Sunday, 16 Jun 2024
Voormalig president Donald Trump verschijnt op 4 april 2023 in de rechtbank van Manhattan in New York. (Steven Hirsch/Pool/AFP via Getty Images)

Trump’s advocaat kondigt aan dat Trump in beroep zal gaan tegen het vonnis in de civiele rechtszaak tegen E. Jean Carroll

Joseph Tacopina, de advocaat van voormalig president Donald Trump, vertelde The Epoch Times dat de voormalige president van plan is in beroep te gaan tegen het vonnis dat hem aansprakelijk stelde voor aanklachten wegens mishandeling en laster in het proces tegen E. Jean Carroll.

De uitspraak kwam er nadat een jury in Manhattan op dinsdag de voormalige president Donald Trump veroordeelde voor een aanklacht wegens smaad en een aanklacht wegens geweldpleging in een civiele zaak die tegen hem was aangespannen door de journaliste Carroll.

Het vonnis zal niet leiden tot gevangenisstraf omdat het gaat om een civiele zaak. De jury oordeelde dat Trump in totaal ongeveer $5 miljoen schadevergoeding moet betalen aan Carroll, waarvan ongeveer $3 miljoen voor de aanklacht wegens smaad en ongeveer $2 miljoen voor de aanklacht wegens burgerlijke aansprakelijkheid.

De door Clinton benoemde rechter Lewis Kaplan, die toezicht hield op het proces, maakte het vonnis bekend nadat een negenkoppige jury iets minder dan drie uur had beraadslaagd over de inhoud van de zaak.

Hiermee werd het burgerlijk proces van een week in de Southern District Court van New York afgesloten, waarin Carroll, 79 jaar, beweert dat Trump, 76 jaar, haar in 1995 of 1996 heeft verkracht in een kleedkamer van het Bergdorf Goodman warenhuis in Manhattan. Trump zou zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging, en in zijn ontkenning van het incident smaad heeft gepleegd, een vorm van laster in geschreven woorden.

Trump’s ontkenning van het incident, heeft volgens Carroll’s advocaat de carrièremogelijkheden van Carroll als journaliste geschaad.

Omdat de zaak voor een civiele rechtbank werd gebracht, moest Carroll haar aanklacht wegens geweldpleging onderbouwen met “een overwicht van het bewijs”, een wettelijke norm die betekent meer waarschijnlijk dan niet en daarnaast “duidelijk en overtuigend bewijs” voor haar aanklacht wegens smaad.

De juryleden moesten beslissen of Trump Carroll verkrachtte, seksueel misbruikte of met geweld aanraakte, wat in elk geval zou voldoen aan haar eis van aanranding. Zij vonden dat Carroll niet heeft bewezen dat Trump haar heeft verkracht, maar dat Trump haar seksueel heeft misbruikt. Ze vonden ook dat Trump Carroll heeft belasterd.

“Vreemde uitspraak,” vertelde Tacopina aan verslaggevers buiten het gerechtsgebouw. “Het was de hele tijd een verkrachtingszaak en de jury heeft dat verworpen.”

“We zullen uiteraard in beroep gaan tegen die andere bevindingen,” zei Tacopina, verwijzend naar de smaad en de aanklacht wegens geweldpleging.

Ten tijde van de vermeende feiten heeft ze het incident niet bij de autoriteiten gemeld uit angst voor repercussies van Trump en zijn aanhangers, zei Carroll tijdens het proces. Tacopina zei echter tijdens het slotpleidooi dat de reden dat Carroll het niet heeft aangegeven was dat de beschuldiging “in geen miljoen jaar een politieonderzoek zou doorstaan.”

De rechtszaak van Carroll gaat terug tot 2019, toen de schrijfster de toenmalige president Trump beschuldigde van seksueel misbruik in het midden van de jaren negentig. Nadat Trump de beschuldigingen van Carroll in 2019 ontkende, en zei dat “ze niet mijn type is”, diende Carroll in hetzelfde jaar een rechtszaak in waarin hij Trump beschuldigde van laster tegen haar, onder verwijzing naar die woorden. Die rechtszaak stuiterde langs staats-, federale en beroepsrechtbanken in New York en Washington, D.C., zonder wezenlijke gevolgen.

In 2022 nam de wetgever van de staat New York de ‘Adult Survivor Act’ aan, die de wet in de staat New York wijzigde om slachtoffers van bepaalde seksuele misdrijven vanaf 24 november 2023 een jaar de tijd te geven om een civiele rechtszaak aan te spannen tegen vermeende daders. Carroll diende op 24 november 2022 een tweede rechtszaak in onder deze wet, die tot een rechtszaak leidde en resulteerde in het vonnis van dinsdag.

Trump heeft tot op heden alle beschuldigingen van Carroll ontkend.

“Ik heb absoluut geen idee wie deze vrouw is. Dit vonnis is een schande, een voortzetting van de grootste heksenjacht aller tijden!” schreef Trump op Truth Social nadat het vonnis dinsdag bekend werd.

“De nooit eindigende heksenjacht van de Democratische Partij op president Trump heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. In rechtsgebieden die volledig worden gecontroleerd door de Democratische Partij is het rechtssysteem van onze natie nu gecompromitteerd door extremistische linkse politiek. We hebben toegestaan dat valse en totaal verzonnen claims van verontruste individuen zich met onze verkiezingen kunnen bemoeien, waardoor grote schade wordt aangericht,” zei een woordvoerder van de Trump-campagne dinsdag in een verklaring tegen The Epoch Times, verwijzend naar de zaak Carroll.

“Vergis je niet, deze hele nepzaak is een politieke poging om president Trump aan te vallen, omdat hij nu een overweldigende koploper is om opnieuw tot president van de Verenigde Staten te worden verkozen,” schreef de woordvoerder.

De Epoch Times nam contact op met de advocaat van Carroll voor commentaar.

Kernvraag: Geloofwaardigheid

Een centrale vraag in de zaak is of Carroll’s bewering dat Trump haar seksueel heeft misbruikt geloofwaardig is.

Carroll getuigde tijdens het proces over het vermeende incident. Carroll’s advocaat, Roberta Kaplan (niet verbonden aan de rechter), zei dat Carroll’s getuigenis tijdens het proces geloofwaardig was, en dat “elk aspect van wat ze zei wordt ondersteund of bevestigd door ander bewijs”.

De getuigenis van twee andere vrouwen tijdens het proces, die ook beweerden dat Trump hen seksueel misbruikte, stelde een patroon van wangedrag vast, zei Roberta Kaplan. Trump heeft deze beschuldigingen ontkend.

Maar Tacopina was het daar niet mee eens. Hij zei dat Carroll zich belangrijke details van het vermeende vergrijp niet kon herinneren, en dat maakt haar verhaal “ongeloofwaardig”.

“Nu beweert ze dat ze de dag van de week niet heeft gezegd omdat ze niet 100 procent zeker was. Ze heeft haar getuigenis aangepast, recht voor onze neus,” zei Tacopina tijdens het slotpleidooi. “We kennen het verschil tussen realiteit en fictie.”

Een belangrijk moment in het proces was toen een video van Trump’s getuigenis werd afgespeeld, waarbij de voormalige president werd gevraagd naar de “Access Hollywood” tape waarop zijn woorden te horen waren: “Als je een ster bent, laten ze je begaan. Je kunt alles doen.”

De advocaat van Carroll betoogde tijdens het proces dat deze uitspraken de houding van Trump ten opzichte van seksueel misbruik van vrouwen aantoonden.

“Wat doet Donald Trump hier? In zijn eigen woorden vertellen hoe hij vrouwen behandelt,” zei Kaplan. “Het is zijn modus operandi, M.O.”

Maar Tacopina was het daar niet mee eens en zei dat de woorden van Trump geen rol spelen bij de geloofwaardigheid van Carroll en de waarde van de zaak.

“Het is grof. Het is onbeleefd,” zei Tacopina. zei. “Ik zou eerlijk gezegd mijn zoon een pak slaag geven als hij zo zou praten.”

“Maar dat maakt het ongeloofwaardige verhaal van Ms. Carroll daarom niet geloofwaardig.”

Tijdens het slotpleidooi op maandag herhaalde Tacopina zijn bewering dat de zaak van Carroll was ingegeven door politieke redenen, een bewering die de advocaten van Carroll ontkenden.

“Wat E. Jean Carroll hier heeft gedaan is een belediging voor het recht. Ze heeft dit systeem misbruikt door een valse claim in te dienen voor onder andere geld, status en politieke redenen,” zei Tacopina.

Juridisch expert geeft commentaar

Alan Dershowitz, een professor die 50 jaar lang les gaf aan de Harvard Law School, vertelde The Epoch Times op 8 mei dat hij gelooft dat de zaak van Carroll alleen al op grond van de procedures niet slaagt.

“Die zaken hadden nooit mogen worden aangespannen,” zei Dershowitz in een interview voor het programma American Thought Leaders van EpochTV, verwijzend naar de twee zaken die Carroll tegen Trump aanspande.

“Het doel van een verjaringstermijn is om ervoor te zorgen dat je niet terechtstaat voor iets dat 25 jaar geleden plaatsvond, in dit geval zelfs meer dan dat,” legde hij uit. “Hoe herinner je je dingen? Hoe weet je waar je was? Misschien was hij toen in Europa. Ze heeft niet eens de data en de tijden van het jaar gegeven.”

“Het is een zaak die normaal gesproken zou worden afgewezen. Maar nogmaals, het gaat hier om Donald Trump,” zei Dershowitz.

De professor zei dat hij gelooft dat de zaak van Carroll, samen met andere juridische uitdagingen waarmee Trump wordt geconfronteerd, de vooruitzichten van Trump in de voorverkiezingen zal versterken, maar dat het de voormalige president zal schaden als hij het in de algemene verkiezingen zal opnemen tegen de Democratische tegenkandidaat.

“Ik denk dat onafhankelijke kiezers naar sommige van deze aanklachten zullen kijken en zullen zeggen, goh, weet je, waar rook is, is vuur, maar natuurlijk, waar rook is, is soms ook brandstichting. En ik denk dat veel van deze branden politiek zijn aangestoken om Trump te treffen”, zei Dershowitz, waarmee hij de naam van zijn boek “Get Trump” herhaalde, waarin hij betoogt dat Trumps politieke vijanden het op Trump gemunt hebben in een politiek gemotiveerde campagne.

Jan Jekielek en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 mei 2023): Trump Lawyer Says Trump Will Appeal Verdict in E. Jean Carroll Civil Lawsuit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.