Thursday, 18 Jul 2024
Beoefenaars van Falun Gong roepen op tot beëindiging van de vervolging van de spirituele groepering in China, tijdens een evenement op Capitol Hill op 20 juli 2023 ter gelegenheid van 24 jaar vervolging. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Chinese universiteitsstudent gearresteerd en bedreigd met uitzetting voor verwijderen propaganda poster

Een studente aan de Guangdong Pharmaceutical University in Zhongshan City, provincie Guangdong, China, is door de lokale politie vastgehouden nadat ze in januari een poster op de campus zou hebben verscheurd, aldus een bericht op Minghui.org. De autoriteiten van de universiteit hebben ook gedreigd haar van school te sturen, aldus het rapport.

Xie Xiaoting zag de poster op de campus in de ochtend van 9 januari en werd naar verluidt gefilmd door een bewakingscamera terwijl zij de poster verwijderde, volgens Minghui.org.

Om ongeveer 11 uur diezelfde dag dwongen drie bestuurders van de universiteit – een hoge ambtenaar met de naam Li van het comité van de Chinese Communistische Partij (CCP) van de onderwijsorganisatie en twee studieadviseurs met de namen Cai en Huang – mejuffrouw Xie naar het politiebureau van Shigu te gaan, aldus de website.

Derdegraads onderwijsinstellingen in China zijn uitgerust met studentendecanen, ook wel “politieke adviseurs” genoemd. De belangrijkste functies van dergelijke adviseurs op Chinese universiteiten zijn het indoctrineren van studenten met CCP-theorieën en het dagelijks toezicht houden op studenten.

De politie ondervroeg Xie, dreigde haar van school te sturen en dwong haar verklaringen te ondertekenen waarin ze haar geloof afzwoer. Ze zetten haar ook onder druk om informatie te geven over Falun Gong beoefenaars in haar woonplaats, wat ze weigerde te doen.

Naar verluidt vertelde ze hen dat ze de poster had verwijderd omdat hij misleidend was en haatpropaganda bevatte.

De poster maakte deel uit van de recente landelijke propagandacampagne van de CCP om Falun Gong zwart te maken en de steun van het publiek te winnen voor de voortdurende vervolging van de spirituele beoefening, aldus het Falun Dafa Informatiecentrum.

Vanaf 1999 begon de CCP een grootscheepse campagne tegen Falun Gong onder leider Jiang Zemin, die toen aangaf dat hij Falun Gong binnen drie maanden wilde uitroeien. Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een oude Chinese spirituele praktijk die waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid als kernprincipes onderwijst. De vervolging duurt nog steeds in China.

Terwijl Xie werd vastgehouden, drong de lokale politie haar slaapzaal binnen en nam haar laptop en mobiele telefoon in beslag. Na 23.00 uur werd ze vrijgelaten. Volgens het rapport heeft ze haar laptop en mobiele telefoon niet teruggekregen.

Sindsdien hebben de lokale politie en de drie bestuurders van de universiteit Xie urenlang willekeurig vastgehouden op het politiebureau en in kantoren van het CCP-partijcomité van de universiteit, aldus het rapport van Minghui.org.

Iedere keer zei Xie dat ze baat heeft gehad bij het beoefenen van Falun Gong en dat de vervolging van Falun Gong beoefenaars door de CCP illegaal is, inclusief het door de staat gesanctioneerde gedwongen oogsten van levende organen.

Door haar immense morele en fysieke verbeteringen verspreidde Falun Gong zich snel in China tussen 1992 en 1999, met officiële schattingen van 70 tot 100 miljoen Chinese volgelingen voordat de vervolging door de CCP begon in juli 1999.

Op 24 april werd Xie gedwongen om naar het “veiligheidswerkstation” te gaan dat de lokale politie op de campus had ingericht. Op dezelfde dag deed de politie een inval in het huis van haar ouders in Xingning City. Haar vader, dhr. Xie Yujun, werd de volgende dag meegenomen en de lokale politie bracht zijn echtgenoot op de hoogte van het formele arrestatiebevel dat op 27 mei tegen dhr. Xie was uitgevaardigd.

Dhr. Xie is ook een beoefenaar van Falun Gong. Hij werd twee keer vastgehouden in het Sanshui werkkamp en werd veroordeeld tot vijf jaar in de Meizhou gevangenis. Hij leed onder zware martelingen in zowel het werkkamp als in de gevangenis in de provincie Guangdong in het zuiden van China.

De reden voor de arrestatie van dhr. Xie is onduidelijk.

De Epoch Times heeft het Shigu politiebureau om commentaar gevraagd.

Op 13 juni nam The Epoch Times telefonisch contact op met het “beveiligingswerkstation” op de campus. Een agent met de achternaam Shi beantwoordde de oproep. Dhr. Shi zei dat hij niet op de hoogte was van de zaak van mejuffrouw Xie en voegde eraan toe: “Als u echt zo bezorgd bent [over de zaak], moet u persoonlijk naar de campus komen om het te onderzoeken.”

In december 2000, slechts een jaar na de oprichting van de Chinese editie van The Epoch Times, werden meer dan 30 medewerkers van The Epoch Times in China gearresteerd door het communistische regime vanwege hun berichtgeving over China. Sommigen werden ernstig gemarteld in Chinese detentiecentra en gevangenissen en sommigen werden veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor hun verslaggeving.

Intimidatie door school, politie ‘onwettig’

Wu Shaoping, een voormalige Chinese mensenrechtenadvocaat die nu in de Verenigde Staten woont, vertelde aan The Epoch Times dat de universiteitsautoriteiten en de lokale politie de Chinese wet hebben overtreden door mejuffrouw Xie lastig te vallen.

Dhr. Wu zei dat “het verwijderen van de poster gebaseerd was op het bewustzijn van een burger, maatschappelijke observaties en een waardeoordeel.” In een recent interview met de Chinese editie van The Epoch Times zei Wu: “Ze verwijderde iets wat ze onjuist achtte zonder een zogenaamde negatieve sociale impact te veroorzaken. Dit is gedaan op basis van de fundamentele rechten van vrijheid van mening en meningsuiting, en ze heeft de wet niet overtreden. De Chinese grondwet bepaalt dat basisrechten beschermd worden.”

Wu zei ook dat het “onwettig” was dat de politie en de universiteitsautoriteiten Xie zijn blijven lastigvallen.

Volgens Wu vormen de pesterijen van de politie en de universiteit tegen Xie “een inbreuk op haar persoonlijke rechten en hun dreigement met uitzetting maakt inbreuk op haar recht op onderwijs. Bovendien is het afdwingen van een verklaring waarin ze haar geloof afwijst een schending van de vrijheid van godsdienst en hebben ze hun autoriteit overschreden.” Daarnaast wordt de inbeslagname van haar laptop en telefoon beschouwd als “illegaal bezit.”

De artikelen 35, 36, 37 en 46 van de Chinese grondwet bepalen dat Chinese burgers respectievelijk “vrijheid van meningsuiting”, “vrijheid van religieuze overtuiging”, “persoonlijke vrijheid” en “het recht en de plicht hebben om onderwijs te volgen” genieten.

In artikel 37 staat ook: “Geen enkele burger mag worden gearresteerd behalve op grond van een besluit van een openbaar ministerie of een volksrechtbank en uitgevoerd door een openbare veiligheidsdienst. Onwettige detentie of ontneming of beperking van de persoonlijke vrijheid van burgers op andere manieren is verboden.”

Studenten wreed vervolgd

Het Chinese communistische regime heeft het gemunt op universiteitsstudenten die Falun Gong beoefenen.

Volgens een rapport van Minghui.org uit 2022 zijn ten minste 456 beoefenaars, waaronder bachelor-, master- en doctoraatsstudenten, ontvoerd en vervolgd door de verschillende juridische en wetshandhavingsinstanties van de CCP.

Deze foto’s tonen een verzameling afbeeldingen van verschillende martelingen die gebruikt worden in de Chinese werkkampen. (Minghui.org)

Deze organisaties omvatten de Politieke en Juridische Zakencommissie van de CCP op verschillende overheidsniveaus, waaronder het 610 Bureau – een extralegale organisatie die op 10 juni 1999 werd opgericht met de bedoeling om Falun Gong beoefenaars te vervolgen.

Volgens het rapport zijn 94 universiteiten, waaronder de prestigieuze Tsinghua Universiteit, betrokken bij de vervolging van studenten die Falun Gong beoefenen. Van de 456 vervolgde studenten werden er 101 illegaal vastgehouden in werkkampen, 77 onwettig gevangen gezet, ten minste 23 doodgemarteld en één student werd blijvend gehandicapt.

Door de strenge censuur is het extreem moeilijk om informatie te verzamelen over de draconische wetten van de CCP en de omvang van de vervolging in China. Het werkelijke aantal studenten dat vervolgd wordt voor hun overtuigingen en praktijken zou veel hoger kunnen zijn dan het geregistreerde aantal.

Zhang Zhenzhong, 22 jaar, student aan de Shandong Universiteit, voorheen bekend als de Shandong Industriële Universiteit, werd in mei door de politie ontvoerd in Tangyin County in de centrale Chinese provincie Henan toen hij en drie andere Falun Gong beoefenaars pamfletten aan het uitdelen waren over een “zelfontbrandingsincident” op het Tiananmen Plein, dat in 2001 door de CCP in scène was gezet om Falun Gong beoefenaars op te lichten, volgens het 2022 Minghui rapport.

Zhang en de andere drie Falun Gong beoefenaars werden gemarteld door de politie in het Tangyin detentiecentrum en gingen in hongerstaking om te protesteren tegen de wrede behandeling. De politie bond hem op de zesde dag van hun hongerstaking vast aan een bank en bracht een buis door zijn neus om hem dwangvoeding te geven. De politie slaagde er vier keer niet in om het slangetje in te brengen en toen ze het voor de vijfde keer probeerden, veroorzaakte een fatale wond de dood van Zhang.

Zou Songtao, een 28-jarige promovendus aan een zeevaartschool in Qingdao City, China’s oostelijke provincie Shandong, werd gemarteld en stierf op 3 november 2000 in een plaatselijk werkkamp, twee uur nadat het hoofd van de politie een privégesprek met hem had gehad, aldus het rapport.

Minghui publiceerde in 2020 het 437 pagina’s tellende boek “Minghui Report: De 20 jaar durende vervolging van Falun Gong in China” in 2020, waarin informatie over de vervolging in China van 1999 tot 2019 staat, gebaseerd op onderzoeken door de non-profit organisatie.

“Het boek is een unieke, buitengewone en uitgebreide studie die speciaal en zonder enig voorbehoud wordt aanbevolen voor de Falun Gong-collecties van persoonlijke, gemeenschaps-, hogeschool- en universiteitsbibliotheken en voor de leeslijsten van aanvullende studies,” schreef Michael J. Carson van Midwest Book Review.

Congres eist dat vervolging stopt

Op 25 april hielden Falun Gong beoefenaars rally’s in verschillende steden in de Verenigde Staten, ter gelegenheid van de 25ste gedenkdag van een vreedzame massabijeenkomst van Falun Gong beoefenaars in Peking om een petitie in te dienen bij de regering voor vrije beoefening.

Yin Liping getuigt voor de Congressional-Executive Commission on China, op 14 april 2016, over “China’s voordurende gebruik van marteling”. Mevr. Yin is een Falun Gong beoefenaar die martelingen, dwangarbeid en seksueel geweld overleefde in Masanjia en andere dwangarbeiderskampen in China. (Lisa Fan/Epoch Times)

De Amerikaanse Congressional-Executive Commission on China sprak haar steun uit en eiste dat de CCP een einde zou maken aan de decennialange vervolging van Falun Gong beoefenaars.

“Vandaag 25 jaar geleden kwamen Falun Gong beoefenaars vreedzaam bijeen in Peking om te vragen of ze hun geloof vrij konden belijden. In plaats daarvan lanceerde de CCP [Chinese Communistische Partij] een campagne van opsluiting, marteling en intimidatie. De VRC [Volksrepubliek China] moet een einde maken aan de kwart eeuw durende vervolging van Falun Gong,” verklaarden de voorzitters van de commissie op 25 april op het sociale mediaplatform X.

Aaron Pan en Frank Fang hebben bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (15 juni 2024): Chinese University Student Detained, Threatened With Expulsion for Removing Propaganda Poster

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.