Wednesday, 12 Jun 2024
Politie en ambtenaren komen tevoorschijn uit een middelbare school in Peking op 27 april 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Communistische Partij plaatst overal in China politieagenten als conrector

De heersende Communistische Partij van China (CCP) heeft een bericht uitgevaardigd waarin wordt bevolen om uit “veiligheidsoverwegingen” de politie naar alle Chinese scholen te sturen als conrector. Deskundigen hebben deze maatregel bekritiseerd als een voorwendsel voor het regime om zijn controle over de Chinese samenleving, die onmiskenbaar reeds een politiestaat is, verder aan te scherpen.

Het grote Chinese nieuwsportaal NetEase berichtte over de aankondiging, die op 6 juni door het Chinese ministerie van Onderwijs werd uitgevaardigd en waarin stond dat de Partij alle scholen zou verplichten een politieagent aan te stellen als conrector om de rechtsstaat in het onderwijs te bevorderen en pesten en geweld op scholen aan te pakken. Het bericht werd ook via sociale media verspreid, wat tot ophef en wijdverbreide kritiek leidde.

Een internetgebruiker schreef in een bericht: [Voor de veiligheid] kun je een alarmpunt of een patrouillepost op de campus neerzetten, maar waarom moet je een politieagent als conrector inschakelen?”

Een ander bericht luidt: “China is volledig een politiestaat geworden!”

Deze bekendmaking volgt op een besluit van het Ministerie van Onderwijs dat in december 2021 werd uitgevaardigd onder de naam “Maatregelen voor de benoeming en het beheer van adjunct-directeuren in het lager en middelbaar onderwijs.” Het zou op 1 mei van kracht worden.

Met betrekking tot de nieuwe maatregel van het regime vertelde Feng Chongyi, een professor aan de Universiteit van Technologie in Sydney, aan The Epoch Times dat de regel duidelijk bedoeld is om het regime in staat te stellen de politieke stabiliteit onder zijn eenpartijstelsel te handhaven en het volk verder te controleren.

Een politieagent gebaart bij de ingang van een school als middelbare scholieren terugkeren na vertragingen vanwege de uitbraak van het CCP-virus in Huaian, provincie Jiangsu, China, op 30 maart 2020. (STR/AFP via Getty Images)

“‘Veiligheid’ betekent in de ogen van de Chinese Communistische Partij niet de veiligheid van u, het volk, of uw persoonlijke veiligheid, maar de veiligheid van het regime. Het gebruikt zijn politiemacht om de oppositie en het verzet van het volk met geweld aan te pakken”, zei hij.

Feng merkte op dat de CCP, voordat zij in 1949 aan de macht kwam, er actief op had aangedrongen dat de politie van campussen zou worden verwijderd.

“In de loop der jaren ben ik en degenen die de geschiedenis bestuderen zeer bedroefd geworden. In de jaren ’40, tijdens de constitutionele beweging in China in de Republikeinse Tijd, werden de politie en afdelingen van politieke partijen verwijderd van scholen en universiteiten”, zei hij. “Onafhankelijkheid van onderwijs en academische vrijheid werden beschouwd als een teken van beschaving. In die tijd was de CCP de meest actieve partij om voor haar eigen politieke agenda aan te dringen op de verwijdering ervan.

“Nu is het angstaanjagend om te zien hoe de CCP de methoden uit de Mao-tijd terugbrengt: alles politiseren en een allesomvattende politiestaat opbouwen.”

Een doctor in de rechten met de naam Zhang in Peking was het eens met Feng’s analyse en vertelde The Epoch Times dat met de politie aan het hoofd van scholen, de CCP totale controle over het volk kan hebben.

“Ze hebben een bijbedoeling, namelijk het creëren van een excuus voor de CCP om all-round politiecontrole door middel van geweld uit te voeren over alle lagen en terreinen van de samenleving”, zei hij. “Ze leiden China opzettelijk naar de afgrond van een politiestaat, door geweld te gebruiken om geweld te controleren.”

Een advocaat in China met de achternaam Li vertelde The Epoch Times op 9 juni: “Vóór de invoering van de nieuwe maatregel had de politie in feite al contact met elke school in hun rechtsgebied, alleen hadden zij nog niet de positie van co-rector. In feite is het nieuwe beleid geen grote verandering ten opzichte van vroeger.

“Het probleem van geweld op de campus wordt overdreven. Als het bestaat, is het een onderwijsprobleem.”

Wanneer de politie tevens conrector is, is het voor de politieke stabiliteit van het regime in de scholen gewoon makkelijker om leraren en studenten te controleren: Het is om leraren en studenten die vrij denken te bedreigen en te controleren.

“Ik denk niet dat het goed zal doen.”

Zhao Fenghua en Luo Ya hebben bijgedragen aan het verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (12 juni 2022): Communist Party Inserts Police Officers as School Vice Principals Across China

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.