Thursday, 20 Jun 2024
(Voorstelling martelpraktijken - Minghui.org); inzet: (Drew Angerer/Getty Images)

Christenen en Falun Gong-aanhangers krijgen gevangenisstraf voor het online plaatsen van religieuze boodschappen

Terwijl de mensen wereldwijd langzaamaan ontwaken over de toenemende bedreiging van de vrijheid van meningsuiting, beleven de mensen in een communistische staat zoals China al jarenlang de nachtmerrie van een totalitaire staatscontrole.

In China riskeert men zijn leven als men meningen verkondigt die niet stroken met het discours van de Chinese Communistische Partij (CCP). Iets eenvoudigs als het onthullen van je religieuze overtuiging op sociale media, indien deze overtuiging niet officieel wordt erkend door de CCP, kan ertoe leiden dat je onder toezicht komt te staan of zelfs wordt gearresteerd.

In maart 2022 werden China’s nieuwe maatregelen om toezicht te houden op berichten online met een religieuze boodschap van kracht na President Xi’s “klachten” dat het internet meer en meer wordt gebruikt om “reclame te maken” voor het geloof en dat sociale netwerksites instrumenten worden voor “religieuze propaganda”, aldus Bitter Winter.

Sinds de bekendmaking van nieuwe maatregelen in 2018, hebben chatrooms en verschillende internetplatforms naar verluidt al “waarschuwingen gekregen voor het gebruik van gevoelige woorden zoals ‘Amen’ en ‘Jezus'”, meldde ChinaAid.

Hier zijn enkele verslagen van wat er gebeurde toen Falun Gong-aanhangers en christenen werden vervolgd voor het delen van “gevoelige informatie” online.

De WeChat-app wordt weergegeven in de App Store op een Apple iPhone in Washington op 7 augustus 2020. (Drew Angerer/Getty Images)

Leraar veroordeeld tot 8 jaar

Sun Wanshuai, een leraar van in de 50 die in de stad Zhangjiakou in de provincie Hebei woont, is in juli 2022 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 yuan (ongeveer 4.350 dollar) voor het plaatsen van “gevoelige informatie” over Falun Gong op WeChat, een populair Facebook-achtig social media platform in China, meldt Minghui.org. De internetpolitie arresteerde hem en nam zijn computer en mobiele telefoon in beslag.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een oude meditatie discipline gebaseerd op de leerstellingen van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Falun Gong wordt in meer dan 100 landen vrij beoefend, maar wordt in China sinds 20 juli 1999 vervolgd. Talloze aanhangers zijn de afgelopen 23 jaar gearresteerd en gedood.

Falun Gong beoefenaars doen de eerste oefening in de stad Chengdu, provincie Sichuan, China, voordat de CCP in 1999 de vervolgingscampagne tegen de beoefening startte. (Minghui.org)

Christelijke predikant gearresteerd

Op 5 maart 2022 werd Chen Wensheng, een christelijke straatpredikant uit Hengyang City, provincie Hunan, gearresteerd nadat hij op diezelfde dag een bericht op sociale media had geplaatst waarin hij mensen vroeg deel te nemen aan een kerkdienst voor etnische minderheidsgroepen in China, meldde Persecution.org.

Hij werd meegenomen door de politie van Hunan. Chen is al vaker gearresteerd voor zijn evangelisatiewerk.

Katholieke applicaties en websites afgesloten

Op 1 september 2022 kondigde China’s eerste katholieke app, CathAssist, de “stopzetting van de activiteiten” aan van zowel hun website als hun app, volgens ChinaAid.

Het team van CathAssist zei dat het sinds de invoering van de nieuwe wet “verschillende pogingen heeft ondernomen om een vergunning voor religieuze internetinformatiediensten aan te vragen”, maar dat het niet aan de eisen van de CCP voldeed omdat de “overheidsfunctionarissen een aanzienlijke beperking van de functionaliteit en de inhoud eisten”, aldus het rapport.

Een ex-politieagent en een onderdirecteur veroordeeld

Falun Gong-aanhanger Zhang Xia, een voormalige politieagente uit Shanghai, werd in februari 2021 gearresteerd omdat ze informatie over Falun Gong op sociale media had geplaatst, meldt Minghui.org. De 53-jarige vrouw werd beschuldigd van “het online promoten van een sekte”, en ze werd veroordeeld tot 9 jaar en een boete van 30.000 yuan (ongeveer 4.350 dollar) in juni 2022.

Huang Daimiao, voormalig adjunct-directeur van de afdeling Bedrijven en Toerisme van een beroepsopleiding in Yichang City, provincie Hubei, werd in juli 2018 veroordeeld tot 4 jaar cel en een boete van 10.000 yuan (ongeveer 1.450 dollar) omdat hij video’s over de vervolging van Falun Gong op WeChat had verstuurd.

WeChat en Tencent QQ app. (Koshiro K/Shutterstock)

Verbod op het publiceren van christelijke live uitzendingen

Volgens ChinaAid publiceerde de Three-Self Patriotic Association en de Christian Association van Qingdao City, provincie Shandong, op 29 januari 2021 een bericht over “Beperkingen voor kerkdiensten in de Chinese provincie Shandong: een verbod op live-uitzendingen en op het uitbrengen van audio- en videomateriaal”.

Twee dagen eerder werd het voor christenen in de provincie ook verboden om religieuze activiteiten via het internet uit te zenden, aldus het bericht.

Online kerkdienst beëindigd

ChinaAid meldde ook dat de politie op 11 juli 2022 de Shenzhen Trinity Gospel Kerk binnenviel tijdens hun online dienst. Agenten van de nationale veiligheidsdienst, de politie en het Bureau voor Religieuze Zaken “drongen de zaal binnen” terwijl pastoor Mao Zhibin en broeder Chu Yanqing een dienst verzorgden via Zoom.

De online kerkdienst werd “met geweld beëindigd”, aldus het rapport.

Een hoogleraar economie veroordeeld

Zeng Hao, een hoogleraar van in de 40 die werkt voor het Tianhe College van de Guangdong polytechnische universiteit, werd in augustus 2017 gearresteerd omdat hij tussen oktober 2014 en januari 2017 informatie had gedeeld over de vervolging van Falun Gong op het Tencent QQ platform, een populaire Chinese instant messaging dienst en webportaal, meldde Minghui.org. Na een periode van controle arresteerde de politie hem. Zeng werd later in januari 2019 veroordeeld tot 3,5 jaar cel en een boete van 10.000 yuan.

Zeng Hao en zijn zoon. (Met dank aan Minghui.org)

Een andere Falun Gong-aanhanger uit de provincie Heilongjiang werd ook veroordeeld voor het plaatsen van berichten op het Tencent QQ-platform. Wang Xin, een man van in de 40, werd in augustus 2016 door de politie van Shanghai gearresteerd nadat hij een foto met betrekking tot Falun Gong op sociale media had geplaatst, aldus Minghui.org. Hij werd veroordeeld tot 8 maanden en kreeg een boete van 3.000 yuan (ongeveer 450 dollar).

Wang Xin. (Met dank aan Minghui.org)

Gearresteerd voor het delen van een audiobestand over vervolging

Volgens Minghui.org werd Che Guoping, een werknemer van Huaneng Power Company in Dezhou City, provincie Shandong, in mei 2017 gearresteerd door meer dan tien politieagenten toen ze op weg was van haar werk naar huis. Che had eerder een audiobestand online gezet met informatie over de vervolging van Falun Gong.

De politie plunderde haar huis en nam haar mobiele telefoons, iPad en persoonlijke bezittingen mee. Ze werd later veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en een boete van 5.000 yuan (ongeveer 960 dollar).

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2023): Christians and Falun Gong Adherents Get Jail Terms for Posting Religious Messages Online

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.