Thursday, 20 Jun 2024
Een voetganger loopt langs de Shanghai Stock Exchange in Shanghai, China, op 4 november 2020.(Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Chinese aandelenmarkt keldert na zeldzame publieke verschijning van Chinese leider

Nieuwsanalyse

De Chinese aandelenmarkt is op 2 februari, een dag nadat de Chinese leider Xi Jinping een zeldzaam publiek optreden gaf, scherp gedaald. Ondertussen gingen veel Chinese aandeelhouders naar het officiële Weibo-account van de Amerikaanse ambassade in China om hun grieven over de aandelenmarkt te uiten.

Xi bezocht Tianjin in de namiddag van 1 februari voor een “inspectie”, aldus Chinese media. Het bezoek is opmerkelijk omdat Chinese leiders zelden in het openbaar op straat verschijnen. Op videobeelden die circuleren op sociale media is te zien hoe Xi zegt dat hij in 1966 tijdens de Culturele Revolutie broodjes at in Tianjin. Sommige waarnemers van China zeggen dat het bezoek van Xi misschien bedoeld was om recente geruchten op te helderen dat hij zou zijn afgevallen en aan alvleesklierkanker zou lijden.

Een dag na het bezoek van Xi kelderde plotseling de Chinese aandelenmarkt. China’s belangrijkste aandelenindices daalden naar verluidt over de hele linie, waarbij de grootste SSE Composite Index tijdens de handelssessie met meer dan 3 procent daalde, en daarmee onder de grens van 2700 punten zakte en een laagterecord bereikte sinds maart 2020; de SZSE Component Index daalde op een gegeven moment met 4,85 procent. Die dag daalden 5.223 aandelen op de Chinese A-aandelenmarkt, waarvan meer dan duizend aandelen met meer dan 9 procent.

Li Yuanhua, een voormalig professor aan de Chinese Capital Normal University, vertelde in een interview op 4 februari aan de Chinese editie van The Epoch Times dat de publieke optredens van Xi ervoor hebben gezorgd dat het Chinese volk zich zorgen maakt dat hij het huidige regressieve beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP) zal versnellen, waardoor de economie mogelijk nog sneller zal instorten.

Lu Yuanxing, een in de VS gevestigde politieke en economische analist uit China en voormalig leidinggevende bij een Chinees bedrijf – vertelde dat het recente incident op de aandelenmarkt laat zien dat de mensen het vertrouwen in de economische vooruitzichten van het land volledig hebben verloren.

“Mensen kunnen het feit dat Xi Jinping China in een neerwaartse spiraal leidt doorzien,” zei Lu.

“Toen het gerucht ging dat hij aan kanker leed, veerde de aandelenmarkt zelfs een beetje op. Maar toen hij eenmaal kwam opdagen om de geruchten te ontkrachten, was het algemene gevoel, dat als hij in orde zou zijn, hij door zou gaan met het verslechteren van het politieke en economische klimaat in China.

“Er wordt algemeen aangenomen dat Xi Jinping grotendeels verantwoordelijk is voor de huidige stand van zaken in China en daarom draagt elke beweging van hem direct bij aan de trend op de Chinese aandelenmarkt,” voegde hij eraan toe.

Dhr. Lu gelooft ook dat de Chinese aandelenmarkt op de langere termijn een neerwaartse trend zal blijven vertonen. Hij legde uit dat in het verleden de beurstrends vooral het economische beleid van de CCP weerspiegelden. Maar nu heeft de CCP haar greep op de economie verloren, zei hij, eraan toevoegend dat verschillende stimuleringsmaatregelen gericht op rentetarieven en de vastgoedmarkt geen duurzame resultaten hebben opgeleverd. Bijgevolg is de impact van dit beleid op de aandelenmarkt minimaal geworden, voegde hij eraan toe.

Chinese staatsmedia uiten optimisme

Ondanks de zware verliezen op de aandelenmarkt publiceerde People’s Daily, de officiële spreekbuis van de CCP, op 2 februari een artikel waarin werd beweerd dat “het hele land vol optimisme is”. Het artikel citeerde Renate Koppe, internationaal secretaris van het Centraal Comité van de Duitse Communistische Partij, die zou hebben gezegd dat de CCP het welzijn en de levenskwaliteit van de mensen is blijven verbeteren door haar moderniseringsproces en dat het gevoel van winst, geluk en veiligheid van de mensen allemaal aanzienlijk zijn verbeterd.

De People’s Daily lanceerde ook een discussie op het zwaar gecensureerde Chinese sociale medium Weibo, gericht op de optimistische toekomst van China, maar het werd bespot door Chinese netizens. Velen namen grafieken van de aandelenmarkt van China op in hun commentaar.

De door de staat gerunde media Xinhua News Agency beweerde in een artikel van 2 februari dat het aantal Chinese steden met een totaal BBP van meer dan 1 biljoen yuan (ongeveer $140 miljard) was gestegen van 24 naar 26.

Chen Pokong, een commentator op actuele zaken uit China die in de Verenigde Staten woont, betwijfelde het Xinhua-artikel en wees erop dat het slechts propaganda is van de CCP. De berichten van de leiders van de CCP en de staatsmedia staan volledig los van het Chinese volk. In wezen is dit “zout wrijven in de wonden van het volk”, zei hij in zijn YouTube-programma.

Aandeelhouders tonen woede

Veel Chinese aandeelhouders uitten hun frustraties over de aandelenmarkt op het officiële Weibo-account van de Amerikaanse ambassade in China, omdat accounts van buitenlandse ambassades minder snel gecensureerd worden. Chinese autoriteiten houden het internet nauwlettend in de gaten.

Op 2 februari plaatste het Weibo-account van de Amerikaanse ambassade weliswaar een verklaring over de derde verjaardag van de militaire coup in Birma, ook bekend als Myanmar, maar de commentarensectie was gevuld met berichten over de beurscrash van China.

Een netizen reageerde, verwijzend naar het minder gecensureerde ambassade-account: “Vrije meningsuiting is hier. Dankzij de Verenigde Staten.”

Op 3 februari gebeurde hetzelfde toen het Weibo-account van de Amerikaanse ambassade een bericht plaatste over het behoud van giraffen in Afrika. De reacties hadden echter niets te maken met giraffen, maar het waren vooral netizens die hun zorgen deelden over de Chinese aandelenmarkt.

Het account van de Amerikaanse ambassade leek de enige plek te worden op China’s gecensureerde internet waar mensen enige vorm van kritiek konden uiten op het beleid van de CCP, aldus dhr. Lu.

“Dit toont aan dat de anti-Amerikaanse propaganda van de CCP een complete mislukking is,” zei hij.

Ondanks de strenge controle op informatie door de CCP, leert het Chinese volk de buitenwereld op andere manieren kennen, merkte Lu op, en hij voegde eraan toe dat Peking weliswaar opschept over de zogenaamde “bloeiende economie” van China, maar dat het volk niet langer gelooft in het officiële verhaal van de CCP en dat de propaganda daardoor ineffectief is geworden.

Michael Zhuang en Xin Ning hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 februari 2024): China’s Stock Market Plunges After Chinese Leader’s Rare Public Appearance

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.