Sunday, 16 Jun 2024
Tijdens een recente vergadering van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie benadrukte de Chinese leider van de Communistische Partij Xi Jinping dat anti-corruptie inspanningen gericht moeten zijn op zowel "vliegen" als "tijgers", verwijzend naar lagere en hogere ambtenaren. (Ed Jones-Pool/Getty images)

Chinees regime vreest herhaling van de instorting van de voormalige Sovjet-Unie

Het propagandatijdschrift Qiushi Theory van de Chinese Communistische Partij (CCP) heeft in maart 2022 een toespraak die partijleider Xi Jinping hield voor kaders van de Centrale Partijschool herdrukt.

De toespraak, die herdrukt werd op 1 juli – door de partij beschouwd als haar oprichtingsdag in 1921 – stond bol van Xi’s bezorgdheid dat de partij aan de rand van de afgrond staat als kaderleden zich niet houden aan het marxisme en communisme.

Xi zei dat als kaderleden niet in het marxisme en communisme geloven en het socialisme van de CCP niet erkennen, een tragedie zoals de ineenstorting van de voormalige Sovjet-Unie zich in China zal herhalen.

Song Guo-cheng, een onderzoeker aan het National Chengchi University’s Institute of International Relations, gelooft dat de toespraak aantoonde dat Xi momenteel in een staat van extreme crisis verkeert.

Song zei dat de CCP zich momenteel in de gevaarlijkste situatie bevindt sinds haar oprichting: voortdurende en turbulente internationale betrekkingen, een stagnerende economie na drie jaar pandemie, een stijgende werkloosheid en de uittocht van Chinese werkkrachten en bedrijven kunnen samen “de rode mogendheid aan het wankelen brengen”.

“Het geeft aan dat Xi Jinping erg bezorgd is,” vertelde Song aan The Epoch Times.

In de toespraak benadrukte Xi ook dat leidinggevende kaderleden met motieven voor roem en fortuin, en zonder idealen en overtuigingen, de geest zullen verliezen om voor het communisme te vechten.

Li Yuanhua, een historicus in Australië, zei dat Xi zich duidelijk bewust is van het feit dat de idealen en overtuigingen van de kaderleden, evenals de retoriek, al lang zijn ingestort.

“Degenen die Xi volgden en de rode Chinese droom aanprezen, zijn alleen geïnteresseerd in de winst die ze behalen door zich aan te sluiten bij de corrupte functionarissen en hun wanpraktijken,” zei hij.

Xi benadrukte in zijn toespraak ook de ernstige kwestie van corruptie binnen de partij.

Al toen Xi in november 2012 aan de macht kwam, erkende hij dat corruptie “uiteindelijk zal leiden tot de ondergang van de partij en het heersende regime”, aldus Xi in zijn eerste toespraak als CCP-leider voor het Politbureau, het hoogste beleidsbepalende orgaan van het regime.

Xi’s anticorruptiecampagne duurt al tien jaar sinds het begin in 2013. Maar zoals het partijblad “Theory and Reform” vorig jaar aangaf, heeft de corruptie een verborgen en sluwe vorm aangenomen, net als een virus dat voortdurend muteert.

Haizhong Ning en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 juli 2023): Chinese Regime Fears Repeating the Collapse of Former Soviet Union, Expert Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.