Sunday, 19 May 2024
Een brief van de Chinese ambassade in Zuid-Korea aan het Koreaanse omroepsysteem, gedateerd april 2016, waarin de publieke omroep wordt verteld dat haar beslissing om een contract met Shen Yun te annuleren voor het komende optreden van het podiumkunstengezelschap in de KBS Hall de "juiste beslissing" was. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Chinese ambassade erkent pogingen om Shen Yun-shows in Zuid-Korea te blokkeren

'We appreciëren het niet dat een Amerikaans dansgezelschap daar niet mag optreden onder druk van communistisch China,' zei VS-afgevaardigde Malliotakis

Jarenlang heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) achter de schermen gewerkt om theaters in Zuid-Korea en over de hele wereld onder druk te zetten om het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts niet te ontvangen.

Nu heeft een Chinese communistische functionaris officieel gezegd dat het regime actief probeert te voorkomen dat het Amerikaanse gezelschap optreedt in Zuid-Korea.

“De Chinese ambassade heeft de Koreaanse kant geïnformeerd over het Chinese standpunt tegen de Shen Yun voorstelling,” vertelde Zhang Jiafan, public relations medewerker van de Chinese ambassade in Seoul, aan The Epoch Times’ zusterorganisatie NTD.

“We vertellen hen dat het niet legaal is om Shen Yun Performing Arts … toestemming te laten vragen in een Koreaans theater om hun voorstellingen te houden. Dit is ons standpunt.”

De bekentenis is een zeldzame erkenning van de Chinese autoriteiten van hun dwangcampagne om het beleid in hun voordeel te doen overhellen en van de omvang van hun invloed om bedrijven de mond te snoeren—zelfs op buitenlandse bodem.

Shen Yun Performing Arts is gevestigd in New York en heeft als missie 5000 jaar Chinees erfgoed te presenteren door middel van klassieke dans en muziek. De acht gezelschappen reizen elk jaar de wereld rond en treden op op toplocaties zoals het Lincoln Center in New York, het Kennedy Center Opera House in Washington en het Palais des Congrès in Parijs.

De CCP heeft van Shen Yun een doelwit gemaakt van een niet aflatende campagne die bijna twee decennia duurt, waarbij telefoontjes, brieven, persoonlijke bezoeken en andere methoden worden ingezet om de voorstellingen te verstoren.

Shen Yun mag niet meer optreden in China vanwege zijn portrettering van de klassieke Chinese cultuur en de inspanningen van de Communistische Partij om deze te vernietigen, inclusief de vervolging van religieuze gelovigen zoals Falun Gong beoefenaars.

Shen Yun Performing Arts World Company’s optreden in het Aichi Prefectural Art Theater in Nagoya, Japan, op 28 januari 2023. (Annie Gong/The Epoch Times)

De Chinese ambassademedewerker hield vol dat Chinese functionarissen Koreaanse entiteiten en overheidsfunctionarissen “nooit bedreigen” en beweerde: “We vertellen ze alleen de waarheid die ze niet kennen.”

Documenten verkregen door The Epoch Times hebben ook licht geworpen op de dwangtactieken van Peking.

Deze tactieken omvatten vaak dreigementen aan theaters van de Chinese ambassade van het land, waarin financiële en diplomatieke repercussies worden geschetst als ze ervoor kiezen om Shen Yun te organiseren.

In één geval weigerde het Incheon Culture and Arts Center van Zuid-Korea de aanvraag van Shen Yun voor zijn tournee in 2023 uit angst voor mogelijke schade aan de relaties met China, volgens lokale organisatoren.

De Chinese ambassade heeft ook een brief geschreven naar de nationale publieke omroep Korean Broadcasting System (KBS), waarin geëist wordt dat Shen Yun niet mag optreden in de KBS Hall in Seoul.

De Chinese ambassade in Seoul, Zuid-Korea, op 28 juli. 2021. (Yunjung Lee/De Epoch Times)

In een rechtszaak in 2016 nadat KBS had toegegeven aan de Chinese eisen en haar contract met Shen Yun had opgezegd, koos de rechtbank in eerste instantie de kant van de organisatoren van de show. Slechts 48 uur voor de geplande voorstelling draaide de rechtbank de beslissing echter terug, met het argument dat KBS haar inhoud niet meer in China zou kunnen uitzenden en met het argument van mogelijke financiële verliezen. Als gevolg daarvan moest het bedrijf alle tickets terugbetalen.

Greg Scarlatoiu, uitvoerend directeur van het Comité voor de Mensenrechten in Noord-Korea, zei dat de zaak aantoont dat Peking in staat is om investeringsbanden te gebruiken om invloed uit te oefenen in Zuid-Korea.

“Dit is een nogal botte, schaamteloze, onbeleefde, op zijn minst ondiplomatieke inmenging in de fundamentele rechten en vrijheden die verankerd zijn in de Koreaanse grondwet,” vertelde hij NTD. “Waarom? Omdat China de macht heeft.”

China is de grootste handelspartner van Zuid-Korea, zowel qua import als export, zei dhr. Scarlatoiu, en het regime heeft dat ten volle benut.

‘Culturele oorlogvoering’

Het Chinese regime staat al lang bekend om zijn pogingen om de internationale arena te beïnvloeden en “andere landen te pesten,” of dat nu gebeurt via de Verenigde Naties, leningen aan kleinere landen, door de staat gefinancierde taalprogramma’s aan Amerikaanse universiteiten of geheime politiebureaus in New York, zei afgevaardigde Nicole Malliotakis (R-N.Y.).

Ze zei dat het geen schok voor haar is dat het regime “deze drukcampagne begint te gebruiken tegen zelfs theaters die de traditionele Chinese cultuur delen—vooral wanneer deze wordt aangeprezen als de traditionele Chinese cultuur van voor het communisme.”

“Het verbaast me niet dat de CCP er alles aan doet om die vrijheid van meningsuiting en optreden te onderdrukken, omdat het niet in hun verhaal past,” vertelde mevrouw Malliotakis aan NTD. “We moeten het bij elke gelegenheid blijven aanvechten.”

Nicole Malliotakis, destijds een Republikeinse burgemeesterskandidaat, in New York op 27 juli 2017. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Tara O, een adjunct-fellow aan het Hudson Instituut met een onderzoeksfocus op het politieke en economische systeem van Zuid-Korea, noemde de Chinese inmengingscampagne “nog een culturele oorlogsvoering.”

“Het blokkeert de cultuur zodat het niet gezien kan worden door Zuid-Koreanen,” vertelde ze NTD.

De angst van het regime voor Shen Yun is geworteld in het verlangen naar controle, zei mevrouw O.

Het Chinese regime “wil zichzelf promoten als de legitieme autoriteit over heel China,” zei ze.

Maar door de “pre-CCP cultuur” te laten zien, laat het zien dat het mogelijk is “[om] China te laten leiden door een andere autoriteit dan de CCP-en ik denk dat dat hun zorg is,” zei mevrouw O.

Mevrouw Malliotakis, die de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol ontmoette tijdens haar bezoek aan Zuid-Korea in augustus, zei dat ze het gevoel kreeg dat de leiders van het land “zeker op zoek zijn naar mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van China, om meer samen te werken met de Verenigde Staten.”

De Verenigde Staten zijn, net als Zuid-Korea, “erg afhankelijk geweest van communistisch China voor bepaalde dingen, en we proberen dat te veranderen,” zei ze.

KBS Hall, de theaterzaal van de Koreaanse staatszender KBS, in Seoul, Zuid-Korea. (Gwanhae Seong)

Als lid van de House Committee on Ways and Means, die het beleid met betrekking tot handelsonderhandelingen behandelt, zei mevr. Malliotakis dat ze de Zuid-Koreaanse ambtenaren wil laten weten dat “we het niet op prijs stellen dat een Amerikaans dansgezelschap daar niet mag optreden onder druk van communistisch China.”

Ze hoopt dat Koreaanse ambtenaren “de situatie zullen rechtzetten” en Shen Yun in de theaters zullen krijgen.

“Het is een prachtige traditionele dans, die de Chinese cultuur deelt—ja, van voor het communisme—maar dat is de traditie van het land en het volk, en die zou gedeeld moeten worden,” zei ze.

Steve Lance en Iris Tao van NTD hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 november 2023): Chinese Embassy Admits Efforts to Block Shen Yun Shows in South Korea

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.