Wednesday, 12 Jun 2024
Een hoogteballon zweeft over Billings, Mont, op 1 februari 2023. (Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Chinese spionageballon droeg technologie om communicatiesignalen te observeren

De Chinese spionageballon die dagenlang over de Verenigde Staten vloog voordat hij werd neergeschoten, kon communicatiesignalen afluisteren, aldus een Amerikaanse ambtenaar.

“Beeldmateriaal in hoge resolutie van U-2 flybys onthulde dat de ballon op grote hoogte in staat was operaties uit te voeren voor het verzamelen van signalen”, vertelde een ambtenaar van het State Department, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, aan The Epoch Times.

“De uitrusting van de ballon op grote hoogte was duidelijk bedoeld voor inlichtingentoezicht en kwam niet overeen met de uitrusting aan boord van weerballonnen. Hij had meerdere antennes, waaronder een antenne die waarschijnlijk in staat was om communicatie te verzamelen en te lokaliseren. Hij was uitgerust met zonnepanelen die groot genoeg waren om het benodigde vermogen te produceren om meerdere actieve sensoren voor het verzamelen van inlichtingen te bedienen,” voegde de ambtenaar eraan toe.

Frank Gaffney, uitvoerend voorzitter van het Center for Security Policy, vertelde NTD dat China waarschijnlijk belang heeft bij het monitoren van communicatie tussen intercontinentale ballistische raketsilo’s.

Ambtenaren zeiden dat de ballon op 28 januari boven Alaska het Amerikaanse luchtruim binnenkwam. Hij vloog over Canada voordat hij op 31 januari de Verenigde Staten weer binnenkwam. President Joe Biden beval de ballon neer te halen en op 4 februari werd hij uit de lucht geschoten. Het North American Aerospace Defense Command volgde de ballon de hele tijd.

“De Verenigde Staten hebben de Volksrepubliek China duidelijk te verstaan gegeven dat de schending van onze soevereiniteit onaanvaardbaar was door de ballon neer te schieten, onze eigen gevoelige informatie te beschermen en ons vermogen om de ballon te volgen en de lading te recupereren te maximaliseren om meer informatie te krijgen over het programma van de VRC,” zei de ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten zouden onderzoeken of er actie kon worden ondernomen tegen Chinese entiteiten die het binnendringen van het Amerikaanse luchtruim steunden. VRC staat voor Volksrepubliek China.

De ballon zou deel uitmaken van de vloot van ballonnen van het communistische China die zijn ontwikkeld voor bewakingsoperaties, die gewoonlijk worden uitgevoerd onder leiding van het Volksbevrijdingsleger. Het programma is “al enkele jaren in werking”, zei een woordvoerder van het Pentagon woensdag. Amerikaanse ambtenaren hebben inmiddels vernomen dat China met de surveillanceballonnen boven meer dan 40 landen op 5 continenten heeft gevlogen, aldus de ambtenaar van het State Department.

Matrozen toegewezen aan Explosive Ordnance Disposal Group 2 bergen een hoogtebewakingsballon op voor de kust van Myrtle Beach, S.C., op 5 februari 2023. (U.S. Navy via AP)

De Verenigde Staten nemen contact op met andere landen om meer te weten te komen over de omvang van het programma en andere details.

Mao Ning, van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tegen verslaggevers in Peking dat de beschuldigingen “deel kunnen uitmaken van de informatieoorlog van de VS tegen China” en beweerde dat de Verenigde Staten “overdreven reageerden” toen zij de ballon neerschoten.

Sommige Amerikaanse wetgevers waren kritisch over de beslissing om te wachten met het neerhalen van de ballon totdat deze door meerdere staten was gevlogen.

Een beoordeling van het risico van het verzamelen van inlichtingen werd laag tot matig geacht, terwijl het risico voor Amerikaans personeel op de grond als de ballon werd neergeschoten werd vastgesteld als matig tot aanzienlijk, hetgeen ambtenaren ertoe aanzette Biden te adviseren te wachten met het neerhalen van de ballon tot deze boven water was, zei Lt. Gen. Douglas Sims, directeur van operaties voor de Joint Chiefs of Staff, tijdens een hoorzitting op Capitol Hill op donderdag.

Melissa Dalton, assistent-minister van defensie voor binnenlandse verdediging en hemisferische aangelegenheden, verzekerde leden van het Congres dat de Verenigde Staten in staat waren “zich te beschermen tegen het verzamelen van inlichtingen door de Volksrepubliek China”, en zei dat dit “eenvoudig was omdat we wisten waar de ballon was”.

De ballon die de Verenigde Staten binnenkwam “maakt deel uit van de bredere reeks operaties die China onderneemt om te proberen de VS beter te begrijpen”, vertelde Jedidiah Royal, plaatsvervangend assistent-minister van defensie voor Indo-Pacific veiligheidszaken, voordat hij werd onderbroken door senator Jon Tester (D-Mont.), die vroeg of Amerikaanse functionarissen weten welke inlichtingen de Chinezen probeerden te verzamelen.

“We hebben een aantal zeer goede gissingen daarover, en we leren meer naarmate we de inhoud van de ballon en de lading zelf onderzoeken,” zei Royal.

Ivan Pentchoukov heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (09 februari 2023): Chinese Spy Balloon Carried Technology to Monitor Communication Signals: Official

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.