Sunday, 19 May 2024
Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco op 13 aug. 2019. (Glenn Chapman/AFP via Getty Images)

De censuur van Twitter veroordelen en onze supporters bedanken

Als onafhankelijke nieuwsorganisatie die de waarheid wil brengen, is The Epoch Times het slachtoffer geworden van buitensporige censuur door Big Tech.

In het meest recente incident heeft Twitter op 28 juli al onze inhoud gecensureerd door onze website te blokkeren, deze als “onveilig” te omschrijven en gebruikers aan te moedigen niet verder te gaan.

De acties van Twitter – net als die van andere tech-giganten zoals Facebook en YouTube – waren specifiek gericht op het bereik van onze onafhankelijke nieuws- en video-inhoud.

Twitter heeft niet gereageerd op meerdere verzoeken om commentaar en wederwoord, noch heeft het bedrijf uitgelegd waarom het onze inhoud heeft gecensureerd of waarom het de blokkade twee dagen later heeft opgeheven na een golf van publieke verontwaardiging.

De stap van de social media gigant kwam er minder dan een week nadat we onze nieuwe documentaire “The Real Story of January 6” publiceerden en op dezelfde dag in ons programma “American Thought Leaders” een interview plaatsten met Eliza Bleu – een overlevende van sekshandel.

Hoewel het onduidelijk blijft waarom Twitter ons als doelwit koos, is het wel duidelijk dat The Epoch Times anders is dan de meeste andere grote nieuwsorganisaties, in die zin dat wij de verhalen durven te volgen daar waar de feiten ons brengen.

In onze documentaire over 6 januari geven onze verslaggevers een onverbloemde kijk op de gebeurtenissen van die dag en presenteren ze nieuwe getuigen en bewijzen die de heersende verhalen in twijfel trekken. Er wordt uitgebreid bewijs geleverd van buitensporig gebruik van geweld door de politie, waarbij het protocol en het beleid werden overtreden, en er worden vragen gesteld over het gebrek aan veiligheid die dag. Tot nu toe is de documentaire al meer dan een half miljoen keer bekeken op ons EpochTV-platform.

De afgelopen jaren zijn er andere belangrijke verhalen geweest waarin The Epoch Times, vanwege onze onafhankelijkheid en het vasthouden aan traditionele journalistiek, verschilde van andere grote nieuwsorganisaties, om vervolgens gelijk te krijgen.

The Epoch Times heeft bijvoorbeeld nauwkeurig verslag gedaan van de gebeurtenissen rond de beschuldigingen dat toenmalig kandidaat en later president Donald Trump zou hebben samengespannen met Rusland. Vanaf de eerste dag rapporteerde The Epoch Times over de feiten en door onze verslaggeving brachten we aanzienlijke problemen aan het licht met betrekking tot het onderzoek van de FBI naar de campagne van Trump, waaronder problematisch gedrag met betrekking tot surveillance.

Terwijl andere nieuwsorganisaties Pulitzers wonnen voor hun artikelen waarin heimelijke afspraken tussen de president en Rusland werden gesuggereerd, was The Epoch Times in feite correct door te melden dat de beschuldigingen geen basis hadden – zoals bevestigd door onderzoeken van ’special counsel’ Robert Mueller en de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie, evenals het lopende onderzoek naar de oorsprong van het FBI-onderzoek door ’special counsel’ John Durham.

The Epoch Times was ook één van de eersten die berichtte over de mogelijkheid dat het nieuwe coronavirus was uitgelekt uit het Wuhan Institute of Virology in China. Onze documentaire van april 2020 over het onderwerp werd gecensureerd door Facebook. Vandaag de dag wordt een labo-lek als de meest waarschijnlijke verklaring voor de verspreiding van het virus gezien, zowel door mediaorganisaties als door veel overheidsfunctionarissen.

Wanneer een platform zoals Twitter de rol van scheidsrechter van de waarheid op zich neemt schuilt daarin het gevaar dat zij, in veel gevallen, er ronduit naast zitten. Het meest prominente voorbeeld was Twitter’s onderdrukking van de New York Post over zijn berichtgeving over een laptop die toebehoorde aan Hunter Biden, de zoon van toenmalig presidentskandidaat Joe Biden.

Dit censuurgedrag, dat in strijd is met de bescherming die Big Tech op grond van Sectie 230 geniet, heeft ook bezorgdheid gewekt over het feit dat social media platforms inhoud censureren namens de overheid. Onlangs heeft een federale rechter de regering bevolen om mee te werken aan een rechtszaak waarin wordt beweerd dat er achter de schermen zou zijn geprobeerd om de verspreiding van informatie over COVID-19 die niet in het verhaal van de regering paste – inclusief de mogelijke oorsprong en alternatieve behandelingen – tegen te werken.

“De overheid kan haar censuur niet uitbesteden aan Big Tech,” zei Eric Schmitt, procureur-generaal van Missouri.

Publieke verontwaardiging

De publieke verontwaardiging over Twitter’s censuur van The Epoch Times kwam er erg snel, met drie Amerikaanse senatoren die openlijk vragen stelden aan het platform – dat in de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak is gekomen voor censuur – over de acties tegen onze nieuwsorganisatie.

Senator Marco Rubio (R-Fla.) eiste dat Twitter “zich zou verantwoorden voor deze schandelijke censuur”.

Ondertussen vroeg senator Rick Scott (R-Fla.): “Waar is het respect voor vrije meningsuiting en persvrijheid, Twitter?”

“We herinneren ons allemaal je bevooroordeelde censuur van [de New York Post] en hoe dat voor jou afliep,” zei Scott.

Senator Ron Johnson (R-Wis.) beschreef de actie van Twitter als “alarmerend”.

“Twitter censureert [The Epoch Times] onder het mom van ‘onveilige’ meningsuiting. Weet je nog wat er gebeurde de laatste keer dat corporate media en big tech mijn onderzoek naar de corruptie van Hunter Biden probeerden te censureren?”, schreef hij. “De waarheid overwint altijd.”

Kevin Roberts, voorzitter van The Heritage Foundation, omschreef de actie van Twitter als “een schandalige daad van censuur.”

Stanford professor Jay Bhattacharya hekelde Twitter’s blokkade en schreef: “Het is volkomen veilig om door te klikken naar de [Epoch Times] site in de tweet. Om één of andere reden besloot Twitter dat vandaag een goede dag was om de toegang tot Epoch Times te onderdrukken.”

Overlevende van sekshandel Bleu, die als een van de eersten de censuur door Twitter opmerkte door de blokkering van haar interview met EpochTV’s programma “American Thought Leaders”, plaatste een video waarin ze de acties van het platform veroordeelde, waarna die video ‘viraal ging’.

Het veroorzaakte ook opschudding onder Twitter-gebruikers, met velen die de acties van het platform veroordeelden.

The Epoch Times wil iedereen bedanken die zich heeft uitgesproken tegen deze nieuwe vorm van censuur.

We zullen blijven berichten op de enige manier die we kennen, geworteld in onze slogan Waarheid & Traditie, zonder voorkeur of angst. De strijd voor de waarheid is er een die nooit stopt en die altijd heeft bestaan. Wij geloven dat de wereld alleen een accuraat beeld van de gebeurtenissen en de geschiedenis kan krijgen als dappere mensen doorzetten en de ware gebeurtenissen vastleggen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 juli 2022): Condemning Twitter’s Censorship and Thanking Our Supporters

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.