Friday, 19 Apr 2024
(Shutterstock)

De 3 niveaus van het artsenforum: Spiritualiteit beïnvloedt ontwikkeling van ziekten, voorkomen is beter dan genezen

Het moderne leven is opwindend, maar leven in een snel ritme brengt ook zorgen, stress, spanning, angst en zelfs geestelijke uitputting met zich mee. Het verlangen van mensen naar persoonlijke gezondheid binnen de chaos van het leven wordt steeds groter.

Dr. Yang Jingduan, een bekende Chinese psychiater in Philadelphia, startte een serie lezingen onder de titel “De drie niveaus van het artsenforum” om zijn inzicht in geestelijke en lichamelijke gezondheid te delen. Hieronder volgt een transcriptie van zijn lezing.

De basisartsen behandelen ziekten, de middenlaag behandelt mensen, en de topartsen behandelen het land. Gezondheid is een zaak voor iedereen. Welkom iedereen op het artsenforum van 3 niveaus. Ik ben dr. Yang.

In de vorige aflevering hebben we het gehad over het begrip medische behandeling. Vandaag gaan we het hebben over ons begrip van hoe de middenlaag mensen behandelt. Mensen zijn trouwens een uiterst gecompliceerde entiteit, omdat mensen niet alleen een fysieke structuur hebben, maar ook een zeer gecompliceerd biochemisch systeem.

Een mens heeft de ziel en geest nodig om het lichaam te beheersen.

Tijdens ons leven zijn we voortdurend aan het in- en uitademen. Met andere woorden, in ons lichaam is er een reeks energiestructuren en -circulatie die voortdurend in beweging is, waardoor de mens een goed lichamelijk en psychisch functioneren kan handhaven. Maar toch is de mens nog niet compleet.

Neem de auto als voorbeeld. Ook al heeft hij een carrosserie, olie, water, elektrische circuits en een motor, toch kan hij niet bewegen. Hij heeft nog steeds een bestuurder nodig om hem in beweging te krijgen. Hetzelfde geldt voor de mens, die de ziel en de geest nodig heeft om het menselijk lichaam te besturen. Zonder deze zijn we geen compleet, waardevol en zinvol persoon in de samenleving. In die zin is de samenstelling van de mens inderdaad uiterst gecompliceerd.

In feite heeft onze oude Chinese geneeskunde een zeer grondig begrip van deze dingen. In de “Innerlijke Canon van de Gele Keizer” staat een compleet systeem en een goede bespreking van de geest, de etherische ziel, de lichamelijke ziel, de intentie en de wil, die allemaal onder de categorie geest en ziel vallen.

Op basis van deze discussie bestaan er enkele gedragscodes die nodig zijn voor de menselijke geest en ziel. Dat zijn mededogen, rechtschapenheid, fatsoen, wijsheid en integriteit. Daarom vereist TCM (traditionele Chinese geneeskunde) dat mensen gemoedsrust bereiken en gelooft dat het reguleren van de geest de sleutel is tot gezondheid. En door deze regulering kan men werkelijk een vredige geestesgesteldheid bereiken.

Emotie is een sterke energie. Wanneer de emotionele toestand niet in orde is, raakt het energiesysteem in het lichaam uit balans, waardoor het diverse disfuncties gaat vertonen, en ook verschillende biochemische reacties in het lichaam worden beïnvloed. Na verloop van tijd zullen verschillende lichamelijke ziekten vanzelf ontstaan.

Er bestaat een wetenschappelijke basis voor de wijsheid en legenden van de Chinese geneeskunde

De ontwikkeling van de moderne geneeskunde heeft een kort proces doorgemaakt, met een geschiedenis van iets meer dan 200 jaar. Haar vooruitgang is extreem snel. Diverse moderne medische onderzoeken hebben echter herhaaldelijk bewezen dat de wijsheid en legenden van onze oude Chinese geneeskunde correct en ook wetenschappelijk verantwoord zijn.

We beseffen nu bijvoorbeeld dat iemands lijden aan mentale stress kan leiden tot onevenwichtigheden en belemmeringen in het zenuwstelsel, wat kan leiden tot hormoonstoornissen, die op hun beurt kunnen leiden tot stoornissen in het immuunsysteem. In deze situatie ontstaan allerlei fysiologische, psychologische, lichamelijke en geestelijke ziekten. En de moderne geneeskunde heeft dit aspect nu heel duidelijk onderkend.

Nog belangrijker is dat de moderne geneeskunde zich heeft gerealiseerd dat het bezit van een ziekmakend gen niet noodzakelijkerwijs een ziekte betekent. De resultaten van modern medisch onderzoek hebben uitgewezen dat ieder van ons duizenden verschillende soorten genveranderingen of mutaties heeft, maar dat betekent niet dat ze allemaal problemen voor onze gezondheid zullen veroorzaken. Alleen wanneer de mutatie de structuur van enkele grotere eiwitmoleculen en functies beïnvloedt, zal zij gevolgen hebben. Het betekent niet dat als iemand wordt geboren met een bepaalde genetische afwijking, het met hem gedaan is en dat hij voorbestemd is om ziek te zijn. Zo is het nooit.

Zoals we allemaal weten, is gebleken dat veel omgevingsfactoren, zoals de vitaminen in voeding, diverse milieuverontreinigingen, zoals zware metalen, vergiftiging of infectie, en mentale stress, de regulatie van gemuteerde genen beïnvloeden. Genexpressie kan in- of uitgeschakeld worden. Als je een goede aanpak hanteert bij mentale stressreductie, bij je dieet en voeding, in je dagelijks leven, bij lichaamsbeweging en ademhaling, en als dat allemaal adequaat gebeurt, kunnen vele slechte genen die ingeschakeld hadden kunnen worden, gewoon uitgeschakeld blijven.

Met andere woorden, ook al heeft men een genetische zwakte of afwijking, hoeft die niet noodzakelijkerwijs een ziekte te veroorzaken. De moderne geneeskunde noemt dit milieugenetische geneeskunde, formeel epigenetica genoemd. Natuurlijk hebben we het tegenwoordig ook over precisiegeneeskunde, wat betekent dat iemands gezondheidstoestand en behandelplan worden bepaald op basis van zijn genetische kenmerken en genetische status. In feite erkent TCM dit punt al lang. Mensen hebben verschillende constituties en beschikken over allemaal verschillende aangeboren factoren.

Mentale gezondheidstoestand beïnvloedt voortgang van ziekten

De medische wetenschap heeft zich tegenwoordig gerealiseerd dat verschillende methoden om onze geestelijke stress te verlichten, onze geestelijke gezondheid te verbeteren, onze voeding te verbeteren en te bewegen allemaal een diepgaande invloed hebben op het ontstaan, de voortgang en de verergering van ziekten. Gezondheid is dus niet alleen vertrouwen op de dokter en het innemen van medicijnen. Je kunt zelf veel initiatief nemen. En tegelijkertijd ben je heel goed in staat en verantwoordelijk om jezelf gezond te houden. Dit is het eigenlijke concept van de behandeling van mensen door doctoren van de middenlaag.

Bij de doctoren van de middenlaag gaat het niet om traditionele Chinese geneeskunde, maar om het instrueren en helpen van mensen om hun geestelijke gezondheid, hun dieet en voeding, hun levensgezondheid en hun vermogen om stress te verminderen en/of stress te weerstaan, te verbeteren.

Deze categorie van middenlaag artsen die mensen behandelen, omvat ook enkele methoden die worden toegepast bij het ontgiften van sommige chronische infecties en vergiftigingen. In onze toekomstige lezingen zullen we dus nog veel meer te delen en te bespreken hebben op dit gebied. Aangezien de meeste hiervan door onszelf kunnen worden gedaan, kunnen we het allemaal doen na het te hebben geleerd.

Het behandelen van mensen door doctoren van de middenlaag verwijst in feite naar het bijsturen van een subgezonde naar een gezonde toestand, waardoor wordt voorkomen dat de subgezonde toestand zich ontwikkelt tot een ziektetoestand, en wordt voorkomen dat de ergste fase wordt bereikt waarin basisartsen nodig zijn om ziekten te behandelen.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met die van The Epoch Times. Epoch Health verwelkomt professionele discussie en vriendelijk debat. Om een opiniestuk in te dienen, volgt u deze richtlijnen en stuurt u het in via ons formulier hier.

Dr. Jingduan Yang

Dr. Jingduan Yang is faculteit lid aan het Centrum voor Integrale Geneeskunde van de Universiteit van Arizona, voormalig assistent-professor psychiatrie en directeur van het programma voor Oosterse Geneeskunde en Acupunctuur aan het Jefferson-Myrna Brind Centrum voor Integrale Geneeskunde van de Thomas Jefferson Universiteit. Hij voltooide een onderzoek beurs in klinische psychofarmacologie aan de Universiteit van Oxford, een psychiatrische opleiding aan de Thomas Jefferson University in Philadelphia en een Bravewell Fellowship in integratieve geneeskunde aan de Universiteit van Arizona. U kunt meer te weten komen over Dr. Yang op zijn website www.YangInstitute.com.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (23 februari 2023): The 3 Tiers of Doctors Forum: Spirituality Influences Development of Diseases, Prevention Is Better Than Treatment

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.