Thursday, 18 Jul 2024
Tijdens een mediarondleiding georganiseerd door het Israëlische leger op 15 december 2023, toont legerwoordvoerder Daniel Hagari de ingang van een tunnel die Hamas op 7 oktober zou hebben gebruikt om Israël aan te vallen via de Erez grensovergang. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

China’s vermeende betrokkenheid bij Hamas-tunnels is topje van dodelijke ijsberg

Commentaar

Volgens Reuters (31 december 2023): “Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook controleert, zei twee jaar voor het huidige conflict uitbrak dat het een netwerk van meer dan 500 kilometer aan tunnels had aangelegd – ruwweg gelijk aan de helft van de lengte van het New Yorkse metrosysteem.”

Dit kan een onderschatting zijn aangezien er onlangs “50 Rafah-tunnels naar Egypte” zijn blootgelegd.

Niemand weet precies hoeveel dit allemaal heeft gekost, hoewel Douglas Murray afgelopen december het volgende schreef voor de New York Post in “Hamas’ terreurtunnels werden gebouwd met uw geld”:

“Sinds 2007 heeft de VS meer dan 400 miljoen dollar aan belastinggeld naar Gaza gestuurd. Dat is allemaal na de staatsgreep waarbij Hamas de macht greep. Dit zijn de officiële cijfers van USAID (United States Agency for International Development). USAID zegt ook dat het meer dan 500 miljoen dollar heeft betaald tussen 2021 en het einde van dit jaar.”

Andere landen, zoals EU-leden, gaven hier en daar honderd miljoen die uiteindelijk, in plaats van iets wezenlijks te doen om de vernederde burgers van het gebied te helpen, bijdroegen aan de bouw van de zogenaamde “Gazametro” waarvan de enige bedoeling de volledige vernietiging van Israël zou kunnen zijn.

Maar het meest verontrustend van allemaal, en tot voor kort niet gerapporteerd, is de groeiende betrokkenheid van de Volksrepubliek China bij Hamas.

In een artikel in Newsweek, “China is Waging a Proxy War on Israel” door Pesach Wolicki, staat dat “Chinese specialisten in tunneloorlogvoering hielpen bij het ontwerpen en bouwen van de tunnels van Hamas”.

Wolicki, een presentator van Real America’s Voice, baseert zich op informatie van Guermantes Lailari, een gepensioneerde officier van de Amerikaanse luchtmacht, nu een wetenschapper aan de National Chengchi University van Taiwan. Wolicki rapporteert verder:

“Lailari vertelde me ook dat twee tunneltechnici van het Chinese Volksbevrijdingsleger ontdekt werden door het IDF, wat betekent dat China Hamas aanzienlijk hielp bij de bouw van de enorme tunnelnetwerken onder de Gazastrook. (De ingenieurs werden teruggestuurd naar China na druk op Israël.)”

Waar die druk vandaan kwam is niet helemaal duidelijk – er zijn verschillende mogelijkheden – maar het is niet verwonderlijk omdat Israël weinig interesse heeft in een gevecht met de reus China, ondanks de recente vorming door de communistische natie van wat The Economist een “anti-Westerse as” noemt met Rusland en Iran. Iran, de huidige regering in ieder geval, heeft de vernietiging van Israël gezworen, net als Hamas.

Of het artikel van Wolicki helemaal juist is, is moeilijk te zeggen, maar het is duidelijk dat Hamas nu een bondgenoot heeft in een China dat ooit deed alsof het neutraal was in het Midden-Oosten.

De communistische natie bewapent Hamas blijkbaar niet alleen met handvuurwapens, zoals al enige tijd wordt gerapporteerd, maar met geavanceerd wapentuig. Het CRUX YouTube kanaal heeft een video die laat zien hoe “Israëlische pantsers ‘in vlammen opgaan’ als Hamas Chinese ‘Rode Pijl’ gebruikt; in eerste ATGM aanval in Rafah.” (Een ATGM is een geleide antitankraket).

Zulke video’s moeten altijd met het spreekwoordelijke korreltje zout worden genomen, maar het is onwaarschijnlijk dat Hamas hun gebruik van geavanceerd Chinees wapentuig zou bekendmaken zonder op zijn minst stilzwijgende instemming van de bron.

Dus wat is er aan de hand? Is atheïstisch China, de vervolger van de Oeigoeren en Falun Gong en vrijwel elke andere religieuze of spirituele groep die het op zijn grondgebied kan vinden, plotseling de pleitbezorger geworden van de meest islamistische terreurorganisatie, vergelijkbaar met ISIS?

Onwaarschijnlijk. Dit is uitsluitend ter bevordering van de eigen imperiale macht en de wereldoverheersende aspiraties van de CCP, net als haar groeiende situationele alliantie met Noord-Korea, Rusland, Iran, Cuba, Venezuela en mogelijk (helaas) Brazilië en een paar andere landen. Hamas is slechts een stap op de weg ernaartoe.

China’s relatie met Hamas’ beschermheer Iran zou wel eens de kern hiervan kunnen zijn. Iran heeft China een korting op de olie beloofd die het land hard nodig heeft om zijn expansie voort te zetten of zelfs om zichzelf in stand te houden. In ruil daarvoor is hulp voor Irans gewelddadige klanten het minste wat China kan doen. Net zo belangrijk is dat die hulp een nieuwe klap is tegen zijn belangrijkste vijand, de Verenigde Staten.

De interesse in relaties met Israël die China ooit had vanwege de hightech expertise van de Joodse staat moest worden beëindigd. Als dat betekende dat ze Hamas moesten leren hoe ze terreurtunnels moesten bouwen of ATGM’s moesten verkopen, nou ja, c’est la vie.

Bekroond romanschrijver en Oscar-genomineerd scenarioschrijver Roger L. Simon en zijn vrouw scenarioschrijver Sheryl Longin creëren hun eigen Substack “American Refugees” die later deze zomer zal verschijnen. Als je op de hoogte wilt blijven, kun je je hier gratis abonneren.

Opvattingen in dit artikel zijn meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 juli 2024): China’s Purported Involvement in Hamas Tunnels Is Tip of Lethal Iceberg

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.