garden stond ooit bekend om zijn grootschalige projecten in kleinere steden en plattelandsgebieden, evenals zijn ambitieuze plannen om een bosstad te bouwen in Maleisië, waarvan het bedrijf zei dat het “normaal functioneerde” ondanks zijn toenemende schuldencrisis.

Het bedrijf is echter hard getroffen door de strengere maatregelen van Peking voor de Chinese vastgoedsector, die volgens de centrale regering bedoeld zijn om speculatie en schuldenrisico’s te beteugelen. Het bedrijf heeft ook te maken gekregen met toenemende concurrentie van andere ontwikkelaars, zoals Evergrande Group en Sunac China Holdings Ltd.

De Chinese vastgoedsector is sinds 2021 gedestabiliseerd door een schuldencrisis. Bedrijven die goed zijn voor 40 procent van de Chinese huizenverkoop – meestal particuliere projectontwikkelaars – zijn in gebreke gebleven bij het nakomen van hun schuldverplichtingen, waardoor veel huizen onafgewerkt zijn gebleven.

Meer dan twee jaar later is de crisis verergerd doordat het vertrouwen in zowel de huizen- als kapitaalmarkten is opgedroogd, waardoor de liquiditeit van de ontwikkelaars verder onder druk is komen te staan.

Evergrande, dat centraal staat in China’s schuldencrisis, zei vorige maand dat er een onderzoek loopt naar de oprichter van het bedrijf wegens niet nader genoemde misdrijven. Het bedrijf zei ook dat het niet in staat was om nieuwe schulden uit te geven – een cruciale stap in een herstructurering – vanwege een lopend onderzoek naar zijn belangrijkste eenheid.

Indrajit Basu en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 oktober 2023): China’s Country Garden Fails to Meet $60 Million Payment Deadline, Admits Default Likely

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.