Monday, 04 Mar 2024
Mensen in de rij voor een COVID-19 nucleïnezuurtest nabij Lize Financial business district in Peking, op 26 apr. 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

Chinezen verzetten zich openlijk tegen het zero-COVID-beleid van het regime in de aanloop naar het partijcongres van de CCP

Enkele weken voor het partijcongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) dat gepland staat voor half oktober, spreken steeds meer Chinese burgers zich openlijk uit tegen het extreme zero-COVID-beleid van het communistische regime, waar de Chinese bevolking erg onder te lijden heeft.

Een recent busongeval in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China heeft de publieke woede over het zero-COVID-beleid nog verder aangewakkerd.

Op 18 september kwamen 27 mensen om toen een bus over de kop sloeg op een snelweg. De bus vervoerde 47 mensen die negatief hadden getest op COVID-19, maar aangezien zij in hetzelfde gebouw wonen als een besmette persoon, werden zij naar een gecentraliseerde quarantaine-inrichting overgebracht.

Een gezondheidswerker in een persoonlijk beschermingspak staat naast een bus die wordt gebruikt om mensen naar een COVID-19-quarantaine-inrichting te vervoeren. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

Een screenshot van een artikel, geschreven door Gao Yu, plaatsvervangend hoofdredacteur van Caixin, een belangrijke Chinese mediagroep, werd geplaatst op een groepschat, en is op grote schaal verspreid op Chinese sociale media.

In het artikel wordt het zero-COVID-beleid van het regime scherp veroordeeld, waarbij wordt opgemerkt dat terwijl de rest van de wereld zijn normale gangetje weer heeft gevonden, één besmettingsgeval in China ertoe kan leiden dat alle bewoners van een woningencomplex of woonwijk onder dwang in gecentraliseerde quarantaine worden geplaatst. Soms wordt de hele stad afgesloten. Bovendien zijn frequente PCR-tests op alle bewoners in het hele land normaal geworden.

“De Omicron-variant heeft in Guiyang [provinciehoofdstad van Guizhou] geen enkel slachtoffer gemaakt, maar de stad van 6 miljoen inwoners is wel afgesloten. 30.000 mensen zijn in quarantaine geplaatst en bijna 10.000 mensen zijn naar andere steden overgebracht,” aldus het artikel. “Nu zijn er 27 mensen omgekomen toen ze ‘s nachts werden overgeplaatst, alleen maar omdat er misschien een besmet persoon in hetzelfde gebouw woont!”

Het artikel eindigt met sterk verzet. “Resoluut tegen de voortdurende landelijke PCR testen! Resoluut tegen de zero-COVID maatregelen! Resoluut tegen afzondering en isolatie van het land!”

Het screenshot van het artikel werd nadien geblokkeerd door de Chinese sociale media Weibo.

Motief achter het zero-COVID-beleid

Het busongeluk in Guizhou werd breed gerapporteerd door westerse media.

Maar een Chinese advocaat met de naam Li vertelde  op 21 september aan The Epoch Times dat het Chinese volk vaak niet eens weet dat veel steden in het land zijn afgesloten of dat zich als gevolg daarvan tragedies hebben voorgedaan.

“In China kun je er in principe geen informatie over vinden in de media of op het internet … en het is moeilijk om informatie, foto’s of video’s te uploaden in China,” zei hij. “Als ze de apps niet hebben om de internetcensuur te doorbreken, kunnen ze de informatie niet versturen.”

Li voegde eraan toe dat men binnen de kringen van advocaten en overheidspersoneel gelooft dat de autoriteiten momenteel COVID-19 gebruiken als excuus om te verbergen dat de Chinese economie achteruitgaat en er grote problemen zijn op economisch vlak.

“Veel functionarissen weten maar al te goed dat het niet om COVID gaat. De economie draait in het hele land slecht, dus de lokale autoriteiten scherpen de COVID-19 controle verder aan en gebruiken het als excuus voor hun lage economische cijfers,” zei hij.

Covid-19 testen in Nanjing

Een verpleegster neemt een keeluitstrijkje tijdens de nieuwe COVID-19 testronde in Nanjing in de Chinese provincie Jiangsu, op 2 augustus 2021. (Chinatopix/Via AP)

Een gepensioneerde functionaris van een hooggeplaatste CCP-familie in Beijing, wiens identiteit wordt achtergehouden uit bezorgdheid over zijn veiligheid, vertelde The Epoch Times dat het publiek het regime oproept om te stoppen met het zero-COVID-beleid, maar dat CCP-functionarissen hen negeren.

“Je kan niet eens naar buiten om medicijnen te kopen als je de afgelopen 72 uur geen negatief PCR-test heb afgelegd. Mensen klagen allemaal [over de controlemaatregelen]. Ik begrijp niet waar de regering bang voor is. Zijn ze bang dat de mensen in opstand komen, en sluiten ze daarom de mensen thuis op?” zei hij.

Hij zette ook vraagtekens bij de veiligheid van de aanhoudende PCR-tests.

“Het wattenstaafje voor deze nucleïnezuurtest is ook niet veilig. Er zitten allerlei chemicaliën op. Wat zijn de bijwerkingen? Er is geen oplossing, en nu is China op een dood spoor beland,” zei hij.

Ongecontroleerde macht

Zhang Hai, een inwoner van Wuhan wiens vader in 2020 aan COVID-19 overleed, heeft de CCP openlijk verzocht om de informatie over de uitbraak van COVID-19 vrij te geven, de herkomst van het virus bekend te maken en ambtenaren die de aanvankelijke uitbraak in Wuhan eind 2019 in de doofpot hebben gestopt, ter verantwoording te roepen. Zijn sociale media-accounts werden al meermaals gecensureerd door het regime.

Hij vertelde The Epoch Times dat mensen fel gekant zijn tegen de steeds strengere COVID-19 maatregelen, maar dat hun stem nauwelijks wordt gehoord omdat de CCP ook de controle over het internet heeft verscherpt.

“De wrok van de mensen neemt toe. Velen onder hen hebben meegemaakt dat ze werden opgesloten en midden in de nacht naar een quarantainecentrum werden overgebracht. De zero-COVID controlemaatregelen hebben enorme gevolgen voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Veel mensen zitten thuis opgesloten zonder voedsel of voorzieningen,” zei hij.

“Het zero-COVID-beleid laat zien dat wanneer er niets is om de macht te beteugelen, en wanneer je de macht niet in een kooi stopt, je zelf in een kooi zal worden opgesloten.”

Xia Song en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 september 2022): Chinese Openly Oppose Regime’s Zero-COVID Policy Ahead of CCP Party Congress

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.