Sunday, 19 May 2024
"De aap en de kat," geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen," 1919. (PD-US)

De aap en de kat: de vleier zoekt voordeel ten koste van jou

Er waren eens een kat en een aap die als huisdieren in hetzelfde huis woonden. Ze waren dikke vrienden en haalden samen voortdurend allerlei kattenkwaad uit. Waar ze het meest aan leken te denken was om iets te eten te krijgen, en het maakte ze niet veel uit hoe ze dat kregen.

Op een dag zaten ze bij het vuur en keken naar kastanjes die op de haard lagen te roosteren. De vraag was hoe ze eraan konden komen.

“De aap en de kat,” geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

“Ik zou ze graag willen hebben,” zei de sluwe Aap, “maar jij bent veel handiger in zulke dingen dan ik. Trek ze eruit en ik zal ze onder ons verdelen.”

Poesje strekte haar poot heel voorzichtig uit, duwde wat sintels opzij en trok haar poot heel snel terug. Toen probeerde ze het nog een keer en dit keer trok ze een halve kastanje uit het vuur. Bij de derde keer trok ze de kastanje eruit. Dit deed ze een paar keer, waarbij haar poot elke keer ernstig schroeide. Zo snel als ze de kastanjes uit het vuur trok, zo snel at de Aap ze op.

Nu kwam de meester binnen en weg waren de deugnieten, mevrouw kat met een verbrande poot en geen kastanjes. Vanaf dat moment, wordt gezegd, stelde ze zich tevreden met muizen en ratten en had ze nog maar weinig te maken met meneer aap.

De vleier zoekt wat voordeel ten koste van jou.

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels worden toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop.” Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 september 2023): The Monkey and the Cat: The Flatterer Seeks Some Benefit at Your Expense

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.