Sunday, 19 May 2024
De skyline van de stad Shanghai op 24 februari 2022. (Aly Song/Reuters)

Chinees ondernemingsvertrouwen daalt tot laagste niveau in bijna tien jaar door COVID-19

PEKING – China’s ondernemingsvertrouwen daalde tot het laagste niveau sinds januari 2013, zo bleek maandag uit een enquête van World Economics. Dit weerspiegelt het effect van de stijgende COVID-19-gevallen op de economische activiteit na de abrupte opheffing van veel maatregelen ter bestrijding van de pandemie.

De index daalde van 51,8 in november naar 48,1 in december, zo bleek uit de enquête van World Economics onder verkoopmanagers van meer dan 2.300 bedrijven die van 1 tot 16 december werd gehouden. De index was de laagste sinds de start van het onderzoek in 2013.

De resultaten van de enquête behoren tot de eerste indicatoren van hoe het ondernemerssentiment in ‘s werelds op één na grootste economie een klap heeft gekregen, nadat de sterke versoepeling van de strenge COVID-19-inperkingsmaatregelen op 7 december een nog steeds groeiende golf van binnenlandse COVID-19-gevallen in heel China op gang bracht.

“Het onderzoek wijst er sterk op dat de groei van de Chinese economie sterk is vertraagd en in 2023 op een recessie kan afstevenen”, aldus World Economics.

Het Chinese bbp zal dit jaar naar verwachting met slechts 3% groeien, de slechtste prestatie in bijna een halve eeuw.

Uit het onderzoek bleek dat de bedrijvigheid in december sterk is gedaald: de verkoopmanagersindexen in de productie- en dienstensector zijn beide onder de 50 gedaald.

“Het percentage bedrijven dat beweert momenteel negatieve gevolgen te ondervinden van COVID is gestegen tot een recordhoogte, waarbij meer dan de helft van alle ondervraagden aangeeft dat hun activiteiten op de een of andere manier worden geschaad”, aldus de in Londen gevestigde dataprovider.

Het Chinese communistische regime heeft onlangs enkele belangrijke onderdelen van de strengste COVID-beperkingen en lockdowns ter wereld ontmanteld. De maatregelen schaadden de economie en leidden tot ongekende protesten sinds het bloedbad van 1989 onder pro-democratische studentendemonstranten op het Tiananmenplein.

“Het kan nog minstens een kwartaal duren voordat de zaken omslaan”, aldus Dan Wang, hoofdeconoom bij Hang Seng Bank China.

“Veel kleine bedrijven hebben geen liquiditeit meer, vooral restaurants, sportscholen, hotels en andere stadsdiensten.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (datum): Chinese Business Confidence Falls to Lowest in Almost a Decade on COVID-19

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.