Sunday, 16 Jun 2024
Een man draagt een urn met de as van een dierbare bij een crematorium in Peking op 20 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Crematorium overspoeld in zuidoostelijk district van Peking, verbrandt dagelijks 150 lichamen

Een crematorium in het Tongzhou-district van Peking heeft een limiet aangekondigd voor lichamen van personen die niet in Peking wonen, aldus de Beijing Youth Daily.

Het crematorium moet “crematieapparatuur onderhouden” en accepteert dagelijks maximaal 20 lichamen van mensen die geen verblijfsvergunning hebben en in ziekenhuizen buiten het district zijn overleden, aldus een mededeling van het crematorium.

Het Civil Affairs Bureau van het Tongzhou-district vertelde Beijing Youth Daily op 22 december dat het crematorium van het district overstelpt is door een toename van te cremeren lichamen.

“In het verleden bedroeg de dagelijkse werklast [van het crematorium van Tongzhou] ongeveer 40 lijken. Nu moeten de werknemers overuren maken om elke dag 140 tot 150 lichamen te cremeren,” schreven de staatsmedia, die eraan toevoegden dat het crematorium een tekort aan personeel heeft omdat sommige werknemers besmet zijn met COVID.

Wachttijd van 7 dagen

Ook buitenlandse media hebben berichten gepubliceerd over de overbelasting van het crematorium.

“We hebben het elke dag erg druk; we hebben het nog nooit zo druk gehad,” vertelde Lin, een medewerker van het Babaoshao Crematorium in Peking, op 14 december aan The Epoch Times.

In een eerder interview met de Chinese editie van The Epoch Times zei mevrouw Liu, een medewerkster van het crematorium van Tongzhou, dat de wachttijd voor de crematie zeven dagen bedroeg en dat de afscheidsceremonie was geannuleerd.

Een kist wordt vanuit een lijkwagen in een opslagcontainer geladen bij het crematorium en uitvaartcentrum Dongjiao, één van de vele in de stad die COVID-19-gevallen behandelt in Peking, China, op 18 dec. 2022. (Getty Images)

Reuters meldde woensdag “een aanhoudende rij van ongeveer 40 lijkwagens” die wachten op crematie en een “volle parkeerplaats” bij het crematorium van Tongzhou.

Andere uitvaartcentra en crematoria in Peking zijn naar verluidt sinds half december extreem druk, met een wachttijd voor crematies van vijf tot elf dagen.

In tegenstelling tot het overweldigende aantal crematoria in Peking, maakte de Nationale Gezondheidscommissie van China op 22 december een totaal van 550 COVID-gevallen in Peking bekend. Zij meldde geen enkel sterfgeval voor die dag.

In het minder dichtbevolkte noordoosten van de Chinese provincie Liaoning bedraagt de wachttijd voor crematies in de provinciehoofdstad Shenyang naar verluidt minstens twee dagen. Inwoners moeten een oplossing zoeken door hun dierbaren te cremeren in meer afgelegen begrafenisondernemingen in de provincie en hogere kosten betalen voor de crematie- en begrafenisdiensten.

De tegenstrijdige cijfers wekken het vermoeden dat de nieuwe golf van de pandemie eerder is uitgebroken en dat de situatie ernstiger is.

Radio Free Asia (RFA) meldde op 19 december dat er grootschalige besmettingen waren in het medische systeem in Peking en citeerde daarbij een hoge ambtenaar in het politieke en juridische systeem van Peking. De Chinese functionaris zei dat Peking de ernstige epidemie in de doofpot stopte om de stabiliteit te bewaren tijdens het 20e nationale congres van de Chinese Communistische Partij, dat in oktober in de hoofdstad werd gehouden.

Mike Ryan, directeur noodhulp van de WHO, zei tijdens een persbriefing in Genève op 14 december dat het virus zich “intensief” verspreidde in China, lang voordat de zero-COVID-maatregelen werden opgeheven, aldus Reuters.

Li Jing heeft aan dit verslag bijgedragen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (25 december 2022): Crematory Overrun in Beijing’s Southeastern District, Burning 150 Bodies Daily: Reports

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.