Thursday, 20 Jun 2024
Vlaggen van de Europese Unie wapperen buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België, op 5 juni 2020. (Yves Herman/Reuters)

Chinese spionnen zeer actief in het hart van de EU

Chinese spionnen zouden zeer actief zijn in België, volgens een dit jaar gepubliceerd verslag (pdf) van de Belgische Veiligheidsdienst, de VSSE. De Belgische hoofdstad Brussel is ook het administratieve centrum van de Europese Unie.

“De activiteiten van China in België beperken zich niet tot de klassieke spion die staatsgeheimen steelt of de hacker die vanachter zijn pc een essentiële industrie of overheidsdienst lamlegt”, luidt het regeringsverslag.

In plaats daarvan begeven veel Chinese inlichtingenverzamelaars zich “in een grijze zone tussen lobbyen, inmenging, politieke beïnvloeding, spionage, economische chantage en desinformatiecampagnes”.

De veiligheidsdienst uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de nauwe banden van het communistische regime met bedrijfsbelangen in het land het uiterst moeilijk maken om potentiële inlichtingenactiva te identificeren.

“Dit zorgt voor een wirwar van interacties, met veel statelijke en niet-statelijke actoren die banden hebben met China”, aldus de VSSE. “Dit is een spel waarin China uiterst bedreven is. De greep die de Chinese regering en de Chinese Communistische Partij op bedrijven hebben, stelt hen in staat deze tot onderdeel van hun langetermijnstrategie te maken.”

Volgens het onderzoek zijn veel inlichtingenagenten van de CCP helemaal geen werknemers van het communistische regime, maar eerder Chinese particulieren die de regering dienen uit affiniteit met het regime—of door subtiele overreding en manipulatie door de staatsautoriteiten.

Politici uiten hun bezorgdheid

De bevindingen hebben bezorgdheid gewekt bij Belgische politici, zoals Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder van de Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang in het Nederlandstalige Vlaanderen.

“Bij spionnen denkt men vaak aan films als James Bond, maar dat is niet waar”, aldus Slagmulder in een recent artikel op de website van het Vlaams Belang. “Vaak gaat het om diplomaten, lobbyisten, journalisten, werknemers, bedrijven of zelfs studenten die actief informatie verzamelen om door te geven aan een inlichtingenofficier.

“China breidt actief een netwerk uit om de Chinese invloed in Europa te verzekeren,” zei hij. “Het is dus niet ondenkbaar dat ook studenten hiervoor worden ingezet.”

Het Vlaamse parlementslid riep op tot een onderzoek naar de mogelijke rol die Chinese studenten in België kunnen spelen bij spionage-inspanningen van de CCP. Hij merkte op dat de autoriteiten dit soort Chinezen vaak over het hoofd zien.

“Het lijkt misschien onschuldig en genuanceerd, maar in tijden van conflict kunnen alle wapens worden ingezet om een land op de knieën te krijgen”, aldus Slagmulder. “We moeten daarom onze kennis veilig houden en actief werken aan een veiliger Vlaams hoger onderwijs door de procedures voor Chinese studenten te optimaliseren en eventueel aan te scherpen.”

Geen Chinese politiebureaus

In september 2022 stelde een verslag van Safeguard Defenders dat agenten van het Chinese regime heimelijk opereren in landen over de hele wereld, waarbij ze geheime politiebureaus gebruiken als uitvalsbasis om Chinese dissidenten te surveilleren en zelfs Chinese expats dwingen naar China terug te keren.

Een bijgewerkt verslag getiteld “Patrol and Persuade” dat in december 2022 werd uitgebracht, werpt meer licht op de omvang van het netwerk, en hoe gezamenlijke overeenkomsten het Chinese regime vergemakkelijkten bij het verspreiden van zijn transnationale politieoptreden over de hele wereld.

Uit het latere rapport blijkt dat er zo’n 102 overzeese door China geleide politieposten zijn in 53 landen over de hele wereld. Sommige posten werden zelfs opgezet met hulp van de gastlanden.

België staat momenteel echter niet op de lijst van Europese landen waar Chinese politieposten actief zijn.

Ontmanteling van het overzeese apparaat van de CCP

Na het verschijnen van het eerste verslag ontkende het regime dat het niet-gedeclareerde politiebureaus in het buitenland beheerde, en noemde de beschuldigingen een poging om China’s reputatie te besmeuren.

Maar Safeguard Defenders verklaarde dat ondanks het feit dat Peking niet rechtstreeks verantwoordelijk was voor de stations, “sommige verklaringen en beleidsmaatregelen een duidelijkere sturing van de centrale regering beginnen te vertonen bij het aanmoedigen van hun vestiging en beleid”.

Het eerste verslag heeft tot nu toe in ten minste 14 landen aanleiding gegeven tot onderzoek.

Ierland en Nederland hebben de in hun land ontdekte Chinese politiebureaus gesloten en in Spanje loopt een onderzoek. Canada heeft een officiële klacht ingediend bij de Chinese ambassadeur over meldingen van onofficiële Chinese politiebureaus in Canada.

In april werden in New York twee mannen gearresteerd omdat zij namens het Chinese communistische regime een geheime politiepost in Manhattan zouden hebben geëxploiteerd. Deze arrestaties maakten deel uit van verschillende zaken tegen meer dan 40 Chinese agenten wegens hun vermeende betrokkenheid bij verschillende regelingen die de transnationale intimidatie en propaganda van het communistische regime ondersteunden.

Volgens gerechtelijke documenten hadden de twee gearresteerde mannen een lokale Chinese vereniging geleid die busladingen pro-Peking-aanhangers organiseerde om naar Washington te reizen en als tegendemonstranten te dienen tijdens de reis van Xi in 2015.

“De arrestatie van agenten van de Chinese Communistische Partij die betrokken waren bij het opzetten van de illegale CCP-politiepost in New York is een kleine maar belangrijke overwinning voor de Amerikaanse soevereiniteit en voor dissidenten die onderdrukking ontvluchten en van Amerika hun thuis hebben gemaakt,” vertelde Rep. Michael Gallagher (R-Wis.) aan The Epoch Times.

“De maffiatactieken van de CCP—bewaking, intimidatie, chantage, aanranding en vervolging van bejaarde ouders, echtgenoten en kinderen in China—kunnen in Amerika niet worden getolereerd.

“De Verenigde Staten moeten een toevluchtsoord voor vervolging blijven, geen jachtgebied voor dictators.”

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 mei 2023): Chinese Spies Highly Active in EU’s Heartland: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.