Wednesday, 17 Jul 2024
De Chinese premier Li Qiang (L) en de Duitser Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum, tijdens een plenaire sessie in de Congreszaal op de 54e jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, op 16 januari 2024. (LAURENT GILLIERON/POOL/AFP via Getty Images)

China’s poging om buitenlandse investeerders aan te trekken in Davos mislukt

De CCP stuurde een grote delegatie onder leiding van premier Li Qing naar het World Economic Forum om buitenlandse investeerders aan te trekken temidden van zijn slinkende economie.

Nieuwsanalyse

De Chinese Communistische Partij (CCP) stuurde dit jaar een grote delegatie naar het World Economic Forum in een poging om buitenlandse investeringen aan te trekken om China’s kwakkelende economie te redden.

De CCP slaagde er echter niet in om afgevaardigden ervan te overtuigen dat haar economie een betrouwbare plek is om te investeren vanwege fundamentele structurele verschillen in de economieën van gecentraliseerde versus liberale, vrije marktsystemen, zoals experts aangaven.

De delegatie die door de CCP werd gestuurd naar de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland, die plaatsvond van 15 tot 19 januari, was deze keer ongewoon groot, met 140 leden, onder leiding van regeringsleider Li Qiang, waaronder 10 ministers, economische en financiële topambtenaren en Chinese experts en ondernemers.

De Chinese economie blijft momenteel krimpen en kampt met meerdere structurele crises, zoals staatsschulden, een uiteenspattende vastgoedbubbel en een hoge werkloosheid.

Het extreem restrictieve “zero-COVID” beleid en de controlemaatregelen van de CCP tijdens de eerste drie jaar van de COVID-19 pandemie en de implementatie van een anti-spionage wet hebben een groot aantal buitenlandse investeerders en zakenmensen afgeschrikt. In het derde kwartaal van 2023 vond voor het eerst een netto-uitstroom van buitenlands kapitaal plaats, een trend die zich naar verwachting zal voortzetten.

In Davos promootte Li China echter nog steeds als een veilige investeringsbestemming.

In een zorgvuldig voorbereide toespraak op het forum deed Li enkele vage suggesties in de hoop “het vertrouwen met het Westen te herstellen en de economische samenwerking tussen China en het Westen te versterken”, waaronder macro-economische coördinatie, handhaving en eerbiediging van op China gerichte toeleveringsketens, meer internationale technische samenwerking en samenwerking op het gebied van groene doelen.

Li zei ook dat China zijn beloften nakomt. Toen de CCP in 2001 toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), beloofde het land om binnen de 15 jaar grondig marktgeoriënteerde hervormingen door te voeren en zich op een wederzijdse manier open te stellen voor ontwikkelde landen. Maar na de eenzijdige openstelling van het Westen voor China profiteert de CCP echter van haar gesloten markt en gebruikt ze subsidies om staatsbedrijven uit te breiden, in plaats van haar markt open te stellen.

Het Westen is sceptisch

Het Westen is zijn toeleveringsketens nu op een ordelijke manier aan het weghalen uit China en investeert meer in democratische of bevriende landen zoals India, Vietnam en Mexico. Toch hoopt de CCP nog steeds op de terugkeer van buitenlands kapitaal.

Het kantoor van de lokaal opgerichte JPMorgan Chase Bank in Peking op 11 oktober 2007. (STR/AFP via Getty Images)

Op 16 januari had Li een ontmoeting met Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, en andere bedrijfsleiders van Wall Street over het openstellen van China voor westerse financiële instellingen. Dimon vertelde de Amerikaanse media op 17 januari dat investeerders die naar China trekken, zich “een toch beetje zorgen” zouden moeten maken aangezien “de risico-rendementverhouding drastisch is veranderd”.

Het Westen heeft herhaaldelijk verklaard dat het nauwe economische relaties wil aangaan met gelijkgestemde democratische en vrije landen en de “risico’s wil afbouwen” van totalitaire tegenstanders zoals China. De steun van de CCP voor Rusland en Hamas is nog niet veranderd terwijl de CCP er aan de andere kant bij de internationale gemeenschap op aandringt om China te integreren in een bredere economie.

Li’s toespraak in Davos ging dit keer alleen over de economie en ging niet in op geopolitieke onderwerpen. Oekraïense functionarissen hebben aangegeven dat president Volodymyr Zelenskyy openstond voor een ontmoeting met CCP-functionarissen in Zwitserland, maar Li nam niet het initiatief om met Zelenskyy te praten. De buitenwereld aanziet dit als het laatste teken dat de CCP ervoor heeft gekozen om de kant van Rusland te blijven kiezen.

In tegenstelling tot Li, die alleen over economische zaken sprak, noemde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, “democratie” negen keer en “vrijheid” zes keer in haar 20 minuten durende toespraak in Davos.

“Onze bedrijven gedijen op vrijheid om te innoveren, te investeren en te concurreren. Maar vrijheid in het bedrijfsleven is afhankelijk van de vrijheid van onze politieke systemen,” zei ze. “Daarom geloof ik dat het onze gemeenschappelijke en blijvende plicht is om onze democratie te versterken en haar te beschermen tegen de risico’s en inmenging waarmee ze geconfronteerd wordt. We moeten meer dan ooit vertrouwen opbouwen en Europa is bereid daarbij een sleutelrol te spelen.”

G7-leiders, waaronder (met de klok mee van vooraan) voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, voorzitter van de Raad van de Europese Unie Charles Michel, premier van Italië Mario Draghi, premier van Canada Justin Trudeau, de Franse president Emanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en premier van Japan Fumio Kishida, tijdens een dinersessie tijdens de G7-top in Schloss Elmau, Duitsland, op 26 juni 2022. (Stefan Rousseau – Pool/Getty Images)

Tijdens het Dallas Forum een jaar geleden stelde Von der Leyen voor het eerst het concept van ” de-risking in plaats van ontkoppeling ” voor om de industriële en economische strategie van de EU ten opzichte van China te herdefiniëren. Dit concept is sindsdien overgenomen door de Verenigde Staten en andere G7-landen.

In Davos herhaalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Amerikaanse steun voor de democratie in Taiwan.

“We feliciteerden de verkozen president, maar ook de bevolking van Taiwan met hun robuuste democratie en het grote voorbeeld dat die niet alleen voor de regio, maar voor de hele wereld is,” zei hij.

Blinken bekritiseerde ook de pogingen van de CCP om “druk uit te oefenen op Taiwan – economische druk, militaire druk, diplomatieke druk, isolatie – het heeft alleen maar de mensen versterkt die ze juist niet willen versterken”.

Li reageerde niet op de opmerkingen van Von der Leyen of Blinken.

CCP zet agressie voort

Song Guo-cheng, onderzoeker aan het International Relations Research Center van de Nationale Chengchi-universiteit van Taiwan, vertelde The Epoch Times dat de toespraken van Li in Davos dit jaar allemaal draaiden rond het uitzenden van SOS-signalen om hulp te vragen voor het redden van de economie van de CCP. Maar tegelijkertijd is de CCP niet gestopt met het doordrukken van haar ‘model’ in omstreden gebieden.

Hij wees erop dat terwijl Li wereldwijde geopolitieke conflicten wil vermijden, de CCP nog steeds tot aan de knieën in conflicten verwikkeld zit en deze zelfs heimelijk heeft aangewakkerd.

“De CCP erkent nog steeds niet dat Rusland Oekraïne is binnengevallen en heeft altijd aangedrongen op een hereniging met Taiwan door middel van geweld. Ze stelt een valse vrede voor tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas”, aldus Song.

“De westerse wereld ziet [de CCP] nu duidelijk voor wat ze is. Li Qiang probeerde de Westerse wereld te misleiden, maar de Westerse wereld trapt niet langer in de tactieken van de CCP.”

Yeh Yaoyuan, voorzitter Internationale Studies aan de Universiteit van St. Thomas, vertelde aan The Epoch Times dat de CCP in dit stadium zelf een investeringsdoel met een hoog risico is geworden.

“Het maakt niet uit of het contact unilateraal, bilateraal of multilateraal is, het kan grootschalige investeringen in China niet over de streep trekken,” zei hij.

Mannen aan het werk bij een complex van onafgewerkte appartementsgebouwen in de stad Xinzheng in Zhengzhou, provincie Henan, China, op 20 juni 2023. (Pedro PARDO / AFP)

“Ze moeten eerst de kern van de zaak oplossen. Er zou op zijn minst een transparant en open wettelijk proces moeten zijn, vooraleer we zelfs ook maar kunnen spreken over democratisering. Maar de Communistische Partij doet dat nog steeds niet en gaat nog verder achteruit.

“De Communistische Partij is bang dat wanneer de hele markt actief wordt, er veel privé-informatie zal ontstaan die niet gecontroleerd kan worden. Als je die probeert te controleren, wordt het geen normale concurrerende markt. De CCP is bang dat deze privé-informatie het regime van de CCP zal ondermijnen.”

Yeh zei dat de meeste economen voorspellen dat de economische groei in China zal blijven afnemen.

“Er is nu ongeveer 5 procent groei [zoals gerapporteerd door de CCP], daarna misschien 4 procent en dan gaan we naar 3 procent,” zei hij. “De situatie van grootschalige buitenlandse investeringen en economische groei die we hebben gezien in het verleden zou zich niet opnieuw mogen voordoen.”

Song Tang en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 januari 2024): China’s Attempt at Davos to Attract Foreign Investors Falls Short: Experts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.