Sunday, 16 Jun 2024
Mensen kijken naar een ingestorte brug op de Dashihe rivier na zware regenval in het Fangshan district in Peking op 1 augustus 2023. Minstens 11 mensen werden gedood en 13 vermist nadat zware regens Peking teisterden , zeiden staatsmedia op 1 augustus, met stortbuien die wegen onder water zetten en buurten overspoelden met modder. (Foto door Pedro PARDO / AFP via Getty Images)

Controverse over omleiding van overstromingen in China: Hydrologiedeskundige trekt intenties Peking in twijfel

Peking en delen van de nabijgelegen provincie Hebei zijn getroffen door recordoverstromingen, waarbij ten minste 21 doden zijn gevallen en grote verwoestingen zijn aangericht.

Tyfoon Doksuri bracht vanaf 29 juli zware regenval naar Peking, Tianjin en Hebei.

In de ochtend van 31 juli vonden er overstromingen plaats in het Mentougou district in het westen van Peking. Op video’s op sociale media waren veel auto’s te zien die werden meegesleurd door het woelige modderige water. Ondertussen is op beelden te zien hoe Peking Daxing International Airport eruit ziet als een meer met passagiersvliegtuigen die in het water geparkeerd staan.

Op 1 augustus lieten acht reservoirs in het district Changping in het noordoosten van Peking, het district Pinggu in het oosten van Peking en de rivier Yongding—de grootste rivier die door Peking stroomt—tegelijkertijd overstromingswater ontsnappen.

De stad Zhuozhou in de provincie Hebei, met 718.000 inwoners, en nabijgelegen gebieden kwamen vervolgens onder water te staan, waarbij veel mensen slechts twee uur de tijd kregen om te evacueren. Een groot aantal mensen kwam vast te zitten in de snel stijgende overstromingen.

De medewerkers van het Zhuozhou Emergency Management Bureau gaven tegenover de Chinese media op het vasteland toe dat de overstromingsafvoer van stroomopwaarts (Peking) ervoor zorgde dat het waterpeil in Zhuozhou snel steeg.

De Chinese autoriteiten gaven toe dat er op 3 augustus 21 doden en 26 vermisten waren. Het werkelijke aantal slachtoffers kan echter hoger liggen.

Bewoners maken de straat schoon na overstromingen in een dorp na zware regenval in Peking op 3 augustus 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Op 2 augustus was het water teruggetrokken in de zwaar getroffen buitenwijken van Peking, maar op video’s op sociale media waren tonnen afval, modder en puin te zien die de straten bedekten.

Controle op overstromingen gebaseerd op politieke behoeften

Wang Weiluo, een hydrologiedeskundige uit Duitsland, vertelde The Epoch Times op 2 augustus dat de overstromingen in Hebei deze keer ernstiger waren dan die in Peking. De overstromingen in Zhuozhou waren afkomstig van de Juma rivier, die was opgezwollen door de overstromingsafvoer uit de districten Fangshan, Mentouguo en de Yongding rivier in Peking.

“Het is zeker dat Peking het overstromingswater heeft vrijgelaten. Het heeft maatregelen genomen om de overstroming om te leiden,” zei Wang. “Het belangrijkste doel van het omleiden van de overstroming is om de druk te verminderen op het gebied stroomafwaarts, waar zich de Xiong’an New Area bevindt.”

Xiong’an is het geplande nieuwe politieke centrum van de Chinese Communistische Partij (CCP) leider Xi Jinping.

Deze luchtfoto toont een overstroomd dorp na zware regenval in Zhuozhou, de stad Baoding, in de Noord-Chinese provincie Hebei op 2 augustus 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Zhuozhou en nabijgelegen gebieden tussen Peking en Xiong’an werden een overstromingsgebied, zei Wang.

Video’s op sociale media tonen dorpen, steden en uitgestrekte landbouwgronden in het gebied rond Zhuozhou die onder diep water staan.

Lokale functionarissen in Zhuozhou zeiden dat het water binnen een maand niet zou wegtrekken.

“Het hele ontwerp voor overstromingsbeheer van de CCP is niet gericht op de veiligheid van mensenlevens. De belangrijkste stedelijke gebieden van Peking of Tianjin, waar de centrale regering is gevestigd, en het nieuw gebouwde Xiong’an New Area zijn de focus van de bescherming,” zei Wang.

Een inwoner loopt in borstdiep overstromingswater bij Zhuozhou, provincie Hebei ten zuiden van Peking, China, op 3 augustus 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Het falen van Xi’s ‘sponssteden’

De ernstige overstromingen in Peking hebben de aandacht van het publiek gevestigd op de problemen met de stedelijke afwatering in Chinese steden.

Wang zei dat overstromingen onder de heerschappij van de CCP vaak het gevolg zijn van twee soorten rampen: een grote hoeveelheid water of gebrekkige stedelijke afwateringssystemen.

“Deze keer worden de ernstige overstromingen in Peking veroorzaakt door een combinatie van deze twee factoren,” zei hij.

In december 2013 benadrukte Xi de bouw van “sponssteden” tijdens de “Centrale Urbanisatie Werkconferentie” om 70 procent van de neerslag in de stad te absorberen en lokaal te gebruiken.

“Sponssteden” is een drainageconcept dat suggereert dat stedelijke gebieden met veel natuurlijke gebieden, zoals meren en parken, regen kunnen absorberen en overstromingen kunnen voorkomen.

Bewoners, sommigen in een geïmproviseerde boot, praten voor hun huizen in een door overstromingen overstroomd gebied bij Zhuozhou, provincie Hebei, ten zuiden van Peking, China, op 3 augustus 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Eind 2021 waren er volgens Chinese staatsmedia 5.237 sponsprojecten voltooid in de bebouwde gebieden van Peking.

” Het doel om 70 procent van de stortregens in China lokaal te houden is technisch onmogelijk en de kosten zijn te hoog”, zegt Wang.

“Het moet zijn zoals in Londen, Tokio, Chicago, München en Keulen, waar drainagefaciliteiten het water de grond in leiden waar het wordt opgeslagen en vervolgens weer naar buiten leidt. De opslagcapaciteit moet erg groot zijn.

“Als je nu het overstromingswater in China ziet, als 70 procent ervan in het lokale gebied blijft om geabsorbeerd te worden, zullen de huizen van de mensen volledig onder water komen te staan,” zei hij.

In 2021 werd Zhengzhou City in de provincie Henan getroffen door stortregens, die zware overstromingen veroorzaakten waarbij 71 mensen omkwamen. Zhengzhou is sinds 2016 een van de piloot “sponssteden” en heeft 50 miljard yuan ($6,98 miljard) uitgegeven aan gerelateerde stedelijke constructie.

Een luchtfoto toont een overstroomde weg na zware regenval in Zhengzhou, provincie Henan, China, op 23 juli 2021. (Aly Song/File Photo/Reuters)

Wang voegde eraan toe dat de CCP geen holistische kijk heeft op waterbouwkunde en rivierbeheer en gebruikte de Haihe rivier die door de stad Tianjin stroomt als voorbeeld.

“In het stroomgebied van de Haihe rivier bouwde Mao Zedong in het begin van de jaren 1950 stuwmeren en werden er volkscommunes gevormd. Er werden veel stuwmeren gebouwd om de waterstroom in de rivier af te snijden. Als gevolg daarvan zijn veel plaatsen in de rivier opgedroogd en is het ondiepe grondwater verdwenen, terwijl op andere plaatsen overstromingen plaatsvonden,” zei Wang.

“In 1963 waren de hevige stortregens nog groter dan nu. Een reservoir in het stroomgebied van de Haihe, het Dongchuankou Reservoir, brak tijdens de hevige regenval en veroorzaakte een grote overstroming. Hoeveel mensen daarbij omkwamen is niet volledig bekend gemaakt,” zei hij.

Ning Haizhong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 augustus 2023): China Flood Diversion Controversy: Hydrology Expert Questions Beijing’s Intentions

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.