Wednesday, 17 Jul 2024
Een man werkt op een bouwplaats van een wolkenkrabber in Shanghai op 29 november 2016. (JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images)

Premier van China houdt vergadering met experts om economie te redden

Ik vergelijk het met falen van meerdere organen', zegt macro-econoom

De Chinese premier Li Qiang verzamelde op 6 juli suggesties van economen van het Chinese vasteland over hoe de kwakkelende economie van het land kan worden hersteld, hoewel analisten zeggen dat de hoofdoorzaak van China’s economische neergang in het politieke systeem ligt, dat wordt gedicteerd door het communistische regime onder leiding van Xi Jinping.

Met meerdere crisissen die de Chinese economie momenteel bedreigen en de voortdurende divergentie van het regime met het Westen, is er geen oplossing voor de Chinese Communistische Partij (CCP), zeggen de analisten.

Het symposium over de economische situatie werd bijgewoond door de heer Li, vicepremier Ding Xuexiang en acht wetenschappers van de financiële, politiek-economische en bancaire instellingen van China.

Onder het leiderschap van de heer Xi “heeft de economie een positieve trend van herstel laten zien”, beweerde de heer Li tijdens de bijeenkomst. Vervolgens gaf hij het buitenland de schuld van China’s economische problemen door te zeggen dat “de politieke en economische situatie in de wereld gecompliceerd is en veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van ons land”, meldden Chinese staatsmedia.

Li zei ook dat hij hoopte op meer constructieve suggesties over de Chinese economie van de experts en geleerden.

Zheng Xuguang, een onafhankelijke politiek-economische geleerde en presentator van de talkshow “Xuguang Times Commentary”, vertelde The Epoch Times op 7 juli dat Li vooral op zoek is naar pro-CCP geleerden om te helpen de gedachten in de academische wereld te verenigen.

“Xi Jinping is degene die echt dingen beslist en hij geeft alleen om politieke stabiliteit,” zei Zheng.

“De huidige economische problemen zijn eigenlijk geworteld in de politiek en hij [Li] kan niet aan de politieke kwesties raken. Hij stuurde een boodschap naar de academische wereld: ‘Jullie moeten constructievere suggesties doen, namelijk het regime helpen en geen problemen veroorzaken,'” voegde hij eraan toe.

Economische neergang houdt aan

De Taiwanese financiële expert Edward Huang vertelde The Epoch Times op 6 juli dat Li het economische symposium vooral organiseerde omdat de Chinese en Hongkongse aandelenmarkten de laatste tijd zijn gekelderd en de yuan ook in waarde daalt. De industrie is nogal pessimistisch over de Chinese economie.

Liu Yuanchun, voorzitter van de Shanghai University of Finance and Economics, publiceerde in juni het “2023 China Macroeconomic Analysis and Forecast Report”, waarin “vijf 20 procent” problemen voor de Chinese economie werden beschreven. Het gaat om een jeugdwerkloosheid van meer dan 20 procent, een jaar-op-jaar daling van de winsten van de Chinese industriële ondernemingen met meer dan 20 procent, een daling van de grondoverdrachtinkomsten van de lokale overheid met 20 procent, een daling van de nieuwbouw van vastgoed met 20 procent en een kloof van 20 procent in de index van het consumentenvertrouwen.

Mensen op een banenbeurs in Peking op 26 aug. 2022. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

Liu Xiaoguang, co-auteur van het rapport en professor aan het Instituut voor Ontwikkeling en Strategie van de Renmin Universiteit van China, zei dat deze “vijf 20 procent” fenomenen extreem abnormaal zijn, wat erop wijst dat de druk in China’s gerelateerde gebieden voorbij het punt van zelfherstel is.

Het is niet alleen moeilijk om een automatisch economisch herstel te verwachten; bovendien zal het een vicieuze cirkel vormen in bepaalde economische sectoren, schreef Liu.

Li wees er tijdens het symposium op dat het noodzakelijk is dat alle sectoren van de Chinese samenleving aandacht besteden aan het uitzetten van beleid gericht op het stabiliseren van groei, werkgelegenheid en het voorkomen van risico’s, en dat er snel een reeks gerichte, gecombineerde en gecoördineerde beleidsmaatregelen worden geïntroduceerd en geïmplementeerd.

In reactie op de opmerkingen van de premier zei Huang: “De economie van China wordt momenteel niet bepaald door het beleid. Het maakt niet uit hoeveel vergaderingen ze houden, het zal nutteloos zijn. Meneer Li heeft het over gecombineerde beleidsmaatregelen, maar er staan geen specifieke dingen in. Tot nu toe hebben we nog geen beleid gezien dat de status quo kan veranderen.”

Meneer Huang gelooft dat premier Li geen beslissingen kan nemen die de echte onderliggende problemen van de economie aanpakken, zoals de spanningen tussen China en de Verenigde Staten of de vooruitgang van de staatsinstellingen van de CCP ten koste van de particuliere sectoren in China, die volgens hem de hoofdoorzaken zijn van de huidige economische neergang van China.

“Het is iets dat alleen Xi Jinping kan beslissen, en er is niets wat anderen kunnen doen als Xi er niets aan doet,” zei Huang.

“China’s aandelenmarkt is dit jaar vrij slecht. De RMB (yuan) deprecieert nog steeds. De aandelenmarkt in Hongkong is de afgelopen dagen erg gedaald, wat laat zien dat het vertrouwen van de hele markt in de Chinese economie erg broos is. Li Qiang heeft niet de mogelijkheid om de situatie te keren,” zei Huang.

“China’s binnenlandse vraag en de vastgoedmarkt zijn blijven dalen. Li Qiang heeft niets bereikt sinds hij premier is geworden en de economie blijft verder afglijden.”

Relaties VS-Sino raken Chinese economie

Wu Jialong, een macro-econoom in Taiwan, gelooft dat het huidige probleem van de Chinese economie het gelijktijdig uitbreken van meerdere crisissen is.

“Ik vergelijk het met het falen van meerdere organen”, zei hij.

“De hoofdoorzaak van China’s werkgelegenheidscrisis ligt in de export en de verwerkende industrie, omdat orders uit China zijn weggetrokken en buitenlandse investeringen zijn teruggetrokken”, vertelde Wu op 7 juli aan The Epoch Times.

De heer Wu was het met de heer Zheng eens dat de oorzaak van China’s economische problemen ook in de politiek ligt.

“Als we verder traceren, dan is dat omdat de relatie tussen de Verenigde Staten en China verslechterd is. De hoofdoorzaak ligt dus in de politiek, niet in de economie. Dus als ze advies vragen aan economische experts, is wat ze kunnen krijgen beperkt.”

“Omdat Xi Jinping het belangrijkste beleid bepaalt, namelijk om de Verenigde Staten uit te dagen, om met de Verenigde Staten te wedijveren om het leiderschap van de wereld of de hegemonie, hebben de Verenigde Staten als gevolg daarvan een tegenaanval ingezet. Bovendien is de binnenlandse vraag van China niet genoeg om de vrijgekomen productiecapaciteit van de exportsector te absorberen. De huidige economische problemen zijn niet gemakkelijk op te lossen.”

Hij voegde eraan toe dat er geen oplossing is voor China’s economische problemen, zelfs niet als Xi aftreedt, omdat het structureel is voor de CCP.

Vrachtcontainers worden gestapeld bij de Yantian terminal in Shenzhen in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong op 21 juni 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Wu zei dat de Verenigde Staten serieuze maatregelen hebben genomen om de oneerlijke economische praktijken van de CCP tegen te gaan.

“Vervolgens hebben ze een ministeriële functionaris [Yellen] naar China gestuurd. Dit betekent een dialoog voeren terwijl de confrontatie wordt voortgezet. De Verenigde Staten zijn helemaal niet van plan om een overeenkomst te sluiten met de CCP. Het is alleen om een consensus te laten zien dat we een dialoog voeren en de volgende keer verder zullen gaan met de discussie, wat onderhandelen zonder overeenkomst is.”

Ning Haizhong en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 juli 2023): China’s Premier Holds Meeting With Experts to Save Economy; Analysts Say Root Cause Systemic With Communism

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.