Sunday, 16 Jun 2024
Een hacker gebruikt zijn computer in Dongguan, de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, op 4 augustus 2020. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

Chinese hackers dringen binnen in Nederlands defensienetwerk

Vorig jaar hebben door de staat gesteunde actoren zich toegang verschaft tot het Nederlandse militaire netwerk en hadden ze onafgebroken toegang bereikt, zo blijkt uit een verslag van de Nederlandse inlichtingendienst.

Chinese door de staat-gesteunde aanvallers hebben vorig jaar een Nederlands defensienetwerk gehackt en onafgebroken toegang verkregen tot het netwerk, zo heeft Nederland bevestigd.

“Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit soort spionageactiviteiten van China algemeen bekend worden, omdat dit de internationale weerbaarheid tegen dit soort cyberspionage zal helpen verhogen”, zei de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren op 6 februari.

Het verslag, dat gezamenlijk werd gepubliceerd door de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vermeldde niet welke informatie de hackers probeerden te verkrijgen.

In het verslag staat dat de schade van de inbreuk beperkt bleef door “netwerksegmentatie”, hetgeen het netwerk scheidde van het bredere netwerk van het ministerie.

Het getroffen netwerk “had minder dan 50 gebruikers” en werd gebruikt voor niet geclassificeerd onderzoek, aldus het verslag.

China voert steeds meer cyberaanvallen uit

Hoewel het de eerste keer is dat Nederland publiekelijk een daad van cyberspionage toeschrijft aan het communistische regime van China, suggereert de formulering in het verslag dat het niet het eerste bekende incident is.

“MIVD & AIVD beoordelen met groot vertrouwen dat de kwaadaardige activiteit is uitgevoerd door overheidsactoren uit de Volksrepubliek China. Dit is een onderdeel van een bredere trend van Chinese politieke spionage tegen Nederland en haar bondgenoten,” zo staat te lezen in het verslag.

Het verslag erkent dat de Chinese hackpogingen “in een hoog operationeel tempo” plaatsvonden.

De Chinese Communistische Partij (CCP), die China bestuurt als een eenpartijstaat, heeft nog niet gereageerd op het incident; de partij ontkent routinematig elke betrokkenheid bij overzeese hackingcampagnes.

Desalniettemin hebben talloze verslagen aangetoond dat door China gesteunde actoren die banden hebben met zowel de Chinese inlichtingendiensten als wetshandhavers achter de grootste online beïnvloedingsoperaties ter wereld zitten.

Video: FBI-functionaris waarschuwt voor dreiging van Chinese hackers

Leiders van de Amerikaanse inlichtingendiensten kondigden op 31 januari ook aan dat ze Chinese malware hadden ontmanteld die bekend staat als Volt Typhoon. Deze malware was op honderden apparaten geplaatst en vormde een bedreiging voor vitale Amerikaanse infrastructuur, waaronder water-, energie-, olie- en luchtverkeerscontrolesystemen.

FBI-directeur Christopher Wray getuigde dat het binnendringen van de CCP in Amerikaanse systemen uniek was vanwege de mate waarin het opzettelijk gericht was op civiele systemen die direct fysiek letsel zouden toebrengen aan Amerikaanse burgers.

“Ze richten zich niet alleen op politieke en militaire doelen”, zei dhr. Wray.

“Laten we duidelijk zijn. Cyberbedreigingen voor onze kritieke infrastructuur zijn echte bedreigingen voor onze fysieke veiligheid.”

Op dezelfde manier werd de door de Nederlandse inlichtingendienst ontdekte malware – genaamd “COATHANGER” – gebruikt om China na binnenkomst blijvende toegang tot het netwerk te geven, waardoor het regime het netwerk kon uitbuiten wanneer de gelegenheid zich voordeed.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 februari 2024): Chinese Hackers Penetrated Dutch Defense Network: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.