Sunday, 23 Jun 2024
Woongebouwen en appartementen in Guangzhou in het zuidoosten van de Chinese provincie Guangdong in april 2023. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

De Chinese economie verkeert in grote problemen en beleggers moeten uitstappen

Amerikaanse bedrijven zouden hun investeringen in China moeten heroverwegen, aangezien de economie van het land in ernstige problemen verkeert met een worstelende niet-overheidssector, zei Mile Yu, een senior fellow en directeur van het China Center aan het Hudson Instituut.

“China heeft de afgelopen maanden hard to get gespeeld en wilde niet praten. Nu hebben ze toegegeven en zijn ze akkoord gegaan om te praten met hooggeplaatste Amerikaanse kabinetsleden over zaken die van vitaal belang zijn voor de economieën van beide naties,” zei Yu in een interview met EpochTV’s “American Thought Leaders: NOW.”

Het interview kwam op het moment dat de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, naar Peking afreisde voor een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang, die onlangs de opdracht kreeg van het hoofd van de Chinese Communistische Partij (CCP) Xi Jinping om de door COVID geblokkeerde Chinese economie nieuw leven in te blazen.

“De reden waarom ze hebben toegegeven is omdat de Chinese economie in grote problemen zit,” vertelde Yu aan presentator Jan Jekielek. “Ze hebben het Westen veel harder nodig dan het Westen China. Dus ze zijn deze keer een beetje realistischer.”

China’s economische realiteit

Een belangrijk verschil tussen het Amerikaanse en het Chinese economische model is volgens Yu dat de CCP bereid is om hard op te treden tegen de niet-overheidssector om de staatscontrole te garanderen, zelfs als dat betekent dat de belangrijkste motor van de Chinese economische groei moet worden stilgelegd.

“De Chinese economie is behoorlijk roofzuchtig. Het profiteert van het internationale vrijhandelssysteem en bijna de hele economische groei van de afgelopen 20 tot 30 jaar kwam van de niet-overheidssectoren,” legde hij uit. “Nu is China’s financiële instelling aan het instorten. Dus probeert de Chinese overheid—met name de lokale overheid—de niet-overheidssectoren uit te knijpen en uit de markt te drukken door middel van beleid, zoals zero-COVID lockdowns en allerlei vormen van flagrante belastingregelingen.”

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hebben de Chinese autoriteiten bijna drie jaar lang hele steden afgesloten als ze maar een paar gevallen van besmetting meldden. Miljoenen mensen werden in overvolle quarantaine kampen gedwongen omdat ze in hetzelfde flatgebouw woonden als een geïnfecteerde persoon. Mensen moeten hun “groene code” laten zien—een gedigitaliseerd bewijs dat ze hoogstwaarschijnlijk niet geïnfecteerd zijn—voordat ze gebruik mogen maken van het openbaar vervoer, naar een supermarkt mogen gaan of simpelweg hun buurt mogen verlaten of opnieuw betreden.

Deze zero-COVID beperkingen, die het voor veel particuliere bedrijven praktisch onmogelijk maakten om te overleven, werden pas eind 2022 geleidelijk afgebouwd en werden pas officieel opgeheven in maart van dit jaar, toen Li Qiang, van wie wordt gezegd dat hij sympathieker staat tegenover de niet-overheidssector dan zijn baas, premier werd.

“Veel van de Chinese niet-overheidssectoren—de meest levendige, de meest innovatieve sector van de Chinese economie—verkeren nu in grote problemen,” vertelde Yu aan Jekielek. “Tijdens de drie jaar van COVID lockdowns zijn miljoenen kleine en middelgrote bedrijven failliet gegaan.”

Zelfs China’s sterbedrijven, zoals e-commerce en techgiganten Alibaba en Tencent, waren er niet beter aan toe. Er werd alom gemeld dat het Chinese regime één procent “speciale managementaandelen” zou nemen, waardoor de staat speciale rechten zou krijgen over bepaalde zakelijke beslissingen in die bedrijven.

Uitgeblazen huizenbubbel

Nu de zero-COVID-periode in de achteruitkijkspiegel zit, moeten beleggers nog steeds rekening houden met ernstige problemen die inherent zijn aan de manier waarop China zijn economie ontwikkelt, zei Yu.

“China’s ontwikkelingsmodel bestaat erin om in feite een enorme hoeveelheid leningen uit te geven aan een aantal niet-renderende projecten, in het bijzonder [de] woningbouwsector, maar nu stort de woningmarkt in”, legde hij uit, waarbij hij opmerkte dat het snelle lenen door lokale overheden een illusie van welvaart creëerde.

In China is alle grond in de steden en op het platteland eigendom van respectievelijk de staat of landbouwcollectieven. Bedrijven en particulieren kopen niet echt land, maar kopen in plaats daarvan landgebruiksrechten van de overheid voor een periode van maximaal 70 jaar, waarna de lease verlengd kan worden. Dit systeem zorgt er dan ook voor dat de verkoop van land de belangrijkste bron van inkomsten is voor lokale overheden, die zich de afgelopen 20 jaar hebben ontpopt tot de grootste aannemers van Chinese projectontwikkelaars.

“Een groot deel van de financiële uitgaven van de lokale overheid komt voort uit de exploitatie van de woningbouw, omdat ze het land in handen hadden en het konden verkopen en doorverkopen,” vertelde Yu aan Jekielek. “Maar nu, met de ineenstorting van de woningbouw, kunnen ze dat niet meer doen. Daarom heeft vrijwel elke provincie in China een enorm tekort.”

“Als de huizenmarkt instort en die leningen niet meer teruggehaald kunnen worden, verliest het bankwezen veel geld en heeft de overheid op alle niveaus geen geld meer, omdat de banken in China eigendom zijn van de staat”, vervolgt Yu. “Als het bankwezen in de problemen komt, krijg je een kredietschaarste en dan krijg je meer bedrijfssluitingen, dus het is een kettingreactie.”

“Daarom wil China meer internationale bankinstellingen aantrekken om de instortende economie te redden”, vervolgde hij. “Ik hoop dat de wereldwijde financiële instellingen en banken slim genoeg zijn om dit te doorzien, dat er een grote hete aardappel in China ligt.”

Ontkoppeling vindt plaats

Op de vraag over de “ontkoppeling” van de Amerikaanse en Chinese economieën antwoordde Yu dat die al begonnen is, ook al heeft geen enkel land dat officieel als onderdeel van zijn strategie aangenomen.

“Niemand heeft het over ontkoppeling, maar het gebeurt wel. In werkelijkheid gebeurt de ontkoppeling al”, zei Yu, die als adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Amerika en zijn bondgenoten heeft zien afstappen van de afhankelijkheid van Chinese import.

“Op bedrijfsniveau moet elk groot bedrijf zijn investeringen in China beoordelen op de vraag of het veilig is, of het een gezond bedrijf is, of dat het het risico loopt om te worden onderdrukt door een door de staat gesponsord of gesubsidieerd Chinees bedrijf,” voegde hij eraan toe.

De heer Yu wees ook op een rapport van 5 juli van Goldman Sachs, waarin de investeringsbank zei dat het de Agricultural Bank of China had verlaagd van “Neutral” naar “Sell”, terwijl het de Industrial and Commercial Bank of China had verlaagd van “Buy” naar “Sell.”

“Bijna elk groot bedrijf met grote investeringen in China heroverweegt investeringen in China en overweegt om uit China te stappen,” zei hij. “De Amerikaanse bedrijven—veel grote bedrijven—overwegen dit juist vanwege de economische realiteit zoals die wordt beschreven door Goldman Sachs, zoals die wordt beschreven in veel beleidsrapporten over het investeringsklimaat in China.”

“China is geen goed land voor langetermijninvesteringen. Het is een vijandige investeringsomgeving. Daarom moet de Chinese Communistische Partij haar gedrag veranderen als ze de VS voor zich wil winnen.”

Jan Jekielek heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 juli 2023): China’s Economy Is in Big Trouble and Investors Should Get Out: Miles Yu

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.