Thursday, 18 Apr 2024
Rep. Ralph Norman (R-S.C.) poseert voor een foto in Emancipation Hall op het Amerikaanse Capitool in Washington op 22 juni 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Amerikaans Congreslid leest geschiedenis van The Epoch Times voor in het parlement

The Epoch Times vertegenwoordigt vrijheid,' zei Rep. Ralph Norman in zijn toespraak die werd opgenomen in het congresverslag

Amerikaans volksvertegenwoordiger Ralph Norman (R-S.C.) sprak donderdag in het Huis van Afgevaardigden over de geschiedenis van The Epoch Times, en belichtte de voortdurende missie om ongecensureerde informatie te verstrekken aan lezers over de hele wereld, ondanks de onderdrukking door het Chinese communistische regime.

Norman begon zijn toespraak met het verhaal van John Tang, oprichter van de krant, die in 1999 een doctoraat in de natuurkunde volgde aan Georgia Tech toen hij, na een onverwachte wending, besloot een eigen krant op te starten.

“Hij had zich nooit kunnen voorstellen dat hij 20 jaar later aan het hoofd zou staan van de vierde grootste Amerikaanse krant,” zei Norman.

Ontstaan van The Epoch Times

In 1999 startte de Chinese Communistische Partij (CCP) een meedogenloze campagne tegen de spirituele discipline Falun Gong, die bestaat uit meditatieve oefeningen en morele lessen gericht op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

Op dat moment beoefenden naar schatting 70 tot 100 miljoen Chinezen Falun Gong. De CCP, die de populariteit van de beoefening als een bedreiging voor haar macht beschouwde, probeerde de groep te demoniseren en te isoleren door gebruik te maken van staats- en particuliere mediakanalen, die “non-stop met haatpropaganda probeerden om de vreedzame groep aan te vallen” met de bedoeling om de vervolging te rechtvaardigen, zei hij.

Tang, die vanuit China naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, keek met afgrijzen toe hoe zijn vrienden in China werden vervolgd vanwege hun geloof, terwijl westerse media de propaganda van de CCP zelfs versterkten. Meneer Tang voelde zich gedwongen om actie te ondernemen, legde Norman uit.

Zonder enige ervaring of middelen richtte Tang in zijn kelder in Atlanta Dajiyuan op, de Chinese editie van The Epoch Times. Het doel van de heer Tang was om ongecensureerde informatie te verstrekken, niet alleen aan mensen in China maar aan iedereen wereldwijd. Al snel gaven andere Chinese Amerikanen, waaronder mensen met gevorderde diploma’s, hun goedbetaalde carrières op om zich bij Tang te voegen in “deze schijnbaar onmogelijke onderneming”, zei Norman.

Het congreslid sprak vervolgens over de eerste rapportagegroep van de krant, die in 2000 in China werd opgericht en zich voornamelijk richtte op de mensenrechtenschendingen door de CCP.

Onafhankelijke berichtgeving over dergelijke gevoelige onderwerpen vormde echter een directe bedreiging voor de controle van de CCP. Binnen enkele maanden viel de Chinese politie de nieuwsredactie in China binnen en arresteerde alle verslaggevers en redacteuren. Sommigen van hen kregen zware straffen en werden regelmatig gemarteld, aldus het congreslid, dat opmerkte dat twee medewerkers van de Epoch Times, Zhang Yuhui en Shi Shaoping, elk tot 10 jaar gevangenisstraf werden veroordeeld.

De China-operatie van de Epoch Times ging ondergronds. Ondanks de tegenslag floreerde de Chinese editie buiten China als toonaangevende website voor Chinese actualiteiten en trok miljoenen lezers aan. Vandaag de dag bereikt de gedrukte versie van de krant lezers in meer dan 30 landen over de hele wereld, waaronder ook België en Nederland. Veel Chinezen omzeilen de internetfirewall van de CCP om dagelijks toegang te krijgen tot de website van The Epoch Times.

De CCP heeft vanaf het begin geprobeerd om de publicatie te stoppen.

“De partij heeft adverteerders van de krant bedreigd, onophoudelijke cyberaanvallen gelanceerd en familieleden van personeelsleden in China bedreigd”, aldus Norman.

Personeel van de drukkerij die de Hongkong-editie van The Epoch Times drukt, reageert op een brand die is aangestoken door vier gemaskerde mannen op 19 november 2019.

Deze pesterijen zijn niet beperkt tot China. In 2006 braken aanvallers in bij hoofdingenieur Peter Li in Atlanta, bonden hem vast op een stoel en sloegen hem voordat ze zijn computers stalen. In Hongkong staken vandalen in 2019 de drukpers van de krant in brand en in 2021 bestormden gewapende mannen het pand en vernielden de drukinstallaties met voorhamers.

Ondanks al deze aanvallen blijft de krant haar doel, het tonen van de waarheid, hooghouden.

De Epoch Times speelde ook een belangrijke rol in het inspireren van de Tuidang, of “Quit the CCP,” beweging, merkte de heer Norman op. Door de publicatie van de serie “Negen commentaren op de Communistische Partij” bood The Epoch Times een uitgebreid overzicht van de ware aard van de CCP. Als gevolg hiervan hebben meer dan 410 miljoen Chinezen hun banden met de partij en haar gelieerde organisaties verbroken.

Invloed op de VS

The Epoch Times onderkende de infiltratie-inspanningen van de CCP in de Verenigde Staten, vooral binnen andere mediaorganisaties, en lanceerde in 2003 een Engelse editie en in 2004 een gedrukte editie in New York. De onafhankelijke berichtgeving van de krant won snel aan populariteit. Het is momenteel de vierde grootste krant in de Verenigde Staten op basis van het aantal abonnees. Ook de website van The Epoch Times trekt maandelijks tientallen miljoenen lezers.

Momenteel wordt The Epoch Times gepubliceerd in 36 landen en in 22 talen. Als non-profitorganisatie die grotendeels wordt gesteund door individuele abonnees, biedt het diepgaand nieuws en analyses over kritische wereldwijde gebeurtenissen.

Ralph Norman sloot zijn toespraak af met de opmerking dat de krant “het beste van de mensheid wil benadrukken om mensen te inspireren.”

De kranten van Epoch Times in New York City op 13 juli 2023. (Samira Bouaou/Epoch Times)

“Dit draait allemaal om één woord: vrijheid,” zei hij tijdens zijn toespraak.

Het congreslid vertelde aan The Epoch Times dat hij geïnspireerd was om de toespraak voor het Congres te houden nadat hij de krant had gelezen en over de oorsprong van de krant had geleerd.

“The Epoch Times vertegenwoordigt vrijheid,” zei hij. “Het is een voorbeeld van het heft in eigen handen nemen, je stem laten horen en niet aanvaarden dat je het zwijgen wordt opgelegd.

“Ieder ander zou ontslag hebben genomen. Ze zouden ontslag hebben genomen als er een inval was gedaan in je huis of als je de martelingen had meegemaakt die nu plaatsvinden,” voegde hij eraan toe.

En het is tijd om precies te doen wat The Epoch Times doet, zei hij, want “dat is de enige manier waarop we als vrije natie zullen overleven.”

“De manier waarop het is opgericht en tot stand is gekomen door tegenspoed zou aan Amerika verteld moeten worden,” zei hij. “Want wij kunnen de volgende CCP worden als we het verhaal van The Epoch Times niet vertellen.”

Eva Fu en Jackson Richman hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 juli 2023): Congressman Reads History of The Epoch Times on House Floor

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.