Sunday, 16 Jun 2024
Falun Gong neemt deel aan een bijeenkomst ter gelegenheid van de 24e verjaardag van de vervolging van de spirituele discipline in China op de National Mall in Washington op 20 juli 2023. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Chinese vrouw stierf 3 maanden nadat ze werd gevangengezet voor haar geloof

De dood van een 56-jarige Falun Gong beoefenaar is een teken dat de vervolging van deze geloofsgroep toeneemt.

Een Chinese vrouw die gevangen was gezet voor het beoefenen van de spirituele praktijk van Falun Gong is in december in hechtenis overleden, wat opnieuw een teken is dat het Chinese communistische regime de vervolging van deze geloofsgroep aan het opvoeren is.

Xu Haihong, een 56-jarige vrouw die in het oosten van China woonde, overleed op 7 december, drie maanden na haar arrestatie voor het beoefenen van Falun Gong, welke het regime de afgelopen 25 jaar heeft proberen uit te roeien door middel van martelingen en propaganda.

De dood van mevrouw Xu, in een gevangenisziekenhuis, werd eerder deze week bevestigd door Minghui, een website gewijd aan het documenteren van de vervolging van Falun Gong.

Falun Gong is een spirituele discipline die meditatieve oefeningen combineert met morele lessen gebaseerd op waarachtigheid, mededogen en tolerantie. Aan het eind van de jaren negentig had de beoefening naar schatting 70 tot 100 miljoen Chinezen aangetrokken en werd ze geprezen door staatsinstellingen en de media voor haar gezondheidsvoordelen en positieve effecten op de samenleving.

De enorme populariteit werd echter als een bedreiging gezien door Jiang Zemin, de toenmalige leider van de Chinese Communistische Partij, die al lang vreesde dat de partij haar dominantie over het dagelijks leven in China had verloren. Gebruikmakend van zijn macht als partijleider, startte Jiang in 1999 een landelijke campagne om Falun Gong uit te roeien, waarbij hij alle veiligheidstroepen van het land aanstuurde om de vervolging uit te voeren.

Naast het brutale optreden tegen de beoefenaars begon het regime met een uitgebreide propagandacampagne via de staatsmedia en het onderwijssysteem, om Falun Gong zwart te maken en de steun van het Chinese publiek voor de vervolging te winnen.

Geheimhouding

In de loop der jaren probeerden mevrouw Xu en vele andere beoefenaars rechtstreeks contact te leggen met Chinese ambtenaren en andere burgers om hen te laten zien dat Falun Gong slechts een groep individuen was die probeerden te leven volgens de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, en niet wat de Partij beweerde dat het was.

Toen mevrouw Xu in 2022 met andere Chinezen sprak over de vervolging van haar geloofsgemeenschap door het regime, werd ze volgens Minghui gearresteerd door de politie in de oostelijke havenstad Qingdao. Uit protest tegen de willekeurige opsluiting begon mevrouw Xu een hongerstaking. In slechts twee weken was ze in kritieke toestand en later werd ze op borgtocht vrijgelaten, aldus het rapport.

Mevrouw Xu werd in september 2022 opnieuw door de lokale politie meegenomen uit haar woning in Qingdao. De politie stond niet toe dat haar familie haar na haar arrestatie bezocht.

De details van de zaak van mevrouw Xu blijven gehuld in geheimzinnigheid. Na haar arrestatie werd er niets gezegd over de aanklacht tegen mevrouw Xu of de datum van het proces, vertelde haar familie aan Minghui. Maar in oktober 2023 kwamen ze erachter dat ze was veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf. De familie zei dat ze niet eens een formele kennisgeving van haar veroordeling hadden ontvangen.

De laatste keer dat ze iets hoorden over de situatie van mevrouw Xu voor haar dood was op 6 december, toen ze naar een gevangenisziekenhuis in de provinciehoofdstad Jinan werd gestuurd. Op dat moment was mevrouw Xu ernstig ziek nadat ze lange tijd dwangvoeding had gekregen, een pijnlijke procedure die vaak wordt toegepast bij gevangen Falun Gong beoefenaars die in hongerstaking zijn en waarbij een buisje via de neusgaten in de maag wordt ingebracht. Op 9 december overleed mevrouw Xu.

De vervolging wordt intensiever

De dood van mevrouw Xu geeft aan dat de vervolging van Falun Gong niet is afgenomen, zelfs niet na de dood van de 96-jarige voormalige dictator Jiang, die na zijn aftreden tien jaar geleden nog steeds aanzienlijke politieke invloed uitoefende achter de schermen.

Sinds 1999 zijn er in het hele land miljoenen beoefenaars in verschillende detentiecentra geplaatst, waar ze werden gehersenspoeld, elektroshocks kregen, verdoofd werden en andere vormen van marteling ondergingen omdat ze weigerden hun geloof te herroepen. Een onnoemelijk aantal beoefenaars zijn gestorven als gevolg van gedwongen orgaanoogst in Chinese staatsziekenhuizen.

Voorvechters van mensenrechten in het buitenland hebben de huidige partijbaas, Xi Jinping, herhaaldelijk opgeroepen om een einde te maken aan de bloedige vervolging, vooral na de dood van de architect van de vervolging, Jiang, in december 2022.

Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een kaarslichtwake om de beoefenaars die om hun geloof zijn gedood in China te herdenken, in Washington op 22 juni 2018. (Benjamin Chasteen/De Epoch Times)

Maar het momentum van de onderdrukkingscampagne vertoont geen tekenen van vertraging. In 2023 documenteerde Minghui meer dan 200 sterfgevallen onder beoefenaars, waaronder tientallen sterfgevallen die in 2022 niet werden gerapporteerd. Het werkelijke aantal sterfgevallen is waarschijnlijk vele malen hoger, aldus de website, gezien de strenge censuur van het regime op gerelateerde informatie.

Onder de geverifieerde slachtoffers was Liang Lixin, een Falun Gong beoefenaar die in maart 2023 werd meegenomen uit het huis van haar dochter in de noordelijke industriestad Changchun. Ze stierf na slechts zes dagen gevangenschap.

De overleden beoefenaars komen uit bijna alle lagen van de bevolking; onder hen zijn een leraar, een verpleegster en een politieagent. Eén beoefenaar, Peng Xun, 30 jaar, was presentator bij het staatsbedrijf Sichuan Radio en Televisie. De heer Peng stierf in december 2022, een jaar na zijn arrestatie voor zijn geloof. Op het moment van zijn dood was zijn lichaam bedekt met blauwe plekken en littekens, wat een glimp toont van wat hij heeft moeten doorstaan in een Chinese gevangenis die berucht staat om het gewelddadig behandelen van Falun Gong beoefenaars.

In een recent rapport van het Falun Dafa Informatiecentrum staat dat de vervolging van Falun Gong de afgelopen drie jaar is toegenomen en bestaat uit massa-arrestaties, martelingen en sterfgevallen als gevolg van mishandeling in gevangenschap. Terwijl het regime zich opnieuw concentreerde op de nationale veiligheid, ontdekten de onderzoekers dat de onderdrukking van Falun Gong werd genoemd als “een topprioriteit voor het centrale leiderschap en de lokale autoriteiten, zoals blijkt uit werkverslagen, toespraken en richtlijnen van ten minste 12 provincies die dateren van 2017.”

Als gevolg daarvan waarschuwde de groep dat het regime dit jaar mogelijk meer middelen zal besteden aan de vervolging van Falun Gong.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 januari 2024): Chinese Woman Died 3 Months After Being Jailed for Her Belief

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.