Sunday, 16 Jun 2024
Advocaat en geëerde Joseph Tacopina woont The America Scores National Poetry Slam bij op de New York Stock Exchange in New York City op 8 april 2013. (Stephen Lovekin/Getty Images)

De advocaat van Trump geeft meer details over de aanklacht tegen Trump en het tijdstip van de voorgeleiding.

Voormalig president Donald Trump zal “begin volgende week” worden voorgeleid nadat een jury in Manhattan voor zijn aanklacht heeft gestemd, zei Trumps advocaat Joseph Tacopina donderdag.

“We werken dat uit, misschien dinsdag, maar begin deze week,” vertelde Tacopina, die spraakmakende cliënten heeft vertegenwoordigd zoals Michael Jackson en rapper Jay-Z, in een interview eind donderdag aan The Epoch Times.

Een jury stemde donderdag voor de aanklacht tegen Trump, bevestigde Tacopina aan The Epoch Times. Daarmee is Trump de eerste voormalige president die strafrechtelijk wordt aangeklaagd in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

De aanklacht tegen Trump was een belangrijke ontwikkeling in een onderzoek dat door de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, is gestart naar een vermeende betaling van Trump aan de entertainmentactrice Stormy Daniels. Trump heeft ontkend een affaire te hebben met Daniels en zegt dat hij het slachtoffer is van afpersing.

Juridische experts hebben opgemerkt dat de strafzaak van de openbare aanklager waarschijnlijk draait om de vraag of Trump die betaling heeft gedocumenteerd als valse bedrijfsadministratie in de Trump Organization—waarmee hij een staatsdelict pleegt—om overtredingen van de federale campagne financieringswetten te verdoezelen of te begaan.

Een woordvoerder van het kantoor van de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, zei in een verklaring dat het nu met de advocaten van Trump zijn “overlevering aan het kantoor van de officier van justitie van Manhattan voor de voorgeleiding voor een aanklacht van het Hooggerechtshof” coördineert.

‘Dagen van dictaturen’

Volgens Tacopina doet de aanklacht van Trump denken aan de middelen die politieke tegenstanders onder dictaturen tegen elkaar hebben gebruikt.

“Dit grijpt terug op de dagen van dictaturen-Nazi Duitsland, de Sovjet-Unie en communistisch China-waarbij je een politieke tegenstander kiest die je niet aanstaat en die je wilt uitschakelen, je vindt een misdaad,” zei Tacopina. “Dat is wat hier gebeurde.”

Als voorbeeld van deze politieke vijandigheid jegens Trump haalde Tacopina het verslag aan van voormalig speciaal assistent-officier van justitie van Manhattan Mark Pomerantz in zijn boek “People vs. Donald Trump: An Inside Account.” Het kantoor van de Openbare Aanklager in Manhattan huurde Pomerantz in om te helpen bij het onderzoek naar de financiën van Trump in februari 2021. Pomerantz nam ontslag in februari 2022 en publiceerde zijn boek in februari 2023 waarin hij het onderzoek naar Trump documenteerde.

“Het boek van Pomerantz legde dat in feite uit—ze zeiden dat ze Donald Trump haatten—hij zou de aanklager betalen …voor drie jaar, het uitpluizen van zijn gegevens—persoonlijke gegevens, zakelijke gegevens—en ze komen met absoluut niets behalve deze belachelijke [zaak],” zei Tacopina.

J. Anthony Jordan, voorzitter van de District Attorneys Association of the State of New York, vertelde media in een verklaring in februari dat Pomerantz de beroepsethiek schond “door een boek te schrijven en uit te geven midden in een lopende zaak”.

“We klagen voor het eerst de voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika aan op grond van een civiele geheimhoudingsovereenkomst die in alle staten van dit land legaal is, en meer niet,” zei Tacopina. “En het is echt, echt, echt verontrustend voor mij.”

“Het is een zeer trieste dag voor de Verenigde Staten van Amerika, want vandaag is volgens mij de dag dat de rechtsstaat is gestorven,” zei de advocaat. “En het is niet iets waar iemand blij mee moet zijn, of je nu rechts of links bent.”

Die mening wordt gedeeld door Alan Dershowitz, professor emeritus aan de Harvard Law School, die de vervolging van Trump door Bragg kenmerkte als politiek gemotiveerd en de “zwakste zaak” die hij in zijn zes decennia ervaring met het beoefenen van strafrecht heeft gezien.

“Het is zeer gevaarlijk—het betekent dat officieren van justitie hun eigen politieke vijanden kunnen aanklagen,” zei Dershowitz in een interview met The Epoch Times eind donderdag, waarbij hij opmerkte dat hij deze uitkomst voorspelde in zijn boek “Get Trump”, dat een tweeledig rechtssysteem beschrijft waarin Trump wordt uitgekozen.

“Het brengt echt de rechtsstaat voor alle Amerikanen in gevaar: vandaag is het Trump; morgen is het een Democraat; overmorgen is het je oom Charlie, of je nichtje, of je neefje,” voegde Dershowitz eraan toe.

“In 60 jaar praktijk is dit het ergste geval van misbruik van vervolging dat ik ooit heb gezien,” zei de geleerde. “Wat echt ongekend is, is niet de aanklacht tegen een vroegere president, maar de aanklacht tegen een potentiële toekomstige president die het opnam tegen het hoofd van de partij van de man die hem aanklaagde.”

‘Zijn knieën knikken niet’

“Ik heb met hem gesproken,” zei Tacopina toen hem werd gevraagd naar de reactie van Trump op het nieuws. “Hij is boos, teleurgesteld, maar hij is klaar om te vechten. Hij is een behoorlijk taaie vent—zijn knieën knikken niet, dus hij is er klaar voor.”

Tacopina’s opmerkingen echode opmerkingen van Clark Neily, Senior Vice President voor juridische studies bij het Cato Institute, die zei dat Trump verschilt van andere verdachten doordat de voormalige president niet zal toegeven aan dwangmanoeuvres van aanklagers.

Wanneer een federale aanklager een sterke motivatie heeft om een verdachte te veroordelen, legde Neily uit, heeft de kracht van de zaak van de aanklager, inclusief de kracht van de juridische theorie en het bewijsmateriaal, weinig invloed op de vergelijking.

“Omdat bijna iedereen in ons systeem gedwongen kan worden schuld te bekennen,” vertelde Neily eerder deze maand in een interview aan The Epoch Times. “De hoeveelheid druk die aanklagers op gewone verdachten kunnen uitoefenen om schuldig te pleiten gaat, denk ik, verder dan wat gewone mensen zich kunnen voorstellen, en dat omvat zelfs het dreigen om familieleden van een verdachte aan te klagen, gewoon om pleithefboomwerking op de verdachte uit te oefenen.

“Ik denk niet dat dat zal werken met Donald Trump.

“Omdat ik denk dat ze niet bereid zijn om zulke naakte misdadigerstactieken in de openbaarheid te brengen,” zei Neily. “Ik denk niet dat Donald Trump kan worden overgehaald om schuldig te pleiten, want ik denk dat hij de middelen en het platform en de mentaliteit heeft om die pogingen te weerstaan.”

Tacopina zei dat zijn verdedigingsteam “elke stoot die we hebben” zou uitvoeren tegen de aanklager.

“Bij elke stop onderweg, gaan we onze uiterste best doen,” zei de advocaat. “Er is niets in ons arsenaal dat we ongebruikt zullen laten, want dit is een schandalige zaak.”

“Het zal worden aangevochten op een wettelijke basis, op een feitelijke basis,” voegde de advocaat eraan toe. “Als het tot een proces komt, zal uiteraard ook de geloofwaardigheid van hun ongelooflijke getuigen worden aangevochten.”

Eerder deze maand diende Tacopina een formele ethische klacht (pdf) in bij het New York City Department of Investigation (DOI), de waakhond van het stadsbestuur. De onderzoeken van het DOI omvatten wangedrag, verspilling, fraude, misbruik van bevoegdheden en onethisch gedrag, en de onderzoeken zijn vertrouwelijk.

“Het Department of Investigation onderzoekt de heer Bragg,” zei hij in een interview met The Epoch Times op 24 maart.

Volgende stappen

Volgens de normale procedures zal Trump op een afgesproken tijdstip op het kantoor van de officier van justitie in Manhattan verschijnen om daar zijn vingerafdrukken te nemen, een mugshot te laten nemen en zijn Miranda-rechten voor te lezen.

Het is nog niet duidelijk of er uit veiligheidsoverwegingen speciale voorzieningen zullen worden getroffen voor Trump.

Later wordt hij voorgeleid in een rechtszaal, wat meestal binnen een paar uur gebeurt. Tijdens dit proces krijgt het verdedigingsteam van Trump de fysieke kopie van de aanklacht overhandigd, en verwacht wordt dat Trump onschuldig zal pleiten. Trump wordt dan vrijgelaten op zijn eigen erkenning, omdat de wet van New York de aanklagers verbiedt om borgtocht te vragen voor geweldloze misdrijven.

Hoewel gouverneur Ron DeSantis van Florida in reactie op de aanklacht van Trump heeft aangekondigd dat zijn kantoor niet zal meewerken aan de uitlevering van Trump, een inwoner van Florida, aan New York, zou dat van weinig belang moeten zijn, aangezien het team van Trump van plan is mee te werken aan de aanklacht.

Trump heeft de aanklacht in een lange verklaring aan de kaak gesteld.

“Dit is politieke vervolging en verkiezingsbemoeienis op het hoogste niveau in de geschiedenis,” schreef hij in een verklaring die donderdag op Truth Social werd gepubliceerd. “Vanaf het moment dat ik van de gouden roltrap in Trump Tower kwam, en zelfs voordat ik werd beëdigd als jullie president van de Verenigde Staten, zijn de radicaal linkse Democraten—de vijand van de hardwerkende mannen en vrouwen van dit land—bezig met een heksenjacht om de Make America Great Again beweging te vernietigen. Je herinnert het je net als ik: Rusland, Rusland, Rusland; de Mueller Hoax; Oekraïne, Oekraïne, Oekraïne; Impeachment Hoax 1; Impeachment Hoax 2; de illegale en ongrondwettelijke Mar-a-Lago inval; en nu dit.”

Dershowitz zei dat hij gelooft dat Trump tijdens zijn proces waarschijnlijk door een jury zal worden veroordeeld.

“Ik denk niet dat Trump een eerlijk proces kan krijgen in New York,” zei hij, verwijzend naar de overwegend Democratische bevolking in New York.

“Dan zal het in hoger beroep worden teruggedraaid, maar tegen die tijd zitten we diep in de [2024 presidentiële] verkiezingscyclus,” voegde Dershowitz eraan toe.

Trump beloofde op 4 maart in de presidentiële race te blijven, ongeacht of hij strafrechtelijk wordt aangeklaagd.

“Oh, absoluut, ik zal er zelfs niet aan denken om te vertrekken,” zei Trump tegen verslaggevers op de Conservative Political Action Conference, in antwoord op een vraag over de kwestie. “Waarschijnlijk zal het mijn cijfers verbeteren, maar het is een zeer slechte zaak voor Amerika. Het is heel slecht voor het land.”

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 31 maart 2023): Trump Lawyer Provides More Detail on Trump Indictment, Timing of Arraignment

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.