Sunday, 23 Jun 2024
Een commerciële woongemeenschap in aanbouw in Nanjing, provincie Jiangsu, China, op 15 april 2022.(Costfoto/Future Publishing via Getty Images)

Chinese staatsbedrijven stijgen terwijl privébedrijven dreigen in te storten in vastgoedturbulentie

De Chinese vastgoedmarkt maakt een crisis door met een trage verkoop en een traag economisch herstel. Ondertussen winnen Chinese staatsbedrijven snel aan dominantie in de vastgoedverkoop, terwijl particuliere bedrijven, waaronder giganten als Evergrande Group en Country Garden, geconfronteerd worden met dreigende schulden. Deze machtsverschuiving roept vragen op over de intentie van het Chinese regime om de staatsbedrijven uit te breiden en de gevolgen daarvan voor de bredere economie.

Dit fenomeen in de Chinese economie gaf aanleiding tot de slogan “De staatsbedrijven rukken op, de privésectoren trekken zich terug,” wat betekent dat de staatsbedrijven uitbreiden en privébedrijven verdringen. Het regime zou SOE’s over het algemeen bevoordelen in beleid en subsidies en daarom geleidelijk concurrenten van de markt verdrijven. Deze trend geeft aan dat het Chinese machtslandschap op het gebied van onroerend goed een grote herschikking tegemoet gaat. Vastgoed is goed voor ongeveer 30 procent van het Chinese BBP en is daarom cruciaal voor de stabiliteit van de Chinese economie.

Uit gegevens blijkt dat de totale omzet van China’s top 100 vastgoedbedrijven van januari tot oktober 4,56 biljoen yuan (US$ 624,7 miljard) bedroeg, een daling van 12,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De top vijf bedrijven op de verkooplijst werden gedomineerd door staatsbedrijven die gesteund worden door de Chinese Communistische Partij (CCP).

Bovenaan de verkooplijst stond Poly Real Estate, een dochteronderneming van het staatsbedrijf China Poly Group, met een omzetstijging van 1,4 procent j-o-j tot 368,21 miljard yuan (US$ 50,4 miljard). Dit bedrag is 6,7 keer hoger dan dat van China Evergrande op de 22e plaats met 54,6 miljard yuan (US$7,5 miljard).

Op de tweede tot vijfde plaats in de verkooplijst staan allemaal staatsbedrijven en drie van de vier hadden hun verkoopvolume het afgelopen jaar vergroot.

In de ranglijst van de verkoop van onroerend goed in China van januari tot oktober, ondergaat het patroon van de top 100 onroerend goed bedrijven een complete verandering. Country Garden, een particulier bedrijf, viel uit de top vijf en eindigde op de zesde plaats. Het verkoopvolume kelderde met 49,3 procent op jaarbasis. Een andere particuliere vastgoedontwikkelaar, Sunac China, zag zijn omzet het meest dalen op jaarbasis met 50,5 procent onder de top 50 bedrijven.

De verkoopprestaties van de vastgoedondernemingen zijn nog opmerkelijker op de grondmarkt. De hoeveelheid grond die vastgoedbedrijven bezitten is een cruciale bron voor hun ontwikkeling, die bepalend is voor hun toekomstige marktaandeel. Door de beperkte kapitaalkracht en de neergang van de Chinese vastgoedsector zijn de ooit grote particuliere bedrijven echter niet langer in staat om meer grond te verwerven. De vastgoedbedrijven in staatseigendom van de CCP profiteren van de situatie om controle te krijgen over grondbronnen van hoge kwaliteit.

Volgens gegevens van januari tot eind oktober is bijna 50 procent van de top 100 Chinese vastgoedbedrijven bijna gestopt met het verwerven van grond en de meeste van deze vastgoedbedrijven staan in de onderste helft van de top 100 wat betreft verkoopprestaties.

De top tien van vastgoedbedrijven die grond aankopen zijn allemaal staatsbedrijven die onder controle staan van de CCP. SOE’s waren ook goed voor 66 procent van de grondaankopen, terwijl Chinese privébedrijven slechts 22 procent voor hun rekening namen. Dit toont aan dat de toekomstige dominantie van China’s vastgoedmarkt in handen zal zijn van deze staatsbedrijven.

Mike Sun, een Noord-Amerikaanse investeringsadviseur, sprak met The Epoch Times: “Omdat ze de moeilijkheden zagen die particuliere vastgoedbedrijven ondervonden, grepen de staatsbedrijven de kans om grond te verwerven om twee belangrijke redenen. Ten eerste willen ze de markt stabiliseren door de CCP de meeste grond in het land te laten bezitten. Het regime wil zeker niet dat hun land in waarde daalt. Ten tweede hebben de staatsbedrijven geen grote verliezen geleden tijdens de vastgoedcrisis. Ze maken dus gebruik van de neergang van de privébedrijven om hun doel te versnellen om het staatseigendom uit te breiden ten koste van bedrijven in privébezit en zo een dominante positie te verwerven op de kaart van de vastgoedmacht.”

De heer Sun is van mening dat het economische ontwikkelingsmodel dat sinds 1998 werd geleid door vastgoedontwikkeling en verstedelijking tot een einde is gekomen en dat de ineenstorting van de vastgoedsector onvermijdelijk is.

Sinds de tweede helft van 2021 zijn de vastgoedprijzen in China blijven dalen, waarmee de eerdere markttrend van alleen maar stijgende prijzen is doorbroken. De Chinese economie vertoont ook een neerwaartse trend en de jeugdwerkloosheid bereikte in juli met 21,3 procent een recordhoogte. Sommige academici suggereren dat het werkelijke cijfer zou kunnen oplopen tot 46,5 procent. De vastgoedcrisis in China begint ook de financiële sector te beïnvloeden, wat kan leiden tot een bredere economische crisis.

Bin Zhao heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 november 2023): China’s State-owned Enterprises Rise as Private Companies Face Collapse in Real Estate Turmoil

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.