Sunday, 23 Jun 2024
Beoefenaars van Falun Gong nemen deel aan een mars ter gelegenheid van de 24e verjaardag van de vervolging van de spirituele discipline in China door de Chinese Communistische Partij bij de National Mall in Washington op 20 juli 2023. (Larry Dye/De Epoch Times)

Congrescommissie eist dat de CCP een einde maakt aan decennialange vervolging van Falun Gong

Minder dan drie maanden na het hoger beroep, lanceerde de Chinese Communistische Partij op 20 juli 1999 de brutale vervolging van Falun Gong beoefenaars in heel China.

De Congressional-Executive Commission on China heeft geëist dat het Chinese communistische regime een einde maakt aan de decennialange vervolging van de vreedzame meditatiebeweging Falun Gong. Dit was naar aanleiding van de 25e verjaardag van de oproep van Falun Gong-beoefenaars aan het regime in Peking om hun geloof vrij te mogen beoefenen.

“Vandaag 25 jaar geleden verzamelden Falun Gong-beoefenaars zich vreedzaam in Peking en vroegen om hun geloof vrij te mogen beoefenen. In plaats daarvan lanceerde de CCP [Chinese Communistische Partij] een campagne van opsluiting, marteling en intimidatie. De VRC [Volksrepubliek China] moet een einde maken aan de al een kwart eeuw durende vervolging van Falun Gong,” verklaarden de voorzitters van de commissie op 25 april op het socialemediaplatform X.

In New York hebben beoefenaars van Falun Gong op 21 april een optocht gehouden in de wijk Flushing in Queens, New York City, om de gebeurtenis te herdenken en de CCP op te roepen om een eind te maken aan de vervolging van hun geloof.

Martha Flores-Vazquez, een Democraat en districtleider uit Queens, zei tijdens de rally dat ze elke keer emotioneel wordt als ze een evenement bijwoont dat aandacht vraagt voor de vervolging van Falun Gong.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele discipline die bestaat uit oefeningen met zachte, langzame bewegingen en is gebaseerd op de morele waarden waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. De beoefening werd in 1992 in China voor het eerst aan het publiek voorgesteld.

De meditatie werd omarmd door mensen van alle rangen en standen. Het werd snel populair in het hele land. Chinese autoriteiten verwelkomden aanvankelijk de beoefening vanwege de voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de burgers. De grondlegger van de meditatie, Li Hongzhi, ontving meerdere onderscheidingen van de overheid voor zijn bijdragen aan de samenleving.

De immense populariteit van Falun Gong werd door de toenmalige leider van de CCP, Jiang Zemin, aanzien als een bedreiging voor de autoritaire controle van het regime over de Chinese samenleving. In 1999 was het aantal beoefenaars van Falun Gong groter dan het aantal leden van de CCP.

In april 1999 hielden Falun Gong-beoefenaars een zitstaking voor het kantoor van de krant om de publicatie van een artikel in Tianjin, een noordelijke stad in China, waarin de beoefening werd belasterd en veroordeeld ongedaan te maken. De politie van Tianjin trad echter hard op tegen het vreedzame protest en arresteerde 45 beoefenaars.

De arrestaties in Tianjin verontrustten destijds de 70 tot 100 miljoen beoefenaars in het land. Op 25 april 1999 verzamelden ongeveer 10.000 Falun Gong-beoefenaars zich buiten Zhongnanhai, het hoofdkwartier van de CCP in Peking, om de vrijlating van de onwettig vastgehouden beoefenaars te eisen. Deze bijeenkomst is het grootste protest in de recente geschiedenis van het communistische China.

Video: Falun Gong: In hun eigen woorden

Volgens het Falun Dafa Informatiecentrum zijn twee leden van de Falun Dafa Onderzoeksvereniging en drie andere beoefenaars uit Peking naar de Staatsraad gegaan om met CCP-functionarissen te praten. Ze dienden drie verzoeken in, waaronder de vrijlating van de Tianjin-demonstranten. De partijleiding willigde het verzoek in en beloofde de beoefening in het land niet tegen te werken.

Nog geen drie maanden later, op 20 juli 1999, begon de CCP echter met de brutale vervolging van Falun Gong-beoefenaars in heel China. Sindsdien zijn miljoenen Falun Gong-beoefenaars onwettig vastgehouden, gemarteld en gedood voor hun organen.

Met de dreiging van willekeurige arrestatie, marteling en mogelijk de dood voor ogen, mobiliseerden tientallen miljoenen mensen in China zich om hun verhaal te verduidelijken tegenover een aanval van staatspropaganda.

Buiten China richtte de Falun Gong-diaspora de website Minghui.org op, die netwerken in China coördineert om verslagen van mishandelingen van Falun Gong-beoefenaars uit de eerste hand te leveren. Ingenieurs die Falun Gong beoefenen hebben baanbrekende softwaretechnologieën ontwikkeld om mensen in China te helpen de firewall van de CCP te doorbreken en zo toegang te krijgen tot ongecensureerde informatie.

Gedwongen orgaanoogst door CCP

In de afgelopen 25 jaar waren Falun Gong-beoefenaars ook de belangrijkste doelgroep van gedwongen orgaanoogst, hetgeen de bloeiende orgaantransplantatie-industrie in China heeft gevoed.

In maart 2020 publiceerde het onafhankelijke China Tribunaal in het Verenigd Koninkrijk dat onderzoek doet naar gedwongen orgaanoogst bij gewetensgevangenen in China haar uitspraak, met de conclusie dat “gedwongen orgaanoogst al jaren op grote schaal plaatsvindt in heel China en dat Falun Gong-beoefenaars één – en waarschijnlijk de belangrijkste – bron van orgaanbevoorrading zijn geweest”.

Meerdere wetgevende instanties, waaronder het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement, hebben resoluties aangenomen waarin gedwongen orgaanoogst door de CCP wordt veroordeeld en waarin het regime wordt opgeroepen een einde te maken aan deze gruwelijke praktijk.

In maart 2023 nam het Huis van Afgevaardigden in een historische stap de Stop Forced Organ Harvesting Act aan om het Chinese regime te straffen voor zijn wrede praktijk van gedwongen orgaanoogst bij gewetensgevangenen.

De hoofdsponsor van de wet, volksvertegenwoordiger Chris Smith (R-N.J.), voorzitter van de Commissie voor China, zei dat gedwongen orgaanoogst “een gruweldaad, een misdaad tegen de mensheid en een oorlogsmisdaad” is en dat degenen die zich er vrijwillig mee inlaten verantwoordelijk zullen worden gehouden.

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 april 2024): Congressional Commission Demands CCP End Decades-Long Persecution of Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.