Friday, 19 Apr 2024
Fang Bin in een video geplaatst op 4 februari 2020. (Screenshot/YouTube)

Commissie VS dringt bij China aan op vrijlating burgerjournalist die verslag uitbracht over COVID

Een Chinese burgerjournalist die de wanhopige taferelen vanuit Wuhan aan het begin van de pandemie vastlegde, wordt nu al meer dan drie jaar vastgehouden.

Op 9 februari riepen het Amerikaanse Congres en de Congressional-Executive Commission on China het Chinese regime op om de man, Fang Bin, onmiddellijk vrij te laten.

“#FangBin, een burgerjournalist en #FalunGong beoefenaar, werd vandaag 3 jaar geleden gearresteerd voor verslaggeving over de #COVID19 uitbraak. De Chairs eisen zijn onmiddellijke vrijlating en de vrijlating van allen die vastzitten wegens verslaggeving over de COVID-19 uitbraak in China”, aldus het panel op Twitter.

Het communistische regime heeft informatie over COVID agressief onderdrukt en de ernst van de uitbraken gebagatelliseerd sinds de eerste besmetting eind 2019 in de centrale Chinese stad Wuhan opdook.

Veel Chinese burgers die ongefilterde informatie over de pandemie wilden rapporteren—waaronder artsen, burgerjournalisten, wetenschappers en zakenmensen—zijn het doelwit van het regime en zijn in de gevangenis beland.

Fang Bin, een verkoper van traditionele kleding in Wuhan, begon zijn reizen naar ziekenhuizen in de afgesloten stad te filmen en plaatste de video’s eind januari 2020 online. De beelden tonen lange rijen voor de ziekenhuizen, patiënten die vechten voor hun leven en radeloze familieleden.

In een wijd verspreide video telt Fang acht lijkzakken in een busje dat voor een ziekenhuis geparkeerd staat. “Zoveel doden,” zegt hij met een zucht. “Dit zijn er te veel.” Vervolgens loopt Fang een kamer in het ziekenhuis binnen, waar artsen aan het werk zijn rond een patiënt die kennelijk net is overleden.

“Wie is hij?” vraagt Fang aan de man.

“Mijn vader,” roept de man.

“Hij is weg,” zegt Fang, nadat hij met de artsen heeft gesproken.

Die avond klopten een half dozijn gemaskerde mannen in hazmatpakken op zijn deur en eisten zijn temperatuur op. Fang, die het incident opnam, zei dat zijn temperatuur normaal was en vroeg hen terug te komen met een inspectiebevel. De mannen drongen zijn huis binnen, namen zijn elektronische apparaten in beslag en brachten hem naar een politiebureau. Daar ondervroeg de politie hem over zijn video’s, vertelde Fang later.

Minder dan twee weken later werd Fang vermist. Zijn vrienden vertelden The Epoch Times dat Fang was aangehouden.

Een pro-democratieactiviste (C) van HK Alliance houdt een bord van de vermiste burgerjournalist Fang Bin vast terwijl ze protesteert buiten het Chinese verbindingskantoor in Hongkong op 19 februari 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

Sindsdien is er geen informatie over zijn toestand.

Dit heeft tot bezorgdheid geleid, vooral omdat Fang de Falun Gong beoefent, een discipline die door het communistische regime op brute wijze wordt vervolgd. In de afgelopen twee decennia zijn miljoenen aanhangers van deze eeuwenoude praktijk, die de nadruk legt op waarheid, mededogen en tolerantie, in verschillende detentiecentra gegooid, waar ze zijn gehersenspoeld, gemarteld of zelfs gedood om hun organen.

Fang’s huidige verblijfplaats is onduidelijk. In november 2021 vertelde een plaatselijke functionaris aan The Epoch Times dat Fang was opgesloten in het Jiang’an Detentiecentrum in Wuhan. Maar in januari zei een medewerker van het detentiecentrum die de telefoon beantwoordde dat niemand met die naam in de instelling werd vastgehouden.

Gedetineerde burgerjournalisten

Fang is niet de enige Chinese burger die in detentie blijft nadat hij de buitenwereld uit de eerste hand een glimp heeft laten zien van de vroege COVID-19 situatie in het land.

Zhang Zhan, een voormalig advocaat die journaliste is geworden, zit een gevangenisstraf van vier jaar uit. Begin 2020 reisde Zhang vanuit Shanghai naar Wuhan en legde het leven vast van burgers in het epicentrum van de pandemie tijdens een eerste lockdown. Haar bezoeken en interviews in ziekenhuizen, quarantainecentra en het Wuhan Institute of Virology heeft ze in tientallen video’s op YouTube gezet. De wankele gsm-video’s betwistten de verhalen van de autoriteiten.

Xu Na, op een ongedateerde foto uit China. (The Epoch Times)

Zij werd later veroordeeld wegens ” het uitlokken van ruzies en het aanwakkeren van problemen,” een beschuldiging die vaak wordt gebruikt om dissidenten en klokkenluiders te vervolgen, en werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De meest recente zaak was die van Xu Na, een stillevenschilder en Falun Gong-beoefenaar die de gevolgen van de pandemie in een vroeg stadium had gefotografeerd en deze beelden had gedeeld met de Chinese editie van The Epoch Times. Xu werd afgelopen januari veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.

Eva Fu en Cathy He hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 februari 2023): US Commission Urges China to Release Citizen Journalist Who Reported on COVID

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.