Sunday, 16 Jun 2024
Arbeiders zetten een hekwerk op rond lokale woningen en winkels in lockdown, nadat nieuwe lokale gevallen van COVID-19 zijn gevonden, op 23 juni 2022 in het Sanlitun-winkelgebied in Beijing, China. (Kevin Frayer/Getty Images)

Chinese rechtsgeleerde onthult voorkennis achter de abrupte versoepeling van het zero-COVID-beleid van de CCP

De afgelopen drie jaar heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) agressieve zero-COVID-maatregelen genomen, die in het hele land tot humanitaire rampen hebben geleid en de nationale economie ernstige schade hebben toegebracht.

Vanaf november van dit jaar liet de CCP plotseling haar harde houding tegenover COVID-19 varen, stopte zij met de verplichte massale PCR-tests en stond zij toe dat mensen met lichte symptomen thuis in quarantaine werden gehouden, in plaats van hen naar centrale geïmproviseerde isolatievoorzieningen te slepen.

Yuan Hongbing, een Chinese rechtsgeleerde die in Australië woont, brengt het verhaal achter de abrupte versoepeling van de pandemische regels in China.

Li Qiang stelde de verandering voor aan Xi Jinping

Een van Xi’s naaste vertrouwelingen stelde Xi Jinping de versoepeling van de zero-COVID-maatregelen voor, aldus Yuan in een interview met de Chinese taaleditie van The Epoch Times op 13 december, onder verwijzing naar zijn bron in China.

Li Qiang, die klaar staat om China’s volgende premier te worden, wordt beschouwd als een nauwe bondgenoot van de CCP-topman Xi Jinping. Voor het nationale congres van de CCP in oktober was hij het hoofd van de CCP in Shanghai en werd hij de tweede belangrijkste figuur in de Chinese politiek. Hij kwam in de schijnwerpers te staan door zijn harde aanpak van de twee maanden durende COVID-19-lockdown van Shanghai, die tot veel publieke verontwaardiging en zeldzame protesten op straat leidde.

De economie van Shanghai werd zwaar getroffen door de blokkade. De totale productiewaarde van industriële ondernemingen in Shanghai daalde in april met 61,5% ten opzichte van dezelfde maand in 2021.

Li Qiang, secretaris van de Communistische Partij van Shanghai, applaudisseert terwijl hij wordt voorgesteld als lid van het Permanent Comité van het Politbureau van de Communistische Partij van China, in de Grote Hal van het Volk in Peking op 23 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Yuan zei dat Li de versoepeling van de maatregelen voorstelde op basis van twee factoren.

Ten eerste vertelde Li Xi dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVID-19 in 2023 mogelijk officieel tot een gewone epidemie zal verklaren. Li adviseerde Xi om af te zien van de zero-COVID-maatregelen voordat de WHO deze aankondiging doet. “Li’s gedachte is dat, als China doorgaat met het uitvoeren van zero-COVID-lockdown-maatregelen, China een geïsoleerd eiland in de wereld zal worden en het mikpunt van spot van de internationale gemeenschap,” zei Yuan, verwijzend naar wat zijn bron hem vertelde.

In een nieuwsbericht van de WHO van 7 december kondigden de lidstaten van de WHO de ontwikkeling aan van het eerste ontwerp van een juridisch bindende overeenkomst om de wereld te beschermen tegen toekomstige pandemieën. Precious Matsoso, co-voorzitter van het Intergouvernementeel Onderhandelingsorgaan (INB), zei dat de overeenkomst bedoeld is om “een herhaling van het verleden te voorkomen” en om “een wereldwijde overeenkomst te ontwikkelen die samenlevingen beschermt tegen toekomstige pandemische bedreigingen”. Volgens het persbericht zal de ontwerpovereenkomst in februari 2023 door de lidstaten worden besproken. De inhoud van de overeenkomst wordt niet bekendgemaakt.

De tweede factor is dat lokale overheden op de rand van het faillissement staan na de drie jaar van lockdown, die de Chinese economie heeft geschaad, aldus Yuan.

Door de massale verplichte COVID PCR-tests elke dag of elke twee dagen en het verplichte quarantainebeleid in China, hebben de lokale overheden een tekort aan middelen. In de eerste 10 maanden van dit jaar stegen de uitgaven van de lokale overheden in China met 11,8 biljoen yuan (ongeveer 1,65 biljoen dollar) meer dan de inkomsten, volgens het Chinese ministerie van Financiën.

Het Chinese ministerie van Financiën kondigde op 9 december aan dat het op 12 december voor 750 miljard yuan (ongeveer 107 miljard dollar) aan schatkistobligaties in yuan zou uitgeven, aldus Yicai, een Chinees financieel nieuwsportaal.

“De CCP vertrouwt nu op het drukken van veel geld om de financiële crisis te overleven, maar dit zal leiden tot hyperinflatie,” zei Yuan.

Yuan hekelde het communistische regime voor de extreme maatregelen ter bestrijding van de pandemie en de abrupte versoepeling van de controle, die zich niets aantrekt van het levensonderhoud van gewone mensen.

Yuan zei: “De heersende CCP bestaat uit hielenlikkers die geen verantwoording verschuldigd zijn aan het land of het volk, maar alleen aan de macht. Ze zijn niet in staat het land te besturen.”

Yuan voegde eraan toe dat zijn bron hem vertelde dat in een poging om de financiële problemen op te lossen, Xi van plan is de factie van wijlen CCP-leider Jiang Zemin te zuiveren, in naam van de anti-corruptie, na de Twee Zittingen, gepland voor maart volgend jaar.

“Xi is van plan hun enorme familievermogen, dat gelijk is aan dat van het land, in beslag te nemen en te gebruiken als geheime fondsen voor de voorbereiding van een oorlog tegen Taiwan, fondsen voor het behoud van de sociale stabiliteit en fondsen om de financiële druk van zowel de centrale als de lokale overheden te verlichten,” vertelde Yuan aan The Epoch Times.

Xi geschokt door landelijke white paper protesten

In verschillende Chinese steden braken protesten uit, waarbij demonstranten een blanco vel wit papier vasthielden en verbaal eisten dat er een einde zou komen aan de zero-COVID-maatregelen en dat de CCP en Xi Jinping zouden aftreden. Ook wereldwijd hielden aanhangers een vel wit papier vast om hun solidariteit met de Chinese demonstranten te tonen. De protesten worden door de media de “White Paper Revolutie” genoemd.

ARCHIEFFOTO: Mensen houden witte vellen papier vast uit protest tegen de beperkingen van het coronavirus (COVID-19), na een wake voor de slachtoffers van een brand in Urumqi, terwijl de uitbraken van het coronavirus voortduren in Peking, China, 27 november 2022. REUTERS/Thomas Peter

Yuan zei dat Xi zeer geschokt was door de White Paper protesten.

“Xi raakte extreem geïsoleerd. Hoewel geen van de tegengestelde CCP-fracties hem zichtbaar kan tegenwerken, is er een rebelse energie verborgen binnen en buiten de CCP die hem totaal verafschuwt,” vertelde Yuan aan The Epoch Times, waarbij hij zijn bron binnen de CCP citeerde.

In China wordt informatie over de protesten streng gecensureerd. Xi zei echter tegen de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, dat de mensen die protesteren tegen China’s strenge COVID-19-maatregelen “voornamelijk studenten” zijn die “gefrustreerd” zijn na drie jaar pandemie,” aldus de South China Morning Post. De opmerkingen van Xi zijn de eerste publieke uiting van zijn mening over de onrust.

Yuan merkte op dat Xi’s versoepeling van de pandemieregels de Chinese economie niet kan herstellen, omdat Xi’s terugtrekking naar de koers van voormalig CCP-leider Mao Zedong een vast beleid van de CCP is.

“De communistische autoriteiten beweren nu dat zij zullen doorgaan met het openstellingsbeleid en het beleid ter bevordering van investeringen, maar dit zijn tijdelijke maatregelen om de huidige economische crises aan te pakken, en het is onmogelijk voor het regime om te slagen [in het werkelijk herstellen van China’s economie],” zei Yuan.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 december 2022): Chinese Law Scholar Reveals Inside Information Behind the CCP’s Abrupt Easing of Zero-COVID Policy

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.