Thursday, 20 Jun 2024
Geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn te zien op het Artificial Intelligence Pavilion van Zhangjiang Future Park tijdens een door de staat georganiseerde mediatour in Shanghai, China, op 18 juni 2021. (Andrea Verdelli/Getty Images)

Chinese onderzoekers ontwikkelen nieuwe AI-technologie om ‘loyaliteit’ van communistische partijleden te screenen

Miljoenen Chinese ambtenaren zijn de afgelopen 10 jaar onderzocht in het kader van de anti-corruptiecampagne van Peking

Nieuwsanalyse

Chinese onderzoekers hebben onlangs kunstmatige-intelligentietechnologie ontwikkeld waarmee de loyaliteit van Chinese ambtenaren aan de regerende Communistische Partij kan worden gemeten. De technologie zou een instrument kunnen zijn voor de anti-corruptiecampagne van Peking om “corrupte” partijleden verder te controleren en te zuiveren, wat wijst op de groeiende vrees van het regime om zijn legitimiteit en macht te verliezen.

Meer dan 4,7 miljoen ambtenaren op alle niveaus zijn de afgelopen tien jaar onderzocht en disciplinair gestraft of vervolgd, zo blijkt uit gegevens die op 20 juni zijn vrijgegeven door China’s belangrijkste waakhond, de Centrale Commissie voor Discipline-Inspectie (CCDI).

De anticorruptiecampagne van Peking ging van start in november 2012, toen de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, voor het eerst aan de macht kwam.

“Politieke corruptie is de grootste corruptie. Sommige corrupte elementen hebben belangengroepen gevormd in de hoop de macht van de Partij en de staat te stelen”, zo meldt het door de staat gecontroleerde persbureau Xinhua.

Screenshot van een AI technologie ontwikkeld door het Instituut voor Kunstmatige Intelligentie van het Hefei Comprehensive National Science Center. De onderzoekers beweren dat de technologie de loyaliteit van Chinese ambtenaren aan de heersende Communistische Partij kan peilen. (WeChat/Screenshot via China Digital Times)

Door de staat gesponsorde AI technologie, digitaal autoritarisme

Het Instituut voor Kunstmatige Intelligentie van het Hefei Comprehensive National Science Center in de Oost-Chinese provincie Anhui heeft een post gepubliceerd, waarin het beweert technologie te hebben ontwikkeld die de CCP rechtstreeks kan ondersteunen. Een “prachtige verbinding tussen AI en de opbouw van de CCP”, zo beweerde het op zijn officiële WeChat-account op 1 juli, de 101e verjaardag van de oprichting van de CCP.

Het bericht bevatte een video waarin een man te zien was die een ruimte binnenliep met de naam “Smart Political Thinking Bar” en vervolgens achter een computer met een aanraakscherm ging zitten om een test te maken. Na het afleggen van de test verschenen zijn testscore en analysegrafiek op het scherm.

De test, die bedoeld is voor leden van de Communistische Partij, heeft betrekking op de inhoud die in partijscholen wordt onderwezen, waaronder politieke indoctrinatie zoals de Xi Jinping Gedachte, communisme, socialisme, de geschiedenis van de CCP en actueel beleid en regelgeving.

In de video wordt een apparaat voorgesteld dat met behulp van AI-technologie biometrische kenmerken van CCP-leden kan extraheren, zoals onder meer gezichtsuitdrukkingen, elektro-encefalografie en dermatologische kenmerken.

Na het integreren en analyseren van persoonlijke gegevens zou het evalueren hoe een persoon in staat is de inhoud te begrijpen die hij/zij heeft bestudeerd, zoals het meten van het niveau van concentratie, herkenning en beheersing van de verschillende onderwerpen.

“Het apparaat kan met succes AI-technologie integreren in het organisatorische leven van CCP-leden”, aldus de onderzoekers in de korte film. Het “organisatorische leven” verwijst naar gedragingen die de CCP aan haar leden oplegt, zoals het bewijzen van iemands loyaliteit aan de Partij.

Het onderzoeksteam zei dat het AI-apparaat is ontworpen voor “de opbouw van de CCP in aanloop naar het 20e Communistische Partijcongres”. De belangrijkste politieke bijeenkomst van de Partij zal naar verwachting aan het eind van dit jaar worden gehouden, waarbij zal worden bepaald of Xi een derde termijn kan veiligstellen.

Op het moment van schrijven is de WeChat post verwijderd.

Het werd echter op grote schaal gedeeld op sociale media voordat het werd verwijderd, wat leidde tot publieke kritiek op het gebruik van AI om ideologische indoctrinatie te controleren, waarbij sommigen het aan de kaak stelden als “technologische hersenspoeling” en “digitaal autoritarisme”.

Het in de VS gevestigde medium China Digital Times heeft een deel van de inhoud en de video van de post in handen gekregen en eerder deze maand een rapport gepubliceerd.

Volgens openbare informatie hebben de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) en de provinciale regering van Anhui het technologisch instituut van Hefei opgericht. Het instituut wordt beheerd door de Universiteit voor Wetenschap en Technologie van China.

2 mensen passeren de China Academy of Chinese Medical Sciences in Peking, China, op 6 okt. 2015. (STR/AFP via Getty Images)

Miljoenen CCP ambtenaren onderzocht

Tijdens een persconferentie van de propaganda-afdeling van de CCP op 30 juni zei Wang Jianxin, directeur van de publiciteitsafdeling van het CCDI, dat in tien jaar tijd, vanaf het 18e congres van de Partij tot eind april van dit jaar, ongeveer 4,3 miljoen corruptieonderzoeken zijn uitgevoerd en meer dan 4,7 miljoen ambtenaren een straf hebben gekregen.

Deze CCP-leden werden beschuldigd van verschillende aanklachten, zoals corruptie, banden met criminele groeperingen, machtsmisbruik en een immorele levensstijl. Een officieel rapport over de imagocrisis van de CCP, uitgebracht in 2012 door Tang Jun, directeur van het Crisis Management Research Center van de Renmin Universiteit van China, zei dat maar liefst 95 procent van de onderzochte corrupte ambtenaren een minnares had, en meer dan 60 procent van de corrupte kaderleden had een “tweede vrouw”.

Zhang Lei, professor in de rechten aan de Beijing Normal University, vertelde Xinhua op 30 juni dat er vier grote problemen zijn onder de CCP-kaderleden: formalisme, bureaucratie, hedonisme en extravagantie.

Gao Wenqian, een geleerde van de geschiedenis van de CCP, vertelde VOA op 28 okt. 2016 dat de institutionele aanpak van de CCP alleen de symptomen van corruptie kan behandelen, maar niet de onderliggende oorzaak, waarbij hij aanhaalde dat het machtsmonopolie van één partij de onderliggende oorzaak is van corruptie in het ambtenarenapparaat van de CCP.

“Als [de CCP] niet tegen corruptie vanuit het systeem vecht, is het als vechten tegen vliegen rond een mestput. Je zult nooit de finish bereiken; hoe meer je vecht, hoe meer je vast komt te zitten. Het resultaat zou zijn dat ‘vliegen zo groot zijn als tijgers en tijgers zo talrijk als vliegen’”, zei Gao.

AI: een instrument om CCP-leden te ondervragen

De AI-surveillancetechnologie en de anti-corruptiecampagne wijzen erop dat de CCP, uit vrees voor haar ondergang, strengere controles zal opleggen aan haar leden, vooral aan hoge ambtenaren.

Het officiële tijdschrift Qiushi Magazine publiceerde onlangs een toespraak die Xi hield tijdens een seminar voor provinciale en ministeriële ambtenaren op 11 januari. Xi benadrukte dat de Partij moet streven naar het oplossen van de “onzuiverheid” van ideologische gedachten, levensstijlen en organisaties binnen de Partij – alles wat het gezag van de CCP kan ondermijnen.

Vorig jaar waarschuwde Xi leden van de CCP voor de gevolgen van afwijkend gedrag. In een toespraak wees hij erop dat sommige functionarissen zijn uitgegroeid tot “de woordvoerders van verschillende belangengroepen, machtseenheden en bevoorrechte klassen”. Xi benadrukte dat ongeacht wie het probleem heeft, zij “resoluut en zonder genade moeten worden onderzocht en gestraft”.

Tijdens een bijeenkomst van het Politbureau van de CCP op 17 juni zei Xi bovendien dat corruptiebestrijding een belangrijke politieke campagne is die “niet mag mislukken”.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (14 juli 2022): Chinese Researchers Develop New AI Tech to Screen ‘Loyalty’ of Communist Party Members

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.