Sunday, 23 Jun 2024
Het Chinese vliegdekschip Liaoning (C) neemt deel aan militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee op 2 januari 2017. (STR/AFP via Getty Images)

China’s scheepsbouwcapaciteit meer dan 200 keer groter dan die van de VS

Een uitgelekte Amerikaanse ONI-dia leidt tot bezorgdheid over het aanhoudende vermogen van het Chinese regime om marineschepen te produceren in een alarmerend hoger tempo dan de VS

Een uitgelekte dia van het Amerikaanse Office of Naval Intelligence (ONI) leidt tot bezorgdheid over het voortdurende vermogen van het Chinese regime om marineschepen te produceren in een alarmerend hoger tempo dan dat van de Verenigde Staten.

De uitgelekte afbeelding laat zien dat scheepswerven in China in staat zijn om nieuwe marineschepen te bouwen in een tempo dat 232 keer hoger ligt dan dat van de Verenigde Staten. De ONI bevestigde de echtheid ervan aan The Drive, die de dia voor het eerst publiceerde.

Deze buitenproportionele capaciteit om China’s People’s Liberation Army (PLA) Navy te ondersteunen heeft bij sommige analisten de alarmbel doen rinkelen dat de Verenigde Staten de kloof de komende jaren niet zullen kunnen dichten.

De gepensioneerde Capt. James Fanell, een voormalig directeur van inlichtingen en informatie operaties voor de Amerikaanse Pacific Fleet, deelt niet hetzelfde niveau van pessimisme, hoewel hij de uitdagingen erkent die gepaard gaan met de wederopbouw van de scheepsbouwcapaciteit van de Verenigde Staten.

Hij zegt dat het dichten van de kloof met het Chinese regime “een dramatische verandering zal vereisen in het beleid van onverantwoordelijke betrokkenheid dat de regering van Biden nu kenmerkt.”

“De uitdagingen zijn ook groter dan alleen de politieke wil,” vertelde de heer Fanell aan The Epoch Times. “Er is een probleem met de Amerikaanse scheepsbouwindustrie die sinds de Tweede Wereldoorlog in verval is geraakt.”

Ondanks een paar politieke hindernissen, “is Amerika een natie van optimisme en de can-do houding die essentieel zal zijn voor elke inspanning om die kloof te dichten,” zei hij.

Volgens het ONI bestond de marine van het Chinese regime in 2020 uit 355 schepen, terwijl de Verenigde Staten 296 schepen hadden. Tegen 2035 zal China naar schatting 475 schepen tellen, terwijl de Verenigde Staten 305 tot 317 schepen zullen tellen.

“Hoewel het leiderschap van de Amerikaanse marine bezorgd is over de groei en de capaciteiten van de PLA-marine, is er nog geen enkele Amerikaanse marineadmiraal geweest die zijn functie heeft neergelegd vanwege het gebrek aan reactie op deze bedreiging voor de nationale veiligheid van Amerika,” aldus Fanell.

“De recente ONI-presentatie herinnert ons aan de cataclysmische achteruitgang van de Amerikaanse scheepsbouwindustrie, een industrie die de Verenigde Staten slechts 80 jaar geleden domineerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amerika werd een grote mogendheid omdat het een zeevarende natie was en we zullen een nederlaag lijden naarmate we deze geschiedenis ontkennen.

“In 1949 waren meer dan een dozijn admiraals van de Amerikaanse marine bereid hun carrière op het spel te zetten om zich uit te spreken over wat zij zagen als een gevaarlijke aanpak om de USSR te verslaan met alleen maar strategische bommenwerpers.

“Hun bereidheid om de nationale veiligheid boven hun carrière te stellen, wierp zijn vruchten af toen de Amerikaanse marine de basis legde voor het creëren van een vloot van nucleaire vliegdekschepen die de komende 60 jaar over de golven van de wereld heerste en de veiligheid en welvaart van Amerika, onze bondgenoten en zelfs onze vijanden verzekerde.”

Hoe de kloof te dichten

De heer Fanell zegt dat het Congres een soortgelijke wetgeving moet aannemen en financieren als de Two-Ocean Navy Act die in 1940 werd aangenomen en die het land in staat stelde om zijn marineaanwezigheid en -capaciteiten in de Atlantische en Stille Oceaan te vergroten.

“De overeenkomsten tussen de strategische omgeving van vandaag en die van 1940 zijn te groot om te negeren,” zei hij.

Rusland is bijvoorbeeld Oekraïne binnengevallen en vormt een bedreiging voor Europa, terwijl het Chinese regime grootschalige operaties blijft uitvoeren met oorlogsschepen en vliegtuigen rond Taiwan en in de Filippijnse Zee, aldus Fanell.

“Amerika’s vindingrijkheid moet worden ingezet om onze oorlogsvloot op te bouwen,” zei hij.

“We zouden bijvoorbeeld in staat moeten zijn om een vloot van onbemande oorlogsschepen te bouwen en onze bestaande mottenballenvloot uit te rusten met supersonische/hypersonische kruisraketten die deze gepensioneerde gevechtsschepen kunnen veranderen in arsenaalschepen die gebruikt kunnen worden om de invasievloot van het Volksbevrijdingsleger tot zinken te brengen.

“Het is verontrustend hoe slecht geïnformeerd en naïef de gemiddelde Amerikaan is over China,” zei admiraal Michael Studeman van de Amerikaanse marine (pdf) tijdens een presentatie op een marineconferentie in februari.

Amerikanen zijn “onwetend over de dreiging van de [Volksrepubliek China] en hun marine,” zei de heer Fanell.

Maar hij geeft het Amerikaanse volk niet de schuld.

“Het is in de eerste plaats de schuld van onze nationale veiligheidsgemeenschap die 20 jaar lang heeft gefaald in het informeren van de mensen in Amerika over de dreiging van communistisch China,” zei dhr. Fanell. “Dat onderwijs moet in overdrive gaan.

“De dreiging van de PLA marine is niet alleen beperkt tot de westelijke Stille Oceaan, maar het nadert nu Hawaï, en als er niets wordt gedaan, zal het in minder dan tien jaar voor de Amerikaanse westkust liggen. Dit is geen theoretische dreiging; het is een zeer reële dreiging—een nucleaire dreiging.

“Amerika bevindt zich in een penibele situatie, maar de wil en vastberadenheid om onze natie te redden van het Chinese communisme kan deze situatie omkeren.”

Het Department of the Navy en het Office of Naval Intelligence hebben bij het ter perse gaan niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 september 2023): China’s Shipbuilding Capacity More Than 200 Times Greater Than US: Navy Intelligence Slide

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.