Sunday, 23 Jun 2024
Zhang Zhan staat buiten bij een winkel tijdens een bezoek aan Wuhan in de provincie Hubei, China, op 11 april 2020. (Melanie Wang via AP)

Chinese burgerjournalist na vier jaar vrijgelaten voor rapporteren van uitbraak Covid-19 in Wuhan

Zhang Zhan is vrijgelaten uit de gevangenis maar blijft onder politiebewaking.

Zhang Zhan, een burgerjournaliste die in China gevangen zat nadat ze begin 2020 in Wuhan een aantal video’s had gemaakt en verspreid over de begindagen van de COVID-19 pandemie, is vrijgelaten.

Zhang zou op 13 mei herenigd worden met haar familie na het uitzitten van een straf van vier jaar, maar na haar vrijlating was haar toestand meer dan een week onduidelijk, waardoor de Verenigde Staten en de Europese Unie zich zorgen maakten.

In beelden die op het sociale mediaplatform X zijn geplaatst, zegt Zhang dat de politie haar in de ochtend van 13 mei naar het appartement van haar broer in Shanghai heeft gestuurd.

“Bedankt iedereen voor jullie hulp en bezorgdheid,” zei Zhang. “Ik hoop dat het goed gaat met iedereen.”

Het is niet meteen duidelijk wanneer of waar de korte video is opgenomen. Jane Wang, een organisator van de “Free Zhang Zhan” campagne, plaatste de beelden op haar X account op 21 mei en zei dat ze de opname hadden verkregen van een niet nader genoemde “tussenpersoon”.

Haar medestanders zeiden dat Zhang nog steeds onder huisarrest staat.

“Net als andere voormalige politieke gevangenen is ze onderworpen aan indringend overheidstoezicht en intimidatie,” zei Wang in een verklaring.

“Ze loopt een groot risico om ‘te verdwijnen’ of opnieuw gearresteerd te worden.”

Zhang was één van de eerste Chinese burgers die door het communistische regime werd gestraft omdat ze informatie wilde vrijgeven over de COVID-19 pandemie.

Video: Whistleblower Reveals How China Threatened to Make Her ‘Disappear’ for Discussing Virus Origin

Sinds in 2019 de eerste COVID-19 uitbraak plaatsvond in de centraal-Chinese stad Wuhan, heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) de daarmee verband houdende informatie – van de dodentol en het aantal mensen dat onder lockdown leeft tot het laboratorium in Wuhan dat centraal staat in de theorie over de oorsprong van het virus – streng gecontroleerd in een poging om elk nieuws dat ongunstig is voor het regime de kop in te drukken.

Zhang reisde in februari 2020 naar Wuhan en legde de chaotische taferelen vast die zich in het epicentrum van de pandemie ontvouwden tijdens de eerste lockdown. Ze voorzag het publiek van informatie uit de eerste hand.

Ze bracht verslag uit over de toestand in de ziekenhuizen, quarantainecentra en het Wuhan Institute of Virology en plaatste tientallen video’s op sociale mediaplatforms, waaronder WeChat en YouTube, waarin ze betwistte dat de CCP de uitbraak onder controle had.

De politie van Shanghai arresteerde Zhang in mei 2020 en hield haar enkele maanden vast zonder een officiële reden op te geven.

Op 28 december 2020 werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor “ruzie zoeken en problemen veroorzaken”, een aanklacht die vaak wordt gebruikt om dissidenten te vervolgen. Zhang weigerde schuld te bekennen.

Tijdens haar detentie daalde haar gewicht tot onder de 50 kilo als gevolg van een langdurige hongerstaking waarmee ze probeerde te protesteren tegen de beschuldigingen aan haar adres. Buitenlandse regeringen, wetgevers en mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over het welzijn van Zhang.

Degenen die zich uitspraken voor Zhang werden ook het doelwit. Shen Yanqiu, een activiste uit Shanghai die dicht bij de familie van Zhang staat, vertelde aan The Epoch Times dat de lokale politie haar op 20 mei had opgeroepen vanwege haar publieke oproep om de burgerjournaliste vrij te laten.

De politie probeert journalisten ervan te weerhouden opnames te maken buiten het Shanghai Pudong New District People’s Court, waar burgerjournalist Zhang Zhan werd veroordeeld, in Shanghai op 28 december 2020. (Leo Ramirez/AFP via Getty Images)

Hoewel mensenrechtenorganisaties het nieuws over haar vrijlating toejuichen, blijven ze zich zorgen maken over haar situatie onder toezicht.

Reporters Without Borders (RSF) zei in een social media post op 21 mei dat hun oproep voor een “volledige & onvoorwaardelijke vrijlating” dringend blijft.

“RSF blijft bezorgd over haar situatie en benadrukt dat gedeeltelijke vrijheid helemaal geen vrijheid is,” zei de mediawaakhond later die dag in een bijkomende verklaring. “Diplomatieke interventie blijft van cruciaal belang om haar volledige en onvoorwaardelijke vrijlating zonder uitstel te garanderen.”

Amnesty International zei dat Zhang zich vrij moet kunnen bewegen en vrij met mensen moet kunnen praten.

“Zij en haar familie mogen niet onderworpen worden aan toezicht of intimidatie, en ze moet volledige toegang hebben tot medische behandeling na haar traumatische ervaring,” zei de mensenrechtenorganisatie in een verklaring op X van 21 mei.

“China’s gevangenneming van Zhang Zhan is een beschamende schending van haar mensenrechten. Haar vrijlating moet een nieuw begin inluiden.”

Li Xi en Eva Fu hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 mei 2024): Chinese Citizen Journalist Released After Four Years for Covering Wuhan Outbreak

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.