Saturday, 25 May 2024
Chinese internationale studenten vervloeken degenen die de pro-democratiebewegingen van Hongkong steunen tijdens een pro-CCP rally in Sydney, Australië, op 17 aug 2019. (An Pinya/De Epoch Times)

Chinees-Amerikaanse anti-CCP anime-serie wordt wereldwijd populair

De anime-serie toont het leven onder de heerschappij van de CCP, wat veel mensen over de hele wereld aanspreekt.

De nieuwe anime-serie van een Chinees-Amerikaanse kunstenaar die het Chinese communistische regime en zijn volgelingen bespot en bekritiseert, heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen onder Chinezen.

Het kanaal “MrMarmot” op YouTube heeft vorige week een animevideo uitgebracht met de titel “Chinese Social Credit System in 2077“, geïnspireerd op het rollenspel “Cyberpunk 2077”.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, nadat de Chinese Communistische Partij (CCP) de wereld heeft overgenomen en mensen leven in een typische CCP-gecontroleerde maatschappij zonder vrijheid, zoals “social credit” scores, literaire censuur en massale surveillance van burgers.

De anime laat zien hoe mensen die dit systeem niet willen accepteren in opstand komen en worden onderdrukt door het regime. Sommige beelden zijn afkomstig van historische foto’s van de anti-uitleveringsbeweging in Hongkong in 2019, met het onderschrift: “Aan mijn vrienden in Hongkong, sta achter Hongkong!”.

De video, met Engelse ondertiteling, kreeg 491.000 views en 30.000 likes in een week nadat hij werd uitgebracht.

Veel mensen uit China, Hongkong, Taiwan en de rest van de wereld, die welgemeende opmerkingen onder de video hebben achtergelaten, zijn erdoor geraakt.

Op één stond te lezen: “Als Chinees van het vasteland vulden mijn ogen zich met tranen toen ik dit zag. Ik heb medelijden met de mensen in Hongkong. Ik hoop dat de mensen van Taiwan zullen vasthouden aan het laatste vrije land.”

Een Australisch mediapersoon en immigrant uit Hongkong, Dr. Song Lin, vertelde aan The Epoch Times dat omdat deze film scènes laat zien van Hongkongers die door de politie worden geslagen tijdens de anti-uitleveringsbeweging in 2019 tegen de aantasting van de juridische onafhankelijkheid van Hongkong door de CCP, Hongkongers diepe gevoelens zullen hebben na het zien van de film. “De geest van de mensen in Hongkong is om te vechten voor democratie en vrijheid. Tegenover het autoritaire regime staan we allemaal dapper op.”

De politie pakt pro-democratische demonstranten aan en arresteert ze tijdens confrontaties in Wan Chai in Hongkong op 1 oktober 2019. (Chris McGrath/Getty Images)

Lin zei dat deze video niet alleen gaat over China en Hongkong onder de heerschappij van de CCP, maar dat de hele wereld te maken heeft met de infiltratie en onderdrukking van de CCP.

“De hele wereld wordt geconfronteerd met dezelfde situatie. Wat deze cartoon zegt is dat de Verenigde Staten in 2077 niet langer een democratische en vrije samenleving is. Mensen in de Verenigde Staten worden in de gaten gehouden door de dictatuur [van de CCP] en iedereen moet een masker dragen. Dat masker is een lachend gezicht.”

Volgens de introductie van het “MrMarmot” kanaal is de artiest die de anime heeft gemaakt een Chinees-Amerikaan die is geboren en getogen in Shanghai. Hij woont nu in Los Angeles en is fulltime videogame-artiest. Sommige video’s op het kanaal vertellen ook over de pesterijen en censuur van de CCP waaronder de artiest in China te lijden had en hoe hij ontsnapte naar de Verenigde Staten.

‘The Life of Little Pinks’

Op 28 oktober heeft het kanaal “MrMarmot” ook de 12 minuten durende anime “The Life of Little Pinks” geüpload.

De anime toont de huidige situatie van jongeren onder de heerschappij van de CCP. Het vertelt op humoristische en satirische wijze het verhaal van Chinese jongeren die gehersenspoeld zijn in onwetendheid en als gevolg daarvan een blinde dubbele moraal hebben en ongecontroleerde woorden en daden zonder logica.

De video kreeg meer dan 1,3 miljoen views en 10.000 reacties in ongeveer drie weken en werd op grote schaal verspreid op buitenlandse sociale mediaplatforms.

Chinese netizens gaven aan dat de video erg herkenbaar is.

“Als Chinees kan ik alleen maar zeggen dat deze video te realistisch is… De collega’s om me heen klagen over hoe het bedrijf hen uitknijpt, terwijl ze jaloers zijn op werken in het buitenland, en tegelijkertijd schelden ze ‘buitenlandse krachten’ uit,” zei iemand in een commentaar.

Pro-China sympathisanten protesteren tegen de aankomst van de Taiwanese president Tsai Ing-wen bij de Ronald Raegan Presidential Library in Semi Valley, Californië, op 5 april 2023. (John Fredricks/De Epoch Times)

Lin zei dat Chinese mensen inderdaad vreselijk veranderd zijn door de CCP. Sommigen zijn in China en sommigen zijn in het buitenland, maar worden nog steeds vrijwillig gehersenspoeld. “Ik heb enkele familieleden in Australië die China al meer dan 20 jaar verlaten hebben, maar ze lezen alleen dingen op WeChat en lezen geen andere media. Ze zijn nog steeds ‘kikkers in de put’.”

Ning Haizhong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 november 2023): Chinese-American Anti-CCP Anime Series Gains Worldwide Popularity

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.