Thursday, 18 Jul 2024
Chinese J-15 straaljagers lanceren vanaf het dek van het Liaoning vliegdekschip tijdens militaire oefeningen in de Gele Zee, voor de Chinese oostkust, op 23 december 2016. (STR/AFP via Getty Images) De Taiwanese minister van Defensie waarschuwde op 27 december dat vijandelijke dreigingen dagelijks toenemen nadat een vliegdekschip van China en een vloot van andere oorlogsschepen ten zuiden van het eiland passeerden tijdens een oefening terwijl de spanningen oplopen. / AFP / STR / China OUT ('Photo credit' STR/AFP via Getty Images)

Chinese straaljagers omcirkelen Nederlands schip en creëren ‘onveilige situatie’ in Oost-Chinese Zee

Chinese straaljagers cirkelden rond een Nederlandse fregat en naderden een Nederlandse helikopter tijdens een patrouille in de Oost-Chinese Zee.

Chinese straaljagers cirkelden rond een Nederlandse fregat en naderden een Nederlandse helikopter tijdens een patrouille in de Oost-Chinese Zee, waardoor “een potentieel onveilige situatie” ontstond, zo meldde het Nederlandse ministerie van Defensie in het weekend.

In een verklaring van 8 juni stelde het ministerie dat haar HNLMS Tromp meerdere keren werd omcirkeld door twee Chinese gevechtsvliegtuigen terwijl het fregat patrouilles uitvoerde in de Oost-Chinese Zee ter ondersteuning van een multinationale VN-coalitie die toeziet op de handhaving van sancties tegen Noord-Korea.
De NH90 gevechtshelikopter van het schip werd benaderd door twee Chinese straaljagers en een helikopter.

“Het incident vond plaats in het internationale luchtruim,” verklaarde het Nederlandse Ministerie van Defensie.

De HNLMS Tromp is op weg naar Japan en Hawaï om deel te nemen aan de tweejaarlijkse oefening ‘Rim of the Pacific’, die later deze maand van start gaat.

Spanningen met Japan in de Oost-Chinese Zee

Het incident vond plaats een dag nadat Tokio protesteerde tegen het Chinese regime na het binnendringen van vier bewapende schepen van de Chinese kustwacht in de territoriale wateren van Japan, in de buurt van de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee.

“Ik kan niet zeggen wat de bedoelingen van de Chinezen zijn, maar dat schepen van de Chinese kustwacht [ons] grondgebied binnendringen, is een schending van het internationaal recht”, zei kabinetschef Yoshimasa Hayashi tegen verslaggevers tijdens een persconferentie op 7 juni.

Tokio beheert de betwiste eilanden, die het de Senkaku-eilanden noemt, maar Peking eist het gebied ook op en noemt ze de Diaoyu-eilanden. De spanningen escaleerden in 2012 toen de Japanse regering enkele eilanden kocht van een Japanse privé-eigenaar.

De Chinese kustwacht verklaarde dat er in de wateren was gepatrouilleerd met vaartuigen die wapens droegen en dat de patrouille een “routineactie” was om de soevereiniteit, veiligheid en maritieme rechten te waarborgen en een “noodzakelijke stap” om vrede en stabiliteit te bereiken en de recente “negatieve stappen” van Japan tegen te gaan.

Tokio diende een “sterk protest” in via diplomatieke kanalen en riep op om het gebied snel te verlaten, zei Hayashi, waarbij hij opmerkte dat de vier Chinese schepen meer dan een uur in het gebied verbleven.

Vorige maand zei hij dat de Chinese kustwacht gedurende een record van 158 opeenvolgende dagen de wateren was binnengevaren in de buurt van de door Japan beheerde betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee, waarmee het vorige record van 157 dagen uit 2021 werd overtroffen.

Spanningen met Filipijnen, Vietnam in Zuid-Chinese Zee

Het Filipijnse leger verklaarde op 4 juni dat Chinese boten een van de vier voedselpakketten – die op 19 mei naar een Filipijnse buitenpost in de betwiste wateren in de Zuid-Chinese Zee waren gedropt – had onderschept en in beslag had genomen.

De voedselpakketten waren bedoeld voor de Filipijnse mariniers aan boord van de BRP Sierra Madre, een marineschip dat opzettelijk aan de grond is gezet en dat sinds 1999 dienst doet als Filipijnse buitenpost op de betwiste Spratly-eilanden.

In de afgelopen maanden zijn er meerdere berichten geweest over confrontaties tussen de twee landen in de Zuid-Chinese Zee. Eind maart beschuldigden de Filipijnen een Chinees kustwachtschip ervan waterkanonnen te hebben gebruikt tegen een Filipijns schip, waarbij drie matrozen gewond raakten.

Bij een ander, eerder incident raakten ten minste vier Filipijnse bemanningsleden gewond door glasscherven na een Chinese aanval met waterkanonnen. Manilla ontbood een Chinese diplomaat om te protesteren tegen het incident en verklaarde dat het om “agressieve acties” ging.

Vorige maand, tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie van de Shangri-La Dialoog in Singapore, waarschuwde de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. het Chinese regime om de grens niet te overschrijden naar “een oorlogshandeling”.

Op 6 juni eiste Vietnam dat het Chinese onderzoeksschip Hai Yang 26 een einde zou maken aan zijn illegale onderzoeksactiviteiten in de exclusieve economische zone en het continentaal plat binnen de Vietnamese wateren in het gebied van de Golf van Tonkin.

Pham Thu Hang, woordvoerder van het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde aan verslaggevers dat Vietnam ook eiste dat China het VN-zeerechtverdrag van 1982 en de verklaring over het gedrag van de partijen respecteert.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 juni 2024): Chinese Jets Circle Dutch Ship, Create ‘Unsafe Situation’ in East China Sea, Says Netherlands

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.