Sunday, 16 Jun 2024
Dr. Anthony Fauci in Washington op 9 december 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Commissies van het Amerikaans Congres vragen getuigenis van Fauci en regeringsfunctionarissen over oorsprong COVID-19

Twee invloedrijke congrescommissies willen een getuigenis van Dr. Anthony Fauci en sleutelfiguren in de regering Biden over de oorsprong van COVID-19 en de toewijzing van Amerikaanse belastinggelden aan het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV).

Rep. Brad Wenstrup (R-Ohio), voorzitter van de Selecte Subcommissie voor de Coronavirus Pandemie, en Rep. James Comer (R-Ky.), voorzitter van de commissie van het huis van toezicht en verantwoording, leiden het onderzoek.

Zij vragen ook getuigenissen en informatie van Peter Daszak, voorzitter van EcoHealth Alliance; Avril Haines, directeur van National Intelligence; Dr. Francis Collins, waarnemend wetenschappelijk adviseur van president Joe Biden; en Xavier Becerra, secretaris van het Department of Health and Human Services.

Het onderzoek markeert een hernieuwde poging van Republikeinse vertegenwoordigers om de waarheid over de COVID-19 pandemie en haar oorsprong aan het licht te brengen. De commissies hopen licht te werpen op de financiering en onderzoeksactiviteiten van het instituut in Wuhan en de mogelijke invloed ervan op de verspreiding van het virus.

Arts en Congreslid Brad Wenstrup (R-Ohio) in een interview met NTD’s programma Capitol Report op 2 april 2022. (NTD/Screenshot via The Epoch Times)

‘Kan niet accepteren’ dat hij tegenwerkt

Op 13 februari stuurden Wenstrup en Comer een brief aan Fauci om een verzoek van 13 december 2022 voor zijn getuigenis te hernieuwen (pdf).

De brief merkte op dat de subcommissie bevoegd is om de oorsprong van de coronavirus pandemie te onderzoeken, met inbegrip van “de financiering door de federale regering van gain-of-function onderzoek.”

De commissie heeft ook de bevoegdheid om “beleid, beraadslagingen, beslissingen, activiteiten en interne en externe communicatie” van de uitvoerende macht met betrekking tot de pandemie te onderzoeken krachtens H. Res. 5, herinnerden de wetgevers Fauci eraan.

“Het Amerikaanse volk verdient echte antwoorden na jaren van lijden door de pandemie van het Coronavirus en het daaraan gerelateerde overheidsbeleid,” zei Wenstrup in een verklaring. “Dit onderzoek moet beginnen met waar en hoe dit virus is ontstaan, zodat we kunnen proberen het te voorspellen, voor te bereiden of te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.”

“Overheidswetenschappers en door de overheid gefinancierde onderzoekers zijn tot dusverre minder dan welwillend geweest in hun kennis en acties, inclusief het werk met het Wuhan Instituut voor Virologie en potentiële pandemische pathogenen,” vervolgde hij. “We kunnen niet nog meer jaren van obstructie accepteren; de Select Subcommittee on the Coronavirus Pandemic is toegewijd aan het uitvoeren van een behoorlijk onderzoek dat het Amerikaanse volk heeft geëist.”

Ze lieten Fauci weten dat er contact met hem zal worden opgenomen om een uitgeschreven interview te plannen, met de mogelijkheid van vervolginterviews.

Rep. James Comer (R-Ky.), voorzitter van de House Oversight and Reform Committee, maakt opmerkingen tijdens een hoorzitting in het Rayburn House Office Building in Washington op 1 februari 2023. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Verzoeken om documenten, telefoongesprekken

In een brief aan Daszak (pdf) hernieuwden Wenstrup en Comer hun eerdere verzoeken om de productie van bepaalde documenten en gegevens, die uiterlijk 20 februari moeten worden verstrekt.

Ze verzochten om verschillende documenten en communicatie in verband met de COVID-19 pandemie, en agenda’s en telefoongegevens van november 2019 tot heden van specifieke personen, namelijk Daszak, Dr. Aleksei Chmura, Dr. Kevin Olival, Dr. Armine Arustamyan, en Dr. Hume Field.

Het subcomité verzocht ook om alle documenten en communicatie tussen EcoHealth Alliance en haar dochterondernemingen en het Wuhan Instituut voor Virologie, alsook tussen federale agentschappen en EcoHealth Alliance.

De brief verzocht ook om documenten en communicatie in verband met het PREEMPT-project, het Potential Pandemic Pathogen Care and Oversight Framework, de gain-of-function pauze, en de in The Lancet gepubliceerde brief ter ondersteuning van Chinese professionals die COVID-19 bestrijden.

“Inzicht in de oorsprong van COVID-19 is essentieel om verantwoording af te leggen en Amerikanen in de toekomst te beschermen,” zei Comer in een verklaring. “Het bewijs blijft toenemen dat het virus uit een onveilig lab in Wuhan is gelekt.”

“We weten dat EcoHealth Alliance als tussenpersoon fungeerde en op ongepaste wijze duizenden dollars van de belastingbetaler doorsluisde naar het Wuhan lab om riskant ‘gain-of-function’ onderzoek te doen naar coronavirussen van vleermuizen die de pandemie hadden kunnen veroorzaken,” vervolgde hij. “Dr. Fauci was al vroeg op de hoogte dat COVID-19 tekenen van een gemanipuleerd virus vertoonde, maar heeft er wellicht voor gekozen dit in de doofpot te stoppen in plaats van de zaak aan de kaak te stellen.”

Comer voegde eraan toe dat de commissies de feiten zullen blijven volgen om “te bepalen wat er anders gedaan had kunnen worden om Amerikanen beter tegen dit virus te beschermen en om Amerikaanse regeringsfunctionarissen die deelnamen aan enige vorm van doofpotaffaire ter verantwoording te roepen.”

Een luchtfoto toont het P4 laboratorium in het Wuhan Instituut voor Virologie in Wuhan in China’s centrale Hubei provincie op 17 april 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Andere verzoeken

Soortgelijke verzoeken werden gedaan aan Haines, Collins en Becerra om informatie en verschillende documenten over te leggen.

De wetgevers vroegen van Haines een lijst van deskundigen en onderzoeken die werden gebruikt bij de voorbereiding van de COVID-19 beoordeling van de oorsprong (pdf), alsook alle documenten en communicatie in verband met de beoordeling en inlichtingen die door specifieke overheidsdiensten werden verzameld.

Collins ontving een brief met een verzoek om zijn getuigenis, officiële agenda’s en telefoongegevens, alsook documenten en communicatie in verband met subsidies en banden met verschillende federale organisaties en personen met betrekking tot het Wuhan instituut en de oorsprong van COVID-19.

Becerra werd verzocht om verschillende documenten en mededelingen in verband met de subsidie die centraal staat in de vragen over onderzoek naar “gain-of-function”, het Wuhan instituut en de oorsprong van COVID-19.

Het verzoek omvatte de officiële agenda’s en telefoongegevens van zes specifieke personen van november 2019 tot heden, waaronder die van Collins, Fauci, Dr. Lawrence Tabak, Dr. Hugh Auchincloss, Dr. Michael Lauer, en Dr. David Christian Hassell.

Verdere verzoeken om informatie hadden betrekking op de National Institutes of Health, het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, het Department of Health and Human Services, medewerkers van EcoHealth en medewerkers van het WIV.

Het subcomité verzocht ook om alle documenten en informatie als gevolg van een eerder verzoek van de Commissie Energie en Handel aan Tabak.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 februari 2023): House Panels Seek Testimony From Fauci, Biden Officials on COVID-19 Origins

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.