Wednesday, 17 Apr 2024
Gezondheidswerkers wachten tot mensen een gezondheidscode scannen om te testen op het COVID-19 coronavirus in de wijk Jing'an in Shanghai, China, op 22 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

COVID-19 testen hervat in Beijing, Shandong, nu aantal gevallen van herbesmetting toeneemt

China heeft de COVID-19 PCR-tests in Peking en de provincie Shandong hervat te midden van toenemende herbesmettingen, terwijl de hoogste gezondheidsadviseurs van het regime hebben gewaarschuwd voor een nieuwe golf van massale besmettingen.

Sinds 29 mei hebben netizens op het vasteland op Chinese sociale mediaplatforms gepost dat PCR-testkiosken in Peking stilletjes weer in bedrijf zijn genomen.

“City Interactive”, een dochteronderneming van Zhejiang “City Express”, meldde op 30 mei dat een van de PCR-testkiosken waarover netizens berichtten zich in het Xicheng-district van Beijing bevond, waar de centrale regering en het stadsbestuur van Beijing gevestigd zijn.

Het personeel van die testkiosk zei dat de PCR-test daar nooit is gestopt, meldde “City Interactive”, zonder duidelijk te maken hoe lang de kiosk al open is.

“We hebben nucleïnezuurtesten gedaan in het Xicheng District, maar ik weet niet zeker hoe het zit met andere districten in Beijing,” zei een medewerker.

De medewerker zei dat het laboratorium waar ze voor werkt voornamelijk verantwoordelijk is voor nucleïnezuurtests in het district Xicheng. Op dit moment zijn er meer dan tien testpunten in de open lucht en één persoon heeft dienst per testpunt van 9:00 tot 17:00 uur.

Bewoners krijgen een uitstrijkje tijdens een massale COVID-19 test in het Chaoyang District in Beijing op 14 juni 2022. (Andy Wong/AP Foto)

Een testkiosk in het Chaoyang-district, het centrale zakendistrict van Beijing, is sinds maart operationeel, meldt “City Interactive”. Het personeel van de testcabine zei dat het zich in het gezondheidscentrum in de buurt van Jinsong Middle Street bevindt.

Mevrouw Wang, een inwoner van Beijing, vertelde The Epoch Times op 28 mei dat sommige mensen de PRC test hebben gedaan, terwijl anderen ervoor hebben gekozen om dat niet te doen.

Ze zei dat veel mensen in haar omgeving, waaronder haar kind, al twee keer opnieuw besmet zijn geraakt.

“Deze keer lijken de symptomen onder andere hoge koorts en keelpijn te zijn, erg pijnlijk,” zei ze. “De meeste mensen rusten nu gewoon thuis. Naar de dokter gaan is erg duur en veel medicijnen betalen we nu zelf.”

Gao Yu, een voormalig hooggeplaatst mediapersoon in Peking, bevestigde wat Wang zei. Ze vertelde The Epoch Times dat de familieleden om haar heen twee of drie keer opnieuw besmet zijn geraakt en dat de meesten thuis gewoon uitrusten.

Shandong hervat testen

PCR-testcabines in Qingdao City, provincie Shandong, zijn ook weer geopend.

Een verslag van “Peninsula Metropolis Daily” bevatte een screenshot van een online bericht van het Laoshan District Health Bureau in Qingdao, dat aankondigde dat het district vanaf 29 mei COVID-19 PCR-tests zal uitvoeren voor “alle mensen die dat willen”.

Het vermeldde ook de werktijden van de testlocaties, van 7.00 tot 16.00 uur, zeven dagen per week.

Een ander Chinees medium op het vasteland, “Xinmin Evening News”, meldde op 31 mei dat het personeel van het districtsbureau bevestigde dat het testen is hervat en gratis is.

Volgende golf

Zhong Nanshan, China’s topdeskundige op het gebied van luchtwegaandoeningen, voorspelde op 22 mei dat een nieuwe golf van COVID-19-infecties in China waarschijnlijk eind juni zijn hoogtepunt zal bereiken, wanneer het aantal wekelijkse gevallen 65 miljoen zou kunnen bedragen. Dan zou één Omicron-geïnfecteerde patiënt meer dan 30 mensen kunnen besmetten, zei Zhong, eraan toevoegend dat de besmetting moeilijk te voorkomen is.

Een beveiligingsmedewerker in een beschermend pak houdt de wacht terwijl medisch personeel patiënten verzorgt op de koortsafdeling van het Tongji ziekenhuis, een belangrijke faciliteit voor COVID-19 patiënten in Wuhan, provincie Hubei, China, 1 januari 2023. (Personeel/Reuters)

Chinese burgers in het hele land hebben op sociale media gezegd dat het aantal besmettingen sinds maart is toegenomen.

Zhong zei ook dat er eind april en begin mei een kleine piek in het aantal besmettingen was geweest.

De meeste COVID-19 besmettingen op het vasteland van China worden momenteel veroorzaakt door de XBB-serie gemuteerde stammen van Omicron. Onder de lokaal overgedragen gevallen steeg het percentage varianten van de XBB-serie van 0,2 procent in februari naar 83,6 procent begin mei.

Zhang Wenhong, China’s topviroloog en directeur van China’s National Center for Infectious Diseases, waarschuwde eind april op een conferentie dat COVID-19 besmettingen na zes maanden opnieuw zouden optreden wanneer de immuniteit van eerdere besmettingen is uitgewerkt.

Xiao Lusheng en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 juni 2023): COVID-19 Testing Resumes in Beijing, Shandong, as Reinfection Cases Surge

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.