Sunday, 16 Jun 2024
FBI-directeur Christopher Wray spreekt tijdens een persconferentie om een internationale handhavingsactie voor ransomware aan te kondigen, op het ministerie van Justitie in Washington, op 26 januari 2023. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

COVID-19 ‘hoogstwaarschijnlijk’ afkomstig uit Chinees lab: FBI-directeur

FBI-directeur Christopher Wray heeft bevestigd dat de COVID-19 pandemie volgens het bureau hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van een laboratoriumincident in Wuhan, China.

“De FBI heeft al geruime tijd geoordeeld dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een mogelijk laboratoriumincident in Wuhan is”, zei Wray dinsdag laat in een interview tegen Fox News-presentator Bret Baier.

“Laten we een stapje terug doen. Weet je, de FBI heeft mensen—agenten, professionals, analisten, virologen, microbiologen, enz.—die zich specifiek richten op de gevaren van biologische bedreigingen, waaronder dingen als nieuwe virussen zoals COVID en de zorgen dat ze in de verkeerde handen komen—sommige slechteriken, een vijandige natiestaat, een terrorist, een crimineel—de bedreigingen dat deze kunnen vormen,” zei hij. “Hier heb je het over een potentieel lek uit een door de Chinese overheid gecontroleerd lab dat miljoenen Amerikanen kan doden.”

“Ik moet hieraan toevoegen dat het werk in verband hiermee doorgaat en dat er niet veel details zijn die niet geclassificeerd zijn.”

Wray zei ook dat hij gelooft dat de Chinese Communistische Partij (CCP) zich heeft bemoeid met inspanningen van de Verenigde Staten en andere buitenlandse naties om de oorsprong van COVID-19 te onderzoeken.

“Het lijkt mij dat de Chinese regering haar best heeft gedaan om te proberen het werk dat wij doen, het werk dat onze Amerikaanse regering en nauwe buitenlandse partners doen, te dwarsbomen en te verdoezelen. En dat is jammer voor iedereen.”

Het Twitter-account van de FBI kondigde dinsdag laat aan dat Wray “heeft bevestigd dat het Bureau heeft vastgesteld dat de oorsprong van de COVID-19 pandemie waarschijnlijk afkomstig is van een laboratoriumincident in Wuhan, China.”

De opmerkingen van Wray komen slechts enkele dagen nadat het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) een geheim rapport aan het Witte Huis en belangrijke leden van het Congres had uitgebracht waarin werd geconcludeerd dat het virus hoogstwaarschijnlijk afkomstig was van een laboratoriumlek, meldde de Wall Street Journal (WSJ) op 26 februari, onder vermelding van ongenoemde bronnen. De nieuwe conclusie was volgens de krant het gevolg van nieuwe informatie.

Ambtenaren van de inlichtingendienst vertelden WSJ en CNN dat er “weinig vertrouwen” is in de conclusie. De FBI had, volgens WSJ, eerder geconcludeerd dat COVID-19 afkomstig was van een lab in Wuhan met “matig vertrouwen.”

Volgens de WSJ deed de FBI haar vaststelling om “andere redenen” dan de DOE. Ondertussen geloven vier andere Amerikaanse agentschappen en de National Intelligence Council momenteel dat COVID-19 het gevolg is van natuurlijke overdracht van dieren op mensen op een natte markt in Wuhan, en twee andere agentschappen, waaronder de CIA, hebben nog geen besluit genomen, aldus de krant.

The Epoch Times heeft de DOE om commentaar gevraagd. Een woordvoerder van DOE zei tegen WSJ en CNN dat het ministerie “het grondige, zorgvuldige en objectieve werk van onze inlichtingenprofessionals blijft steunen bij het onderzoek naar de oorsprong van COVID-19, zoals de president heeft opgedragen.”

China heeft lang de mogelijkheid van een laboratoriumlek verworpen. In reactie op het WSJ-rapport zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, op 27 februari: “De oorsprong van het nieuwe coronavirus is een wetenschappelijke kwestie en mag niet worden gepolitiseerd.”

De oorsprong van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, is een controversieel onderwerp sinds het begin van de wereldwijde pandemie begin 2020.

Deze luchtfoto toont het P4-laboratorium (L) op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan, in China’s centrale Hubei-provincie, op 13 mei 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV), gelegen in de centrale Chinese stad Wuhan, staat centraal in de vragen over de oorsprong van het virus. De CCP heeft nooit onafhankelijk onderzoek toegelaten in het instituut.

Viroloog Shi Zhengli, directeur van het centrum voor opkomende besmettelijke ziekten van het WIV, ook bekend als China’s “vleermuisvrouw”, is ook prominent aanwezig in de discussies over de oorsprong van COVID-19. Al meer dan tien jaar test Shi hoe verschillende coronavirussen van dieren mensen kunnen besmetten.

Het WIV, dat een P4 laboratorium heeft (het hoogste bioveiligheidsniveau), ontkent banden te hebben met het Chinese leger.

Maar het werkt al jaren samen met militaire leiders aan een door de staat gesponsord project waarbij dierproeven worden uitgevoerd.

Los daarvan stelde een factsheet van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in januari 2021 dat het WIV ten minste sinds 2017 namens het Chinese leger dierproeven heeft uitgevoerd en heeft gewerkt aan “gain-of-function” onderzoek om chimere virussen te ontwikkelen.

Volgens het informatieblad van januari 2021 werden in het najaar van 2019 verscheidene onderzoekers van het WIV ziek met symptomen die lijken op die welke door COVID-19 worden veroorzaakt.

Voorts stuurde Peking tijdens de beginfase van de COVID-19 pandemie begin 2020 Chen Wei, een Chinese topdeskundige op het gebied van biologie en verdediging tegen chemische wapens, om het lab over te nemen. Wei is generaal-majoor van het Volksbevrijdingsleger, de militaire vleugel van de CCP.

Jackson Richman heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 maart 2023): COVID-19 ‘Likely’ Originated From Chinese Lab: FBI Director

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.