Friday, 19 Apr 2024
Falun Dafa beoefenaars dragen een spandoek ter ere van 400 miljoen Chinezen die zich hebben teruggetrokken uit de CCP als onderdeel van de Tuidang beweging in China, tijdens een mars door het centrum van Warschau, Polen, op 9 september 2022. (Mihut Savu/The Epoch Times)

Chinese dissidenten in VS prijzen Tuidang-beweging als het ‘spirituele ontwaken’ van het Chinese volk

Meer dan 422 miljoen Chinezen hebben elke band met de CCP en de aangesloten Jeugdliga en Jonge Pioniers afgezworen.

Chinese dissidenten zijn vol lof over een wereldwijde volksbeweging die op gang is gebracht door een redactionele serie die is gepubliceerd door The Epoch Times, en die wordt geprezen als een “mijlpaal van het spirituele ontwaken van het Chinese volk” dat helpt om op vreedzame wijze een einde te maken aan de totalitaire heerschappij van de Chinese Communistische Partij (CCP).

De Tuidang Beweging, wat letterlijk “Stoppen met de Partij Beweging” betekent in het Engels, begon in 2004 nadat The Epoch Times een redactionele serie publiceerde, de “Negen Commentaren op de Communistische Partij” (Negen Commentaren).

De Negen Commentaren leggen de kwaadaardige oorsprong, de gewetenloze aard en de geschiedenis van het doden van de CCP bloot, en het is nu beschikbaar in 16 talen, waaronder Chinees en Engels, volgens de website. Het heeft in 2005 een prijs gewonnen van de Asian American Journalists Association voor uitmuntendheid in online berichtgeving over Aziatische Amerikaanse kwesties.

“De Negen Commentaren hebben een poort naar de waarheid geopend,” zei Jie Lijian, een Chinese rechtenactivist en de uitvoerend directeur van de jeugdafdeling van de Chinese Democratische Partij, die nu in de Verenigde Staten woont.

Sinds de publicatie van de redactionele serie in november 2004 hebben vrijwilligers van Falun Gong zowel papieren als gedrukte exemplaren van de redactionele serie verspreid in China en andere landen, om mensen bewust te maken van de kwaadaardige aard van de CCP.

In december 2004 stuurde een voormalig lid van de CCP zijn verklaring om afstand te doen van zijn banden met de CCP en haar gelieerde organisaties, de eerste verklaring in zijn soort, naar de Chinese editie van The Epoch Times.

Nu verklaren elke dag tienduizenden mensen openlijk dat ze zich terugtrekken uit de CCP en haar organisaties op de website van het Tuidang Movement Global Service Center.

Vanaf 13 november 2023 hebben, volgens het Global Service Center, meer dan 422 miljoen Chinezen afstand gedaan van elke associatie met de CCP en de aangesloten Jeugdliga en de Jonge Pioniers, vandaar ook bekend als de “Drie Terugtrekkingsbeweging.”

Hoewel de CCP beweert in 2021 meer dan 95 miljoen leden te hebben, moeten de meeste Chinese burgers al vroeg in hun jeugd lid worden van de aangesloten organisaties—de Jonge Pioniers, voor kinderen van de basisschool- en middelbare schoolleeftijd, en de Communistische Jeugdliga, voor jongeren van de middelbare schoolleeftijd. Als ze lid worden, leggen ze een eed af aan de CCP dat ze hun leven zullen opofferen voor de CCP en dat ze de CCP nooit zullen verraden. Dergelijke eisen zijn verplicht als kinderen zich inschrijven op bijna alle scholen in China.

De Tuidang-beweging vraagt mensen hun eed aan de CCP in te trekken die ze hebben afgelegd toen ze zich aansloten bij de CCP-organisaties.

‘Laten we allemaal Tuidang-vrijwilligers zijn’: Overzeese rechtenactivist

De heer Jie vertelde de Chinese editie van The Epoch Times in een recent interview dat hij voor het eerst over de Tuidang Beweging hoorde op een lokale markt in zijn woonplaats in 2004 toen hij nog een tiener was.

Hij herinnerde zich dat veel inwoners van zijn woonplaats kopieën ontvingen van de Negen Commentaren. Hij bond de CD’s die hij had gekregen met tape onder zijn kleren om te voorkomen dat de politie ze zou vinden.

Jie Lijian, uitvoerend directeur van de jeugdafdeling van de Chinese Democratische Partij, spreekt tijdens een wake bij kaarslicht voor het Chinese consulaat in Los Angeles op 18 juli 2023. (Alex Lee/The Epoch Times)

“Mijn hele familie keek naar de CD’s van de Negen Commentaren als we aan het eten waren,” zei meneer Jie. “Na het bekijken van de redactionele series zagen we de ware aard van de CCP. Dit materiaal opende inderdaad de poort naar de waarheid!”

In 2009 ging hij naar Peking om gerechtigheid te eisen nadat zijn huis met geweld was afgebroken door de lokale autoriteiten, zijn moeder werd vervolgd tot de dood erop volgde en zijn vader was gehandicapt geraakt als gevolg van wrede martelingen door de lokale politie. Hij ontmoette een Falun Gong beoefenaar in Peking, die hem ook vertelde over het stoppen met de CCP, en hij stopte deze keer, gebruik makend van zijn echte naam.

“Er zijn nog steeds 800 miljoen, misschien wel een miljard Chinezen die de CCP en haar banden nog niet hebben opgezegd,” zei dhr. Jie. “Laten we allemaal vrijwilligers zijn zoals Falun Gong beoefenaars en onze landgenoten vertellen om zich los te maken van het autoritaire systeem van de CCP en terug te keren naar de ware Chinese beschaving.”

Hij moedigt overzeese Chinezen aan om de documentaire “The Awakening of 400 Million People” te bekijken, een film die vastlegt hoe Falun Gong beoefenaars mensen bewust hebben gemaakt van de wreedheid van de CCP, die vertoond wordt in steden in de Verenigde Staten en andere landen.

“Onze Falun Gong vrienden hebben hun vrijheid en zelfs hun leven geriskeerd om mensen de waarheid te vertellen en om mensen te helpen weg te blijven van de rode catastrofe van de CCP. De moed van onze Falun Gong vrienden en hun principes om goede mensen te zijn en gerechtigheid te verdedigen zijn als de zonneschijn die haar licht op elke hoek van de wereld heeft laten schijnen en ons warmte en goedheid heeft gebracht,” zei dhr. Jie.

Negen commentaren een ‘mijlpaal’

Chen Siming, een dissident in de stad Zhuzhou in de centrale Chinese provincie Hunan, is op een zwarte lijst geplaatst door het Zhuzhou Public Security Bureau vanwege zijn jaarlijkse deelname aan of organisatie van evenementen ter herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede op 4 juni.

Hij zei dat de Negen Commentaar een “mijlpaal in het verzet van het Chinese volk tegen de tirannie van het communistische regime” is.

“Ik hoop dat het Chinese volk vrijwillig zal opstaan om de CCP en haar communistische cultus te veroordelen,” zei de heer Chen.

Dhr. Chen leed onder ernstige vervolging in China vanwege zijn pro-democratische activiteiten.

In mei hebben agenten van de openbare veiligheid hem willekeurig gedagvaard, hem zonder legale reden vastgehouden, zijn telefoon in beslag genomen, geprobeerd hem op te sturen voor een psychose-onderzoek en zijn paspoort ingetrokken.

Dhr. Chen ontvluchtte China in juli en na een reeks reizen door meerdere landen, verkreeg hij in oktober met succes politiek asiel van de Canadese overheid.

Chen Siming houdt een spandoek vast met de tekst “In Commemoration of the 31st Anniversary of June 4 [Massacre]” bij het Lanyun Gazebo in de stad Zhuzhou, provincie Hunan, op een ongedateerde foto. (Met dank aan Chen Siming)
Hij zei dat hij nooit lid is geweest van de CCP, maar dat hij lid was van de Communistische Jeugdliga toen hij jong was, waar hij in 2018 mee stopte toen een vrijwilliger van Tuidang hem belde.

“Een publieke verklaring afleggen over mijn afstand van de Jeugdliga is het publiekelijk tonen van mijn houding [tegen de CCP],” vertelde Chen eerder die maand aan de Chinese editie van The Epoch Times.

Wang Jing, een burgerverslaggever en mensenrechtenactivist uit China’s noordoostelijke provincie Jilin, zei dat ze de Negen Commentaren in 2014 online had gelezen en op 2 augustus 2022 publiekelijk afstand had gedaan van haar banden met de CCP. Ze vertelde The Epoch Times in een recent interview dat ze de Falun Gong vrienden die haar vertelden over de Tuidang beweging erg “dankbaar” is.

Ze zei dat ze na het lezen van het artikel meer feiten te weten was gekomen over de geschiedenis van de CCP op het gebied van moorden en wreedheid. Ze werd echter gevangen gezet omdat ze opriep tot gerechtigheid voor haar 19-jarige zus, die niet lang na het lezen van het artikel op haar werkplek werd vermoord.

Mevrouw Wang merkte op dat meer en meer Chinezen het initiatief hebben genomen om de CCP te verlaten via de Tuidangbeweging.

“Met zoveel jaren van inspanningen en volharding van Falun Gong vrienden, heeft de Tuidang beweging een tijdperk van ‘spiritueel ontwaken’ van het Chinese volk ingeluid,” zei mevrouw Wang.

“Deze beweging is niet alleen een streven naar fysieke veiligheid en spirituele bevrijding geworden, maar ook een middel en uitdrukking van het Chinese volk dat in moeilijke omstandigheden leeft om hun ondraaglijke gevoelens en verzet tegen de tirannie van de CCP over te brengen.”

Mevrouw Wang zat vier jaar en tien maanden in de vrouwengevangenis van Jilin en werd wreed gemarteld. Ze zag veel Falun Gong beoefenaars gevangen zitten in dezelfde gevangenis. Ze nam onmiddellijk contact op met de Chinese editie van The Epoch Times en stuurde de namen van deze gevangen Falun Gong beoefenaars die ze zich kon herinneren naar de publicatie.

Een spiritueel ontwaken voor Chinese mensen

Li Jun, de regisseur van de documentaire “The Awakening of 400 Million People”, bracht drie jaar door met het interviewen van meer dan een dozijn Tuidang vrijwilligers in Europa, Australië, de Verenigde Staten, Taiwan, Hong Kong en het vasteland van China.

De heer Li Jun (r), regisseur en producent van de bekroonde documentaire “Harvested Alive, 10 Years of Investigation,” beantwoordt vragen na de Engelse première op 23 juni 2017 in een gebouw van het Congres in Washington. Rechts van hem staat Dr. Peng Tao, de coproducent van de film. (Gary Feuerberg/The Epoch Times)

“De Tuidang Beweging is een spirituele ontwakingsbeweging voor het Chinese volk,” zei dhr. Li. “De essentie van de beweging is het intrekken van de belofte die we aan de CCP hebben gedaan, waarbij we ons leven moesten wijden en alles voor de CCP moesten opofferen,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat Chinezen als basisschoolleerlingen gedwongen werden trouw te zweren aan de CCP.

“Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid, als documentairemaker, om deze periode uit de geschiedenis te laten zien. Op een dag, wanneer China zich in de richting van democratie en vrijheid beweegt, moeten we onze dankbaarheid uiten aan deze vrijwilligers en dit deel van de geschiedenis zeker niet vergeten,” zei hij.

De documentaire ging op 4 november in première in Palo Alto in de San Francisco Bay Area, Californië, en bijna 300 toeschouwers woonden de première bij. Diep ontroerd en diep geraakt, lieten velen van hen tranen vallen bij het zien van de documentaire.

Fang Zheng, wiens benen overreden werden door een tank tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, sprak zijn “diepe respect” uit voor de Falun Gong vrijwilligers na het zien van de documentaire van Li.

De heer Fang, een van de vreedzame studentenprotestanten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, zei dat hij in 2005 uit de CCP stapte nadat hij de Negen Commentaren had gelezen.

“Het toekomstige pad van China naar democratie en vrijheid, de uiteindelijke verjonging van de Chinese natie, vereist een echte verlichtingsbeweging, een nationaal ontwaken. Ik geloof dat de Tuidang beweging het begin is van dit ontwaken,” vertelde Fang aan the Epoch Times op 4 november.

Hij riep alle toeschouwers op om Tuidang-vrijwilliger te worden.

Feng Congde, een van de studentenleiders tijdens het pro-democratische studentenprotest in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Peking, zei dat Chinese mensen zich bewust moeten zijn van de kwaadaardige aard van de CCP en afstammelingen moeten zijn van de Chinese natie, niet van het marxisme of leninisme.

“In feite is de CCP kwaadaardiger dan de nazi’s en Hitler, maar het Westen heeft zich dit niet volledig gerealiseerd. We moeten de Westerse bedrijven en politieke partijen die de CCP hebben gevoed wakker schudden,” zei de heer Feng.

Hij keek uit naar Engelse, Franse en andere taalversies van “The Awakening of 400 Million People”, vertelde hij The Epoch Times op 4 november. Hij zei dat hij hoopt dat mensen over de hele wereld niet langer zaken zullen doen met de kwaadaardige CCP.

Li Jun was lid van de China Documentary Film Association en een nationaal erkend regisseur. Li is al 30 jaar actief in de televisiemedia en ontving vijf Golden Eagle Awards, de hoogste onderscheiding in de Chinese televisiekunst, en twee International Golden Panda Documentary Awards.

De heer Li verhuisde in 2014 naar de Verenigde Staten en heeft sindsdien drie documentaires geproduceerd: “Harvested Alive: 10 Years of Investigation“, dat in januari 2017 de Hollywood International Independent Documentary Awards beste buitenlandse documentaire won, “False Fire” en “The Awakening of 400 Million People.”

De nieuwste documentaire van dhr. Li, “Het ontwaken van 400 miljoen mensen”, gaat exclusief in première op Gan Jing World om 8 a.m. op 26 november 2023, in de oostelijke tijdzone. De documentaire is momenteel in het Chinees. Kijkers kunnen de Engelse ondertiteling inschakelen op het mediaplatform om de documentaire te bekijken.

Li Xi, Li Yingying en Andrew Chen hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 november 2023): Chinese Dissidents in US Praise Tuidang Movement as the ‘Spiritual Awakening’ of Chinese People

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.