Sunday, 19 May 2024
De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping ontmoeten elkaar op 20 maart 2023 in het Kremlin in Moskou, Rusland. (Spoetnik/Sergei Karpukhin/Pool via Reuters)

Chinese leider Xi Jinping arriveert in Moskou, deskundigen noemen vredesinspanningen een rookgordijn.

De Chinese leider Xi Jinping is op 20 maart aangekomen op de luchthaven Vnukovo in Moskou voor een driedaags staatsbezoek aan Rusland, waarbij hij gesprekken zal voeren met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

De ontmoeting vindt plaats terwijl Rusland langzaam vooruitgang boekt in zijn maandenlange operatie om de stad Bakhmut in het oosten van Oekraïne in te nemen. De bloedige strijd heeft geleid tot enorme verliezen aan beide kanten, vooral aan de kant van de Russen.

Volgens Madhav Nalapat, analist en vice-voorzitter van de Manipal Advanced Research Group uit India, komen de ontmoeting tussen Xi en Poetin op een moment dat de oorlog in Oekraïne een beslissende fase ingaat waarin hij ofwel definitief kan eindigen ofwel kan uitmonden in een patstelling.

“Poetin staat onder druk van zijn commandanten om het volledige arsenaal aan Russische wapens op Oekraïne los te laten in plaats van de oorlog te rekken”, zei hij tegen The Epoch Times. “Xi wil duidelijk weten of Poetin all out zal gaan of door zal gaan met de huidige tactiek.”

De Chinese leider Xi Jinping loopt langs erewachten tijdens een welkomstceremonie op de Moskouse luchthaven Vnukovo op 20 maart 2023. (Anatoliy Zhdanov/Kommersant Photo/AFP via Getty Images)

De “haastige regeling en geheime samenkomst ” van Xi en Poetin is omdat het Russische leger in Oekraïne op de “rand van de afgrond” staat, zegt Frank Lehberger, een in Duitsland gevestigde sinoloog.

“Xi Jinping, die … de alleenheerser van China is, is erop gebrand dit niet te laten gebeuren, omdat een militaire nederlaag van de Russische legers in Oekraïne het einde zou betekenen van het autocratische en antiwesterse regime van Poetin in Rusland,” vertelde hij The Epoch Times in een e-mail.

Het Russische leger heeft bijna 200.000 soldaten verloren sinds het begin van de oorlog, volgens westerse functionarissen, en minstens 500.000 Russen zijn het land ontvlucht. Lehberger zegt dat Russische elites en nationalistische hardliners boos zijn op Poetin en hem verantwoordelijk houden voor de huidige situatie, terwijl ze een einde willen maken aan Poetins droom om opnieuw een Russisch rijk in Europa te creëren.

“Poetin heeft Xi dringend nodig om over de brug te komen en zijn hulp toe te zeggen, of het zal te laat zijn voor Poetin om zijn droom van een autocratisch rijk te verwezenlijken,” schreef hij.

“Xi weet dit allemaal heel goed, en hij heeft ook wanhopig Rusland nodig om door te vechten … niet alleen tegen de Oekraïners, maar tegen het hele democratische Westen en de NAVO, die de existentiële vijanden van de CCP [Chinese Communistische Partij] vormen.”

Soldaten van het 436th Aerial Port Squadron gebruiken een vorkheftruck om 155 mm artilleriegranaten, uiteindelijk bestemd voor Oekraïne, te verplaatsen op de Dover Air Force Base in Delaware op 29 april 2022. (Alex Brandon/AP Photo)

Nalapat zei dat wanneer Rusland een oorlog tegen Oekraïne zou verliezen, dit de positie van China in de internationale orde aanzienlijk zou verzwakken en dat de timing van de bijeenkomst daarmee rekening houdt.

Bij zijn aankomst vertelde Xi aan verslaggevers dat Moskou en Peking ernaar streven samen op te treden om “het op de VN gerichte internationale systeem te handhaven” en “de wereldorde op basis van het internationaal recht en de fundamentele normen van de internationale betrekkingen [op basis van] de beginselen van het VN-Handvest te vrijwaren”.

Xi, die eerder deze maand een nooit eerder geziene derde ambtstermijn kreeg, zei dat hij van plan was met Poetin uitgebreide gesprekken te voeren over bilaterale betrekkingen en andere kwesties van wederzijds belang.

Hij sprak ook het vertrouwen uit dat zijn bezoek een “nieuwe impuls” zou geven aan de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Rusland en aan een “nieuw tijdperk” van strategische samenwerking.

Oekraïne op de agenda

Kort voor de aankomst van Xi bevestigde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov ook dat de twee leiders een Chinees voorstel voor het oplossen van het conflict in Oekraïne zouden bespreken. Oekraïne werd in februari 2022 door Rusland binnengevallen.

“De onderwerpen die in dit [Chinese] voorstel zijn aangestipt, zullen onvermijdelijk ter sprake komen tijdens de gesprekken over Oekraïne,” zei Peskov.

De kwestie Oekraïne, voegde hij eraan toe, “zal op de agenda staan.”

Het 12-puntenplan, dat eerder deze maand door Peking werd aangeboden, roept op tot het staken van de vijandelijkheden, het hervatten van de onderhandelingen, garanties om de veiligheid van de wereldwijde toeleveringsketens te waarborgen en het beëindigen van unilaterale sancties en wat een “Koude Oorlog-mentaliteit” wordt genoemd.

Oekraïense militairen vuren een M777 houwitser af op Russische stellingen bij Bakhmut, Oekraïne, tijdens de Russische invasie van Oekraïne op 17 maart 2023. (Aris Messinis/AFP via Getty Images)

In een artikel dat op 19 maart in de door de CCP gecontroleerde krant People’s Daily verscheen, sprak Poetin zijn waardering uit voor de “evenwichtige houding van Peking ten aanzien van de gebeurtenissen in Oekraïne” en het “inzicht in de historische achtergrond en de onderliggende oorzaken”.

Poetin verwelkomde ook wat hij omschreef als de “bereidheid van Peking om een zinvolle bijdrage te leveren aan de oplossing van de crisis”, aldus de vertaling van het artikel door het Kremlin.

Later in hetzelfde artikel verklaart Poetin dat Moskou “openstaat voor een politieke en diplomatieke oplossing van de crisis in Oekraïne”. Hij beweert ook dat het “niet Rusland was die de vredesbesprekingen [met Kiev] in april 2022 afbrak.”

Volgens Poetin hangt de toekomst van het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne “uitsluitend af van de wil om een zinvolle discussie aan te gaan waarbij rekening wordt gehouden met de huidige geopolitieke realiteiten.”

Dodelijke wapens voor Rusland

Er is toenemende bezorgdheid over de Chinese hulp aan Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in februari dat China tijdens de oorlog al wapens aan Rusland levert die “niet-dodelijk” zijn maar nu ook overweegt om “dodelijke” bijstand te verlenen. Peking ontkent deze beweringen.

Deskundigen zeggen dat de vermeende rol van Xi als vredesonderhandelaar in het conflict slechts een rookgordijn is, en wijzen op de levering door Peking van apparatuur aan Moskou voor “dubbel gebruik” ter ondersteuning van de militaire operaties.

Volgens geopolitiek analist Brandon Weichert levert China al lange tijd “vitale steun en uitrusting” aan Rusland.

“De regering Biden weet heel goed dat er Chinese ‘technici’ samenwerken met eenheden van de Wagner Group in Bakhmut, die hen helpen de drones te onderhouden die Chinese fabrikanten van drones aan de Russen hebben verkocht,” zei hij, verwijzend naar de particuliere huurlingengroep.

De Wagner Group kocht meer dan 2.500 Chinese drones in een deal tussen de huurlingengroep en de Russische en Chinese inlichtingendienst, meldde de Britse media Daily Mirror, die een Brits inlichtingenrapport aanhaalde.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt op de Munich Security Conference (MSC) van 2023 in Duitsland op 18 februari 2023. (Johannes Simon/Getty Images)

Nalapat zei dat het misleiden van de vijand een “standaardprocedure” is voor de CCP, waarbij hij opmerkte dat het regime via onopvallende kanalen wapens aan Rusland levert.

“Gelooft u werkelijk dat de instroom van wapens, waarvan vele gesofisticeerde wapens zijn, en die vanuit Noord-Korea en Iran aan Rusland worden geleverd allemaal in die twee landen zijn geproduceerd?” zei hij.

Volgens een recent rapport van Politico, dat douanegegevens citeert, hebben Chinese bedrijven 1.000 aanvalsgeweren en andere uitrusting naar Moskou geëxporteerd die in het conflict kunnen worden gebruikt.

In juni 2022 bijvoorbeeld importeerde het Russische bedrijf Tekhkrim geweren van China North Industries Group Corp. Ltd., een grote Chinese wapenleverancier en tevens staatsbedrijf. Uit de gegevens bleek ook dat Russische bedrijven eind 2022 via Turkije 12 zendingen drone-onderdelen en meer dan 12 ton kogelvrije vesten uit China ontvingen.

Woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis vertelde The Epoch Times in reactie op dat bericht dat de regering Biden niet kon bevestigen dat China inderdaad dodelijke wapens aan Rusland heeft geleverd.

“Al deze activiteiten zijn in strijd met de huidige internationale sancties,” zei Lehberger, eraan toevoegend dat de genoemde gevallen slechts het topje van de ijsberg zijn.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un kijkt naar een brandoefening op een onbekende locatie in Noord-Korea op 10 maart 2023, een foto vrijgegeven door het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) van Noord-Korea. (KCNA via Reuters).

Naast Iran en Noord-Korea stuurt China ook wapens naar Rusland via andere landen zoals Birma (ook bekend als Myanmar), Servië, Turkije en Wit-Rusland, dat een trouwe Russische bondgenoot is in Oost-Europa, aldus Lehberger.

Na zijn top met Poetin zal Xi voor het eerst sinds de invasie via een satellietverbinding spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Lehberger noemde dit Xi’s “schijnvredesmissie”.

Xi zal streven naar een tijdelijk staakt-het-vuren om hersteltijd te krijgen voor Poetins uitgeputte leger en Rusland zal “op een later tijdstip” Oekraïne heviger aanvallen, zei Lehberger.

Hij zei dat de CCP nog minstens twee jaar wapens aan Rusland zal blijven leveren, omdat hij denkt dat Xi plannen heeft om Taiwan in 2025 over te nemen en dus een langdurig Oekraïens-Russisch conflict zou willen gebruiken om de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden te verdoven of te verzwakken.

VS: Wapenstilstand volgens plan Peking is ‘onaanvaardbaar’.

Op dezelfde dag dat het artikel van Poetin werd gepubliceerd, zei Kirby dat oproepen tot een staakt-het-vuren in Oekraïne door Poetin en Xi “onaanvaardbaar” zouden zijn.

“Het enige wat dat zal doen is de veroveringen van Rusland tot nu toe bekrachtigen,” zei hij in televisie-uitzendingen. “Het enige wat dat zal doen, is de heer Poetin meer tijd geven om zich om te scholen, om te trainen, om te blijven en te proberen plannen te maken voor hernieuwde offensieven op een door hem gekozen moment.”

Amerikaanse functionarissen hebben, samen met hun ambtsgenoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev, onderhandelingen uitgesloten totdat de Russische troepen zich volledig terugtrekken uit wat zij zien als bezet Oekraïens grondgebied.

Dat omvat de regio’s Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia, die Moskou afgelopen september effectief heeft geannexeerd, en de Zwarte Zee-regio Krim, die Moskou sinds 2014 beschouwt als grondgebied van de Russische Federatie.

Een vernielde Russische T-72 tank is te zien bij de Pokrovy Presvyatoyi Bohorodytsi kerk, in de stad Svyatohirs’k in de Oekraïense regio Donetsk op 1 maart 2023. (Ihor Tkachov/AFP via Getty Images)

Vorig jaar vonden in Istanbul vredesbesprekingen op hoog niveau plaats tussen Russische en Oekraïense functionarissen. Op een gegeven moment leken de gesprekken vooruitgang te boeken, waarbij beide partijen naar verluidt bereid waren concessies te doen.

De onderhandelingen werden echter afgebroken na Oekraïense beweringen dat Russische troepen burgers hadden gedood in de stad Bucha, nabij Kiev. De Verenigde Staten en zijn NAVO-bondgenoten steunden de beweringen van Kiev, terwijl Moskou volhoudt dat ze verzonnen zijn.

Economische belangen van China

Deskundigen beweren dat China een economische langetermijnagenda heeft ten aanzien van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en dat zijn economische doelstellingen voor de komende decennia verband houden met de onderwerping van de Russische economie door Peking.

“Rusland bevindt zich vierkant in het kamp van China’s nieuwe rijk. De uitgestrekte Russische wildernis zal een voedingsbodem worden waarmee de draak zich zal kunnen voeden gedurende de komende tien jaar, terwijl Poetin een machtige vazalprins zal worden onder Xi Jinping,” zei Weichert, die eraan toevoegde dat het samensmelten van de Chinese en Russische economie een grote overwinning voor Xi zou zijn, en daarvoor zou Rusland verstrikt moeten raken in een langdurig conflict met Oekraïne.

Transportcontainers opgestapeld in de containerterminal in de haven van Busan, Zuid-Korea, op 5 november 2021. (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Rusland is China’s belangrijkste leverancier geworden van industriële grondstoffen tegen gereduceerde prijzen, zei Nalapat. De twee landen willen samenwerken om de Amerikaanse dollar (USD) als wereldwijde reservemunt omver te werpen.

“Een verzwakte Amerikaanse dollar zou in hun ogen hun eigen munten stimuleren, vooral de RMB [Chinese yuan]. Sinds enige tijd is een groot deel van de financiering van het tekort van de VS afkomstig van de toename van overzeese aankopen van de USD als reservevaluta, en een reset van de dollar zou het uitgavenvermogen van de Amerikaanse regering aanzienlijk beperken,” zei hij.

Xi wil dat de Verenigde Staten niet alleen worden verzwakt, maar ook verstoken blijven van betrouwbare en goed functionerende bondgenoten binnen Europa, aldus Lehberger, die de Oekraïne-oorlog ziet als essentieel voor Pekings economische strijdplan tegen Washington.

“Een zwakke [Europese Unie] zal dan worden gebrandmerkt als zijnde economisch afhankelijk van China.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 maart 2023): As China’s Xi Arrives in Moscow, Experts Say Peace Efforts a Smoke Screen

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.