Thursday, 18 Jul 2024

De beste 5 manieren om ouderen te helpen omgaan met sociaal isolement

Ouderdomsdeskundigen hebben manieren gedeeld om sociale banden te versterken en eenzaamheid onder ouderen te verminderen, nadat recent onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid een epidemie is geworden in de VS en Australië, waarbij een op de drie mensen is getroffen en een derde van alle senioren nu alleen woont.

Uit een studie van de universiteit van Stanford, gepubliceerd in het tijdschrift Aging, blijkt dat eenzaamheid iemand nog sneller doet verouderen dan roken.

Eenzaamheid, ellende en hopeloosheid hebben iemands leeftijd met één jaar en acht maanden doen toenemen – vijf maanden langer dan roken.

Uit recent onderzoek van universitair hoofddocent Jenneke Foottit blijkt dat voor oudere volwassenen de band met vrienden belangrijker is dan die met familie. Toch zijn dit de relaties die het meest beïnvloed worden door het ouder worden.

Senioren hebben de neiging het contact met vrienden te verliezen door belemmeringen als gevolg van levensgebeurtenissen en het ouder worden. Niet meer kunnen rijden, gezondheids- en mobiliteitsproblemen, fysieke veranderingen en cognitieve achteruitgang zijn belangrijke obstakels om sociaal te zijn.

Uit de evaluatie bleek dat zij winkelcentra niet bezoeken om te winkelen, maar om te bewegen en te socialiseren, bijvoorbeeld door met moeders en hun kinderen te praten.

“Voor oudere volwassenen betekent sociaal verbonden blijven dat zij op verschillende manieren met anderen kunnen omgaan, maar om betekenisvol te zijn, moet het overwegend face-to-face zijn,” zei zij.

De gemeenschap, zei ze, heeft de verantwoordelijkheid om deze problemen te onderzoeken en te zoeken naar instrumenten en middelen om ouderen te helpen hun onafhankelijkheid en sociale band met vrienden en familie te behouden.

“Deze kunnen variëren van kleine en relatief goedkope alternatieven tot grote budgettaire initiatieven, maar de echte vraag is of er een wil is om oudere volwassenen te ondersteunen om goed oud te worden en zo lang mogelijk op de plaats van hun keuze te blijven,” voegde zij eraan toe.

Ze zei dat er veel dingen zijn die we kunnen doen om ouderen te helpen zich minder sociaal geïsoleerd te voelen:

5 tips om ouderen te helpen zich minder eenzaam te voelen

    1. Leer de oudere volwassenen in uw buurt kennen. Het is niet nodig hen thuis te bezoeken, maar maak een praatje over het hek, en als ze u eenmaal kennen, wissel dan telefoonnummers uit en moedig hen aan u te bellen als ze een probleem hebben.
    2. Leer de routines van oudere volwassenen in uw buurt kennen, vooral van degenen die alleen wonen. Let op tekenen die erop wijzen dat iets niet normaal is, zoals gordijnen die niet opengaan wanneer dat gebruikelijk is, papieren of post die niet worden opgehaald en was die niet van de lijn wordt gehaald.

      (Met dank aan JR’s 50 Yard Challenge-Helping Veterans, Elderly, Reduced Mobility)
  1. Maak een praatje met oudere volwassenen als je ze tegenkomt in de winkel, de bus of het park. Vraag naar hun dag. Voor sommige ouderen kan dat hun enige interactie zijn gedurende dagen of weken. Sommige oudere volwassenen winkelen dagelijks of vaak gewoon om te praten met het personeel in de winkel.
  2. Informeer oudere volwassenen over evenementen zoals schoolconcerten, gemeenschapsactiviteiten, en mogelijkheden om deze bij te wonen om hen te helpen verbonden te blijven met hun lokale gemeenschap.
  3. Wees geduldig met oudere volwassenen. Ze hebben meer tijd nodig om over straat te lopen, naar hun auto op de parkeerplaats te gaan en hun boodschappen uit te zoeken. Sommige ouderen kunnen chagrijnig zijn, maar ze kunnen ook pijn hebben. Kijk voorbij de chagrijnigheid en deel een paar vriendelijke woorden.

Familie en vrienden kunnen ook een seniorenprogramma van het Australian Department of Social Services aanbevelen om eenzaamheid en sociaal isolement aan te pakken.

Het biedt een nationale telefonische ondersteuningsdienst en netwerken voor collegiale ondersteuning met sociale activiteiten zoals wandelgroepen, sociale evenementen en gastsprekers.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (2 mei 2023): Top 5 Ways to Help Older People Deal With Social Isolation

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.