Sunday, 19 May 2024
Patiënten op brancards in het Tongren ziekenhuis in Shanghai op 3 januari 2023. (Hector Retamal /AFP via Getty Images)

Chinees regime verbergt werkelijke COVID-dodental. Cijfer veel hoger dan officiële cijfers, zeggen deskundigen

Het Chinese regime verzwijgt nog steeds het werkelijke aantal COVID-19-doden in China, aldus deskundigen in reactie op de recente erkenning door de Chinese autoriteiten van tienduizenden doden in de laatste golf. Het werkelijke cijfer is waarschijnlijk exponentieel hoger, zeggen zij.

Studies en officiële verklaringen die hoge infectiecijfers onthullen, alsook verslagen van inwoners en mortuariummedewerkers, suggereren volgens analisten dat het land een groot aantal doden telt.

China’s hoogste regelgevende instantie voor de gezondheidszorg erkende op 14 januari bijna 60.000 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen in de eerste vijf weken na de abrupte intrekking van het zero-COVID-beleid in december 2022.

Hoewel het cijfer een stijging is ten opzichte van de absurd lage officiële cijfers – 37 doden – die eerder door Chinese ambtenaren werden gemeld en die tot wijdverbreid scepticisme leidden, blijven deskundigen niet overtuigd door de bekendmaking.

“De nieuwe cijfers zijn nog steeds verdacht”, aldus Song Guo-cheng, onderzoeker aan het instituut voor internationale betrekkingen van de National Chengchi University in Taiwan.

De besmettingsgraad van COVID-19 suggereert een veel hoger dodental, aldus Song.

Enorme uitbraak

In een studie van de Chinese Peking Universiteit wordt geschat dat tot 64 procent van de bevolking van het land, of 900 miljoen mensen, midden januari al COVID-19 had opgelopen. Het model van de onderzoekers is gebaseerd op online zoekresultaten naar COVID-19-symptomen, zoals koorts en hoest.

Terwijl explosieve uitbraken door het land razen, hebben gezondheidsdeskundigen in binnen- en buitenland zich gewend tot proxy-gegevens, zoals online enquêtes en anekdotische verslagen, om de omvang van de uitbraak in te schatten, bij gebrek aan betrouwbare COVID-statistieken.

China’s hoogste gezondheidsorgaan, de Nationale Gezondheidscommissie (NHC), is gestopt met het publiceren van dagelijkse infecties en erkende slechts tientallen doden vóór de laatste bekendmaking. Maar beelden van overspoelde ziekenhuizen en crematoria hebben het wantrouwen in de officiële cijfers onder Chinese inwoners en externe waarnemers aangewakkerd.

Patiënten in rolstoelen op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Peking op 3 januari 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Zelfs regionale gegevens wezen op een uitbraak die veel ernstiger was dan wat de hoogste gezondheidsautoriteiten van het land bekendmaakten.

Een ambtenaar in de centrale Chinese provincie Henan, waar 99,4 miljoen mensen wonen, zei in een persconferentie dat het percentage COVID-19-besmettingen op 6 januari wellicht 89 procent had bereikt. In de noordelijke stad Hohhot, die 3 miljoen inwoners telt, zeiden de autoriteiten op 14 januari dat 74 tot 81 procent het virus heeft opgelopen.

De NHC schatte dat 250 miljoen mensen het virus hadden opgelopen van 1 dec. tot 20 dec. 2022, volgens uitgelekte notulen van een vergadering vorige maand.

Met de ongeveer 70 procent besmettingsgraad en een grote seniorenpopulatie, zou het dodental, gebaseerd op een sterftecijfer van 1 procent, veel hoger moeten zijn dan het officiële cijfer van 60.000 COVID-19-gerelateerde doden, aldus Song.

“De informatie uit verschillende bronnen en online verslagen staat in schril contrast met de [COVID] cijfers die de Chinese Communistische Partij [CCP] bekend heeft gemaakt. Dit onderstreept dat de CCP nog steeds met de gegevens speelt en [de ware omvang van de uitbraak] verbergt, aldus Song.

Dr. Scott Atlas, een senior fellow aan het Hoover Instituut in Stanford en voormalig COVID-19-adviseur voor president Trump, zei over China’s COVID-gegevens in een recent interview met NTD, een zustermediakanaal van The Epoch Times: “We kunnen de cijfers die uit China komen niet vertrouwen. Vanaf het begin klopten ze niet.”

Hoewel de Chinese autoriteiten het dodental wellicht hebben bijgesteld, suggereerde Atlas dat de werkelijke situatie verborgen blijft.

“Het is erg moeilijk om uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is als er geen transparantie is,” zei Atlas, die ook bijdraagt aan The Epoch Times.

Hij merkte op dat het Chinese regime “er blijkbaar de voorkeur aan geeft zijn gezicht te redden in plaats van de waarheid te vertellen en ten volle samen te werken met de internationale gemeenschap”.

Lijkwagens met te cremeren lichamen staan in de rij bij een crematorium in China’s zuidwestelijke stad Chongqing op 22 december 2022. (Noel Celis / AFP via Getty Images)

Dodental verzwegen

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie heeft het regime veel kritiek gekregen vanwege het toedekken van COVID-gerelateerde informatie in een poging om nieuws dat schadelijk zou kunnen zijn voor het imago van de partij te verdoezelen. Toen het virus eind 2019 in Wuhan opdook, verzweeg het regime de omvang van de uitbraak en klokkenluiders werden verplicht om te zwijgen, waardoor regionale uitbraken konden uitgroeien tot een pandemie.

Nu het virus zich als een lopend vuurtje verspreidt onder de enorme bevolking van het land, die te lijden heeft onder een verzwakt immuunsysteem na drie jaar strenge lockdowns, is er een groeiende kloof tussen de officiële cijfers en de verslagen van crematoriummedewerkers, gezondheidspersoneel en bewoners ter plaatse.

Een werknemer van Baoxing funerarium in Shanghai vertelde The Epoch Times in december 2022 dat ze 400 tot 500 lichamen per dag cremeren, terwijl dat er vóór de opheffing van de pandemiebeperkingen maximaal 90 waren.

Een andere inwoner van de nabijgelegen stad Suzhou beschreef de drukte in het Suzhou Funeral Home als vergelijkbaar met de bekendste winkelstraat van de stad, die altijd overvol is.

“Het is zo’n ellendig tafereel,” zei ze in een recent interview met The Epoch Times. De vrouw, die haar naam niet wil noemen uit angst voor represailles, sloot zich op 6 januari aan bij de lange rijen voor het gebouw, wachtend op de crematie van haar overleden moeder, die twee dagen eerder aan COVID was overleden. Diezelfde dag verloor de vrouw nog twee andere familieleden die stierven aan COVID, voegde ze eraan toe.

Een vrouw houdt een fotolijstje van een geliefde vast bij een crematorium in Peking op 20 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Sean Lin, een viroloog en voormalig hoofd van het laboratorium van de afdeling virale ziekten van het Walter Reed Army Institute of Research, schat dat de afgelopen maand ongeveer 6 miljoen lichamen kunnen zijn verbrand, ervan uitgaande dat de crematoria in China 24 uur per dag werken. Maar dat cijfer is waarschijnlijk slechts ongeveer de helft van alle doden, aangezien mensen op het platteland wellicht geen toegang hebben tot dergelijke diensten en eerder worden begraven dan gecremeerd. Na aftrek van niet-COVID-19-gerelateerde doden zou het dodental kunnen oplopen tot 10 miljoen, aldus Lin.

“De regering liegt hierover,” zei hij tegen The Epoch Times.

Lin merkte op dat zijn ruwe schatting “waarschijnlijk nog steeds veel lager is dan de werkelijke situatie, maar het is al veel hoger dan de leugen van de regering”.

Landelijke gebieden hebben het zwaar

De COVID-19-crisis lijkt acuter te zijn in de landelijke gebieden, waar de voorraad geneesmiddelen en de medische voorzieningen ontoereikend zijn in vergelijking met de grote steden.

Een dorpeling in Chisha, met 14.000 inwoners in het zuidwesten van China, zei dat mensen ouder dan 70 jaar, vooral degenen met onderliggende ziekten, in groten getale sterven. “Er waren zoveel dorpelingen die het virus kregen. Een tiental [ouderen] zijn gestorven,” vertelde ze The Epoch Times op 16 januari.

De vrouw, die alleen haar achternaam Yang gaf uit angst voor represailles, merkte op dat de explosieve uitbraak die in december 2022 begon, de medische voorzieningen van het dorp in de provincie Shaanxi volledig heeft uitgeput.

“De artsen gingen in het begin naar de huizen van de patiënten om een injectie te geven nadat ze positief testten. Niet lang daarna waren de medicijnen op. Veel ouderen haalden het niet en ze stierven,” zei ze.

Maar die dorpelingen die thuis stierven zijn waarschijnlijk niet opgenomen in de recente update van het aantal doden in verband met COVID-19. Het NHC zei dat de 59.938 COVID-19-sterfgevallen tussen 8 december 2022 en 12 januari alleen betrekking hadden op mensen die in ziekenhuizen zijn overleden.

Ouderen zitten voor een huis in een landelijk gebied in Tai’an in de Chinese provincie Shandong in het oosten op 7 januari 2023. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de bekendmaking van het regime toegejuicht, maar tegelijkertijd een beroep gedaan op de Chinese autoriteiten om toezicht te blijven houden op de “oversterfte”. China’s definitie van COVID-19-sterfte, is beperkt tot patiënten die zijn overleden aan ademhalingsproblemen na het oplopen van COVID-19. Dit heeft geleid tot wereldwijde kritiek, waarbij de WHO zei dat deze enge criteria “het werkelijke dodental in verband met COVID zeer sterk zullen onderschatten”. Geen enkel ander land hanteert deze enge definitie van een COVID-19-sterfgeval.

Er zijn al aanwijzingen dat de CCP artsen en begrafenisondernemers onder druk zet om het werkelijke aantal sterfgevallen in de doofpot te stoppen. In december 2022 zei een begrafenisondernemer in de provincie Anhui dat hij geïnstrueerd was om COVID-19-longontsteking niet als primaire doodsoorzaak op de overlijdensakte te schrijven, maar in plaats daarvan woorden als longinfectie te gebruiken.

Externe waarnemers vrezen dat het in de doofpot stoppen van de huidige uitbraken door het regime een nieuw risico vormt voor de wereldgezondheid.

Zonder betrouwbare gegevens is het voor internationale gezondheidsdeskundigen onmogelijk om wiskundige modellen op te stellen, de overdracht en het sterftecijfer te beoordelen en te bepalen of er nieuwe varianten zijn, om nog maar te zwijgen van de ontwikkeling van vaccins ter bestrijding ervan, aldus Song.

“Dergelijke praktijken van de CCP kunnen zelfs opnieuw chaos creëren voor de volksgezondheid over de hele wereld,” zei hij.

Werknemers met beschermende maskers en pakken helpen Chinese reizigers bij het verlaten van de aankomsthal na te zijn getest op het COVID-19-virus op Rome Fiumicino International Airport, bij Rome, op 29 dec. 2022. (Filippo Monteforte/AFP via Getty Images)

Wereldwijde bezorgdheid

Het gebrek aan betrouwbare gegevens over de volksgezondheid heeft geleid tot internationale bezorgdheid, met name over een nieuwe, dodelijkere variant in het land. De Verenigde Staten en ongeveer een tiental andere landen eisen nu van bezoekers uit China dat zij een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen.

Gordon Chang, een auteur en senior fellow bij het Gatestone Institute, een conservatieve denktank, stelde voor dat alle landen hun grenzen zouden moeten sluiten, omdat de CCP opnieuw de ware omvang van de COVID-19-crisis verbergt.

“China is te gevaarlijk om mee om te gaan, of we het nu hebben over COVID of over iets anders. We kunnen geen betrekkingen onderhouden met China zolang het geregeerd wordt door de Communistische Partij, want de Communistische Partij is van nature kwaadaardig”, zei Chang in een eerder interview.

“We moeten onszelf verdedigen.”

Eva Fu, Hong Ning en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

CORRECTIE: In een eerdere versie van dit artikel is de naam van Gordon Chang verkeerd gespeld. De Epoch Times betreurt deze fout.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 januari 2023): Chinese Regime Hiding Real COVID Death Toll; Figure Far Higher Than Official Tally: Experts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.