Sunday, 19 May 2024
Chen Zhaozhi spreekt bij hem thuis in een ongedateerde video na zijn vrijlating uit een Chinese gevangenis. (Screenshot via The Epoch Times)

Chinese academicus veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf na COVID ‘CCP-virus’ te hebben genoemd

Vrienden, advocaten betreuren 'spraakmisdrijf'

Een gepensioneerde professor van in de 70 is onlangs in China veroordeeld tot 3 1/2 jaar gevangenisstraf omdat hij kritiek had geuit op de manier waarop de Chinese Communistische Partij (CCP) de COVID-19 pandemie aanpakte en COVID-19 het “CCP-virus” had genoemd.

Chen Zhaozhi, die vroeger doceerde aan de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Peking, maakte het regime in de eerste dagen van de pandemie woedend omdat hij zei dat het virus “geen Chinees virus maar een CCP-virus” was en berichten deelde waarin hij de ernst van de uitbraak in het land besprak.

De Chinese autoriteiten arresteerden hem in maart 2020 en beschuldigden hem van het “fabriceren” en “opzettelijk verspreiden van valse informatie.” Chen werd op 8 september veroordeeld voor het “zoeken van ruzie en het uitlokken van problemen,” een overkoepelende aanklacht die Peking vaak tegen critici inbrengt. Een dag na het vonnis werd hij vrijgelaten.

“Ik, Chen Zhaozhi, ben terug—en levend terug,” zei hij in een telefonisch opgenomen video die door The Epoch Times is verkregen.

Chen zat in een rolstoel in zijn huis. Hoewel hij glimlachte, zei hij dat zijn gezondheidstoestand “erg slecht” was en dat hij niet kon opstaan zonder hulp.
Hij is slechts één van de vele Chinese academici, dissidenten en burgerjournalisten die gestraft zijn omdat ze probeerden de ernst van de COVID-19 uitbraak aan het licht te brengen, terwijl Peking de zaak nog steeds in de doofpot stopt.

Video: Wuhan Virus Institute geschrapt uit Amerikaans belastinggeld

Een Chinese advocaat die bekend is met de situatie van de heer Chen vertelde The Epoch Times dat Chen lijdt aan de ziekte van Alzheimer, die verergerde terwijl hij in de gevangenis zat. Hij heeft meerdere keren tevergeefs om medische voorwaardelijke vrijlating gevraagd.

“Het is politieke vervolging,” zei de advocaat in een interview, waarin hij om anonimiteit vroeg om vrijuit te kunnen spreken.

Een andere advocaat, die ook verzocht om zijn naam niet bekend te maken, zei dat het label “CCP-virus” een trigger-woord is voor het regime.

“Dit is waar ze het meest bang voor zijn,” vertelde hij aan The Epoch Times. “Het laatste wat een dief wil is uitgescholden worden.”

Een vriend van Dhr. Chen die hem na zijn vrijlating belde, zei dat zijn vermogen om te praten aanzienlijk is afgenomen vergeleken met drie jaar geleden. Maar dat heeft de autoriteiten blijkbaar niet minder waakzaam gemaakt: Overheidsmedewerkers zitten voor zijn flatgebouw om zijn komen en gaan in de gaten te houden, aldus de vriend.

De vriend zei dat het onduidelijk is wat dhr. Chen precies heeft doorgemaakt in de gevangenis, maar dat hij nu voor zijn basisbehoeften volledig afhankelijk is van zijn vrouw.

De heer Chen is, volgens de beschrijving van zijn vriend, een “zeer hartelijke man” die altijd bereid is om de rekwestranten een handje te helpen, hen financieel te helpen en ideeën voor te leggen om hun zaak vooruit te helpen.

“Het is een spraakmisdrijf,” vertelde de vriend aan The Epoch Times over de zaak van dhr. Chen. “Commentaar geven op de pandemie is een taboe voor de autoriteiten.”

Hij zei dat hij gelooft dat de autoriteiten een voorbeeld wilden stellen voor de heer Chen vanwege zijn invloed in de samenleving.

Een pro-democratie activiste (C) van HK Alliance houdt een bord vast van de vermiste burgerjournalist Fang Bin terwijl ze protesteert buiten het Chinese verbindingskantoor in Hongkong op 19 februari 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

Oproepen tot verantwoording

Afgevaardigde Mike Gallagher (R-Wis.), een uitgesproken criticus van de CCP, zei dat de straf die Peking de heer Chen heeft opgelegd een herinnering is aan de onderdrukkende aard van het regime en zijn rol in de verspreiding van de pandemie die nu wereldwijd miljoenen mensen het leven heeft gekost.

“Ik denk dat we niet agressief genoeg zijn geweest in het blootleggen van de doofpotaffaire van de CCP over de oorsprong van de pandemie, maar het verbaast me niet dat ze hard optreden tegen elke vorm van onenigheid—als je kijkt naar de moeite die ze hebben gedaan om niet alleen informatie in de vroege stadia van de pandemie te onderdrukken, maar ook om onze eigen wetenschappelijke gemeenschap hier in Amerika te corrumperen,” vertelde de heer Gallagher, die de House Select Committee on the CCP leidt, aan The Epoch Times.

“Het is een klassiek voorbeeld van de invloed van de CCP die een verwoestend effect had op de wereldeconomie.”

Voorzitter van de commissie Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) spreekt tijdens een vergadering van de House Select Committee on the Strategic Competition Between the United States and the Chinese Communist Party over de “Taiwan Tabletop Exercise (TTX)”, een simulatie van oorlogsspelletjes, op Capitol Hill in Washington op 19 april 2023. (Amanda Andrade Rhoades/Reuters)

Tijdens de eerste dagen van de pandemie berispte het regime artsen die alarm probeerden te slaan over het gevaar van de uitbraak, snoerde het vragen over de officiële gegevens de mond en hield het burgerjournalisten vast die probeerden de verwoesting ter plaatse aan het licht te brengen toen de staatsmedia de COVID-19 tol collectief bagatelliseerden.

Fang Bin, die begin februari de berg lijkzakken in ziekenhuizen op video vastlegde, werd drie jaar gevangen gezet voordat hij op 30 april zijn vrijheid terugkreeg.

Zhang Zhan staat naast steigers buiten een winkel tijdens een bezoek aan Wuhan, provincie Hubei, China, op 11 april 2020. (Met dank aan Melanie Wang via AP)

In 2021, aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Peking, kregen 11 Falun Gong beoefenaars uit Peking elk een gevangenisstraf van tussen de twee en acht jaar nadat ze pandemiegerelateerd materiaal hadden gedeeld met The Epoch Times.

Een andere burgerjournalist, Zhang Zhan, zit momenteel een straf van vier jaar uit ondanks berichten over haar zwakke gezondheid.

Drie jaar later heeft het regime een strakke greep op informatie gehouden, of het nu over de pandemie gaat of over iets anders, en verzet het zich tegen elke poging om te onderzoeken hoe COVID-19 is begonnen.

Des te meer reden voor de buitenwereld om actie te ondernemen, aldus dhr. Gallagher.

“We zouden Chinese entiteiten moeten sanctioneren—meer doen om die entiteiten verantwoordelijk te houden die medeplichtig waren aan de COVID doofpotaffaire.”

Li Shanshan, Luo Ya en Chang Chun hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 september 2023): Chinese Academic Sentenced to 3.5 Years in Prison After Calling COVID ‘CCP Virus’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.