Sunday, 19 May 2024
Chen Guanghui, de voormalige directeur van de provinciale gevangenisadministratie in Henan, Li Jingyan, de voormalige directeur van de provinciale gevangenisadministratie in Guangdong, en Yu Airong, de voormalige directeur van de provinciale gevangenisadministratie in Jiangsu (van links naar rechts), zijn allemaal onderzocht voor vermeende wetsovertredingen. Ze waren betrokken bij de vervolging van Falun Gong. (De Epoch Times)

Chinese ambtenaren onderzocht wegens corruptie hielpen bij de vervolging van Falun Gong

De vervolging van Falun Gong beoefenaars is sinds juli 1999 aan de gang.

In de afgelopen jaren hebben Chinese onderzoeken naar corrupte ambtenaren en veel directeuren van provinciale gevangenisadministraties “ernstige schendingen van principes en wetten” aan het licht gebracht, volgens aankondigingen van verschillende provinciale anti-omkopingsorganisaties onder de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie van de Chinese Communistische Partij (CCP).

De provinciale gevangenisadministratie is de hogere autoriteit die toezicht houdt op de gevangenissen in de provincie. De Chinese wet bepaalt dat justitiekantoren verantwoordelijk zijn voor het beheer van gevangenissen in hun eigen rechtsgebied via hun gevangenisadministratie.

Deze personen staan ook op de onderzoekslijst van de World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) in een poging om bewijs te verzamelen tegen verantwoordelijke partijen en strafrechtelijke vervolging in te stellen voor hun actieve rol in de vervolging van Falun Gong aanhangers.

WOIPFG is een internationale niet-gouvernementele organisatie met de missie om gerechtigheid te herstellen door het systematisch onderzoeken en verzamelen van informatie over alle instellingen, organisaties en individuen die betrokken zijn bij de vervolging van Falun Gong in China.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een cultivatie van lichaam en geest gebaseerd op universele principes van waarheid, mededogen en tolerantie. Na de introductie van de beoefening in 1992 telde het vóór juli 1999 70 tot 100 miljoen beoefenaars in China, meldde het Falun Dafa Informatiecentrum.

Jiang Zemin, voormalig leider van de CCP, begon de vervolging van Falun Gong beoefenaars in juli 1999. Ondanks zijn dood in november 2022 is de campagne tot op de dag van vandaag doorgegaan en hebben talrijke slachtoffers het leven verloren tijdens hun gevangenschap.

Video: 2023 Stop de vervolging van Falun Gong Rally en Parade in Washington

Een van de meest recente slachtoffers was Pang Xun, een 30-jarige radiopresentator in Sichuan die flyers van Falun Gong verspreidde. Nadat de politie hem willekeurig arresteerde op weg naar zijn werk, werd Pang opgesloten in de Leshan gevangenis en binnen ongeveer vier maanden doodgeslagen door bewakers. Zijn zaak werd openbaar gemaakt in februari 2023.

Dit is opnieuw een tragisch geval van vervolging van Falun Gong beoefenaars binnen het gevangenissysteem in China. WOIPFG behandelt dit als een belangrijke moordzaak en is van plan een grondig onderzoek in te stellen.

Volgens een aankondiging van WOIPFG zijn onder andere Liu Zhicheng, de directeur van het departement van justitie van de provincie Sichuan; Chen Zhilin, de secretaris van het partijcomité en directeur van het managementbureau van de gevangenis van de provincie Sichuan; Qin Keping, de directeur van de gevangenis van Jiazhou in de provincie Sichuan; en Liu Shoucheng, de voormalige secretaris van het partijcomité van de commissie voor politieke en juridische zaken van de stad Chengdu, bij deze zaak betrokken. “Er wordt verder onderzoek gedaan om meer personen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor dit incident,” verklaarde WOIPFG.

Dr. Wang Zhiyuan, voorzitter van WOIPFG, spreekt in Berlijn op 28 oktober 2016. (Jason Wang/Epoch Times)

Li Jingyan, provincie Guangdong

Li Jingyan, de directeur van het Guangdong Provinciaal gevangenisadministratiebureau, werd op 25 augustus uit zijn functie ontheven.

Li had sinds eind 2000 verschillende functies in de gevangenisadministratie van de provincie Guangdong.

In zijn functie steunde Li Jingyan actief de vervolging van Falun Gong door de CCP en in sommige gevallen bleef de vervolging Falun Gong aanhangers volgen nadat ze uit de gevangenis waren vrijgelaten, volgens documenten op Minghui.org, een website gewijd aan verslaggeving over de Falun Gong gemeenschap over de hele wereld.

Zo werd Jiang Hanquan in december 2014 door de politie ontvoerd omdat hij tijdens het Chinese Nieuwjaar voor de deur van zijn eigen huis spandoeken had opgehangen met daarop waarheid, mededogen en verdraagzaamheid – de universele principes die door aanhangers van Falun Gong worden nageleefd en die aanzetten tot deugdzaam gedrag.

Jiang, een boer en beoefenaar van Falun Gong uit Puning City, Guangdong Province, werd op 9 april 2015 onterecht veroordeeld tot 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

De gezondheid van Jiang was al ernstig verslechterd door de mishandeling die hij te verduren kreeg tijdens de drie jaar gevangenschap. De plaatselijke Commissie voor Politieke en Juridische Zaken zette de bewaking en intimidatie van Jiang voort nadat hij eind 2017 was vrijgelaten, wat leidde tot zijn dood in januari 2019, meldde de WOIPFG.

Tussen januari en juli 2014 zijn ten minste 57 Falun Gong beoefenaars in de provincie Guangdong het slachtoffer geworden van ontvoering, onwettige rechtszaken en veroordelingen, huisinvallen, toezicht en ongerechtvaardigde inbraak door de lokale autoriteiten, zoals gemeld door Minghui.org.

Yu Airong, provincie Jiangsu

Yu Airong, de voormalige directeur van het Jiangsu provinciale gevangenisadministratiebureau, kreeg op 22 augustus een gevangenisstraf van 12 jaar en 6 maanden voor beschuldigingen van corruptie, het aannemen van steekpenningen en het misbruiken van zijn autoriteit om ongeoorloofde voorwaardelijke vrijlatingen te verlenen, meldde de Chinese krant The Paper.

In augustus 1997 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in januari 2001 tot directeur van het Jiangsu provinciale gevangenisadministratiebureau.

Tijdens de ambtstermijn van Yu stierven ten minste 16 Falun Gong beoefenaars in verschillende gevangenissen in de provincie Jiangsu door foltering in de gevangenis. In 2013 waren er in totaal 515 Falun Gong beoefenaars gedocumenteerd die illegaal vastgehouden werden in verschillende gevangenissen en psychiatrische ziekenhuizen in de provincie Jiangsu, meldt Minghui.org.

Aanhangers van Falun Gong verzamelen zich tijdens een wake bij kaarslicht ter nagedachtenis aan de Falun Gong beoefenaars die zijn overleden vanwege de al 24 jaar durende vervolging van de spirituele discipline door de Chinese Communistische Partij op het National Mall in Washington op 20 juli 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

In juli 2004 werd beoefenaar Chen Guanghui in de gevangenis van Suzhou vervolgd, waardoor hij in een vegetatieve toestand raakte. Meer dan twee jaar lang was zijn overleving voornamelijk afhankelijk van bloedtransfusies en zuurstofondersteuning.

Chen, manager en plaatsvervangend hoofd van de afdeling computerwetenschappen van het filiaal in Lianyungang van de China Construction Bank, is op 12 december 2006 op 40-jarige leeftijd overleden.

Shi Ying, provincie Henan

Shi Ying, lid van het partijcomité van het departement van justitie van de provincie Henan en de partijsecretaris en directeur van het administratiebureau van de gevangenis van de provincie Henan, werd op 24 juni 2022 onderworpen aan een onderzoek wegens ernstige disciplinaire en wettelijke overtredingen.

Hij speelde een sleutelrol in de vervolging van Falun Gong binnen het gevangeniswezen van de provincie Henan, zoals gedocumenteerd door Minghui.org.

In december 2013 stierven minstens 12 Falun Gong beoefenaars in gevangenissen in Henan. Tussen 2015 en 2021 werden 344 Falun Gong beoefenaars onrechtmatig veroordeeld en opgesloten in de gevangenissen van Henan, velen stierven tijdens hun opsluiting, meldde Minghui.org.

Zo stierf Zhu Ying, een 53-jarige Falun Gong beoefenaar uit Xinxiang City, in minder dan zes maanden na onwettige opsluiting op 30 november 2010.

Mevrouw Zhu werd eerder geëerd als nationaal arbeidsmodel en was afgevaardigde in China’s wetgevende macht, het Nationale Volkscongres.

De politie ontvoerde haar op 2 april 2010 in de buurt van het sportcentrum van de stad. In oktober van dat jaar werd ze veroordeeld tot een onrechtvaardige straf van 8 jaar.

Andere personen die ook door de WOIPFG worden onderzocht en door het regime werden afgezet zijn Ma Lin, die in 2016 met pensioen ging als partijsecretaris en directeur van het Yunnan provinciale gevangenisadministratiebureau.

Tijdens zijn meer dan tienjarige ambtstermijn hebben de Yunnan Provincie Nr. 1 Gevangenis en de Yunnan Provincie Nr. 2 Vrouwengevangenis minstens 23 Falun Gong beoefenaars gedood en blijvend letsel toegebracht aan talrijke anderen, volgens Minghui.org.

Zhao Jincheng, partijsecretaris en directeur van het departement van justitie van de provincie Heilongjiang, secretaris van het partijcomité van het provinciale gevangenisadministratiebureau en de eerste politieke commissaris, werd op 6 november 2021 in staat van beschuldiging gesteld wegens vermeende wetsovertredingen.

Volgens documentatie op Minghui.org was hij verantwoordelijk voor meerdere grootschalige ontvoeringen van Falun Gong beoefenaars.

In 2006 kreeg hij als partijsecretaris en directeur van het Mudanjiang City Public Security Bureau een verzoek van het Heilongjiang Provincial Public Security Department om toezicht te houden op de arrestaties van tientallen Falun Gong beoefenaars, aldus Minghui.org.

Xu Hongguang, de voormalige plaatsvervangend secretaris en directeur van het Binnen-Mongolië gevangenisadministratiebureau, werd in juni 2020 het onderwerp van een onderzoek en werd in januari 2021 formeel gearresteerd op beschuldiging van vermeende omkoping, meldde het Binnen-Mongolië Supreme People’s Procuratorate.

Tientallen en soms zelfs honderden Falun Gong beoefenaars worden elk jaar onrechtmatig veroordeeld en vervolgd in gevangenissen in de autonome regio Binnen-Mongolië, meldt Minghui.org.

Li Jiesi heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 oktober 2023): Chinese Officials Investigated for Corruption Assisted in the Persecution of Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.