Saturday, 20 Apr 2024
Werkgevers zien jongeren die ijverig en hard werken als een bron van onbenut potentieel. (Biba Kayewich)

De 5 manieren van Teddy Roosevelt om een goede werkethiek te cultiveren

Ongeacht de functie of het salaris, een goede werkethiek zal een werknemer onderscheiden

Een paar weken geleden was ik toevallig aanwezig bij een gesprek tussen een 17-jarige jongeman en een echtpaar van middelbare leeftijd. De 17-jarige stond op het punt af te studeren aan de middelbare school en informeerde beleefd naar het werk van de man van het echtpaar.

Al snel spraken de twee een tijdstip af waarop de middelbare scholier kon komen kijken hoe het bedrijf van de man in elkaar zat. Door eerdere gesprekken met deze man was het me duidelijk hoe erg hij op zoek was naar jong talent. Ik dacht dat ik wielen in zijn hoofd zag draaien bij het vooruitzicht van het ijverige, onbenutte talent dat voor hem stond.

De behoefte aan goede werknemers reikt tegenwoordig veel verder dan het bedrijf van deze ene man. En naar oordeel van een recent artikel in de Wall Street Journal is het vinden van goede hulp in jonge mensen zoals mijn 17-jarige vriend hierboven voor de meeste werkgevers geen optie. In reactie daarop verwerpen werkgevers het ageïsme en omarmen ze werknemers die dichter bij hun pensioen staan dan bij de middelbare school, in de hoop dat de rijpere werknemer ten minste een goede, solide acht uur per dag eerlijk en ijverig werk kan leveren, ook al is hij of zij wat moeilijker op te leiden als het om technologie gaat.

“Deze groep is bereid om de openingsdienst te draaien of de dag af te sluiten, om in te vallen tijdens lunches en pauzes of op stand-by te staan indien nodig,” vertelde een werkgever aan The Wall Street Journal.

Oudere werknemers zijn niet alleen flexibel en ijverig, ze zijn ook niet per se op zoek naar een hoog salaris, en ze stappen niet snel over naar een nieuwe functie om de carrièreladder te beklimmen, wat hen nog aantrekkelijker maakt voor werkgevers.

Ik heb de afgelopen tien jaar heel wat mensen aangeworven en ik voel met hen mee. Hoewel ik onder de jongere generatie een aantal zeer goede werknemers heb gevonden, ben ik ook enigszins verbaasd over de eisen die sommige jongeren stellen en het gebrek aan loyaliteit dat sommigen aan de dag leggen als ze eenmaal bij een bedrijf werken. Zozeer zelfs dat ook ik ben gaan denken dat oudere werknemers wenselijker zijn.

Werkgevers zien jongeren die ijverig en hard werken als een bron van onbenut potentieel. (Biba Kayewich)

Aangezien ik zelf nog enigszins tot de jongere generatie behoor, daagt een dergelijke situatie mij uit. Waar hebben we de principes van hard werken verloren, en hoe kunnen we ze terugwinnen? De geschriften van wijlen de Amerikaanse president Teddy Roosevelt geven enig inzicht in die vraag.

Volgens Roosevelt is een van de eerste dingen die een goede werker maken de bereidheid om het bedrijf voorrang te geven boven zijn eigen vrije tijd. In een brief uit 1899 aan Anna Roosevelt Cowles legde Roosevelt uit hoe moeilijk het was om weg te komen van zijn werk als gouverneur van New York. Hij ontkende de behoefte aan rust niet, maar besefte wel dat plichten voor verlangen moesten gaan.

“Ik moet er gewoon van doordrongen raken dat zolang ik gouverneur ben, alles zich naar mijn functie moet richten, en ik kan gewoon af en toe vakantie nemen als de gelegenheid zich voordoet”, aldus zijn brief.

In diezelfde brief onthulde Roosevelt nog een ander element van een goede werker: namelijk, ijverig zijn in een job met een doel.

” Gouverneur zijn, maakt me echt gelukkig- dat wil zeggen, werk verrichten dat echt een verschil maakt. Dat alle beslommeringen en zorgen van weinig belang zijn,” schreef hij.

In wezen is een goede werknemer er niet per se op uit om het meeste geld te verdienen en voortdurend opslag te krijgen; in plaats daarvan heeft hij voldoening als hij weet dat hij voor een goed doel werkt, zelfs als dat niet veel geld oplevert.

Evenzo is een goede werker bereid onderaan te beginnen en de kleine dingen goed te doen.

“Ik vraag van u een oprechte, serieuze uitvoering van uw plicht in alle kleine dingen die zich dagelijks voordoen in het zakenleven, in het huishouden, op elke manier, en wanneer de gelegenheid zich voordoet, als u zo uw plicht hebt vervult in de kleinere dingen, weet ik dat u zich zult verheffen tot de heroïsche behoeften,” zei Roosevelt in 1903 in een toespraak aan de Universiteit van Californië-Berkeley.

In wezen herinnerde Roosevelt ons eraan dat we niet meteen met een groot salaris hoeven te beginnen, noch met een groot kantoor of een leuk voordeelpakket. Trouw zijn in de kleine dingen zal uiteindelijk deuren openen naar grote kansen.

Het recept voor een goede werknemer kan niet zonder karakter, en wat dat betreft stelt Roosevelt niet teleur.

“Ik geloof heilig in een gezond en krachtig lichaam”, zei hij tijdens een toespraak aan de Universiteit van Minnesota. “Ik geloof nog meer in de krachtige geest. Waar ik het sterkst in geloof, meer dan in lichaam, meer dan in geest, dat is karakter.”

Welk soort karakter zorgt voor succes op het werk, niet alleen voor de werknemer maar ook voor de werkgever? Eerlijkheid, hoffelijkheid, vriendelijkheid en ijver zijn enkele goede eigenschappen om mee te beginnen.

Ten slotte is een goede werknemer iemand die niet opgeeft omdat de vormende jaren van zijn carrière voorbij zijn. Hij blijft “vooruit kijken, en niet terug”, schreef Roosevelt in 1908. Evenmin beschouwt hij een functie als minderwaardig als die minder betaalt of lager op de carrièreladder staat dan een functie die hij eerder had.

“Ik heb nooit in het minst sympathie gehad voor het soort man dat vindt dat, omdat hij het geluk heeft gehad een grote positie te bekleden, niet verwacht kan worden dat hij zich daarna in een minder prominente positie kan vermaken,” schreef hij.

Als de economie binnenkort instort, zoals velen hebben voorspeld, zal een salaris niet zo gemakkelijk te krijgen zijn. Als het zover is, zullen degenen die Roosevelts principes van een goed arbeidsethos hebben geleerd, een voorsprong hebben bij het vinden van die jobs.

Laten we de boot niet missen door ze te negeren.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 mei 2023): Teddy Roosevelt’s 5 Ways to Cultivate a Good Work Ethic

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.